Фірташ, Коломойський, Григоришин, Суркіс: хто продовжує «рубати капусту» під час війни

Аналітики YouControl дослідили, кому належать найбільші енергетичні компанії критичної інфраструктури, значна частина яких зазнала ударів ворога. Про розподіл власників за країнами, бізнес-групами та чистим доходом — у новому дослідженні cutt.ly/p3Oy5au

З-поміж 367 компаній, що потрапили до вибірки, тридцять одна належить до Group DF Дмитра Фірташа, який з 2014 року перебуває в Австрії.

Вісімнадцять — Рінату Ахметову, власнику групи SCM і найбагатшій людині України за версією Forbes

Ще одна має у складі акціонерів підконтрольну Ахметову компанію та групу VS Energy, що посідає четверту сходинку за кількістю підприємств у сфері енергозабезпечення. Офіційно VS Energy керують громадяни Євросоюзу, проте ЗМІ пов’язують групу з російськими олігархами, які знаходяться під санкціями в Україні та світі. Восени суд арештував частки в статутних капіталах п’яти фірм групи, що розподіляють близько 10% електроенергії в Україні.

Третьою за кількістю пов’язаних компаній в енергосфері є бізнес-група «Енергетичний стандарт» Костянтина Григоришина. Його партнер по шести енергокомпаніях — ексспіввласник «ПриватБанку» та один зі співвласників групи «Приват» Ігор Коломойський. Акціонери — кілька кіпрських офшорів.

Ще одним партнером групи є Анатолій Бойко, син голови депутатської групи «Платформа за життя та мир», колишнього члена ОПЗЖ Юрія Бойка. Загалом родина Бойко контролює три енергокомпанії.

Бенефіціарка ще трьох підприємств — ОПЗЖниця Юлія Льовочкіна. Її ім’я можна знайти в реєстрі держзрадників Руху ЧЕСНО, дані з якого доступні в YouControl.

Ігор Суркіс, брат ще одного колишнього члена ОПЗЖ Григорія Суркіса, володіє двома компаніями з розподілення електроенергії. Його партнер Геннадій Боголюбов разом із Коломойським контролює «Приват».

Співвласницею офшорних компаній-акціонерів трьох обленерго, згідно з останньою оприлюдненою декларацією за 2020 рік екснародного депутата Віктора Медведчука, значиться його дружина Оксана Марченко.

Дев’ять компаній у сфері альтернативної енергетики входять до CNBM International Corporation, що знаходиться під безпосереднім контролем Комітету з контролю та управління державним майном при Держраді КНР.

Також до вибірки потрапили п’ять підприємств з транспортування газу, що входять до групи «Содружество» ексдепутата Херсонської обласної ради від «Партії Регіонів» Віктора Попова. Більше про методологію та результати дослідження cutt.ly/p3Oy5au

Фото youcontrol.com.ua

https://k-z.com.ua

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.