Танк «глушитиме» дрон, або що може «підказати» ЗСУ новітня версія «Меркави»

 Ізраїльський танк Merkava Mk4, ілюстративне фото з відкритих джерел
Ізраїльський танк Merkava Mk4, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ізраїль готується прийняти на озброєння новітню модифікацію танка, в якій «читається відбиток» досвіду боїв ЗСУ проти РФ

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) в 2023 році планує прийняти на озброєння новітню модифікацію свого танка «Меркава» — Merkava Mk 5 Barak. Обсяг, строк та вартість поставок таких ОБТ не розкриваються. Чи буде відбуватись модернізація уже наявних танків під вказану модифікацію – також невідомо, йдеться в публікації польського порталу Defence24.

Відомо, що основні відмінності Merkava Mk 5 Barak від попередніх чотирьох версій полягатимуть у системі захисту танка та внутрішній «начинці». Зокрема, Merkava Mk 5 Barak має отримати вдосконалену версію системи активного захисту Trophy, яка зокрема зможе протидіяти навіть найновітнішим протитанковим ракетам Spike від ізраїльської Rafael.

Танк "Меркава", ілюстративне фото з відкритих джеред
Танк «Меркава», ілюстративне фото з відкритих джеред

Окрім того, новітній танк ЦАХАЛу отримає систему відеокамер кругового обзору, які видаватимуть зображення вдень та вночі, і будуть під’єднані до шолому командира танка, який нагадуватиме собою шолом пілота ударного літака. Ну і мабуть найцікавіша опція — Merkava Mk 5 Barak має отримати засоби радіоелектронної боротьби, номенклатура яких однак не розкривається.

Схоже, в архітектуру Merkava Mk 5 Barak вкладені технічні рішення, продиктовані в тому числі досвідом боїв ЗСУ проти армії РФ, під час яких рашисти втратили 2049 танків. Зокрема, акцент поставлено на покращенню ергономіки та ситуативної обізнаності для екіпажу. Ну й також – на можливості «глушити» дрони противника.

З чого можемо зробити висновок, що військові Ізраїлю не вважають, що на полі бою «гору взяли» саме дрони, а не танки. Ну і заодно зробити примітку, що такого роду вдосконалення будуть корисні й для модифікації, які зараз є в строю ЗСУ.

Технічне обслуговування ізраїльського танка "Меркава", ілюстративне фото з відкритих джерел
Технічне обслуговування ізраїльського танка «Меркава», ілюстративне фото з відкритих джерел

ЦАХАЛ – одна із небагатьох армій світу, де кількість танків на складах зберігання перевищує кількість танків у стройових частинах. Автори The Military Balance за 2021 вказують, що стройові частини армії Ізраїлю мали в своєму розпорядженні близько 160 танків Merkava Mk3 та близько 330 Merkava Mk4 (загалом 490 машин), а от на складах зберігання – близько 660 Merkava Mk3 та близько 220 Merkava Mk4, загалом – 880 машин, тобто удвічі більше.

Тому й виникає питання – чи будуть ізраїльські військові «підтягувати» до рівня Merkava Mk 5 Barak наявні «Меркави» в стройових частинах та на базах зберігання.

Ізраїльські танки "Меркава", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Ізраїльські танки «Меркава», ілюстративне зображення з відкритих джерел

DEFENSE EXPRESSukr.defense.news

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.