Як ДТЕК Ахметова обкрадає Метінвест Ахметова на електроенергії

БізнесЦензор проаналізував структуру внутрішньогрупових продажів електроенергії енергохолдингом ДТЕК Ріната Ахметова. Виявилось, що ДТЕК продає пов’язаному спільним власником Метінвесту електроенергію дорожче, ніж зовнішнім споживачам. І набагато дорожче ринкових цін початку запуску оптового ринку електроенергії в липні 2019 року він був непрозорим. Значна його частина, яка стосуються продажів електроенергії (е/е) приватних компаній по двосторонніх договорах залишається “чорною дірою”.

Приватні компанії — генерація, трейдери і постачальники — не зобов’язані надавати інформацію про ціни продажів та своїх споживачів.

Натомість державна генерація зобов’язана продавати е/е по двосторонніх договорах виключно на визначеному майданчику — Українській енергетичній біржі (УЕБ).

Це спотворює конкуренцію та ставить гравців в не рівні умови.

Як працює ринок електроенергії

Український ринок е/е складається з п’яти основних сегментів, які відрізняються часом прогнозування купівлі-продажу е/е.

Повністю прозорими можна вважати біржові сегменти: Ринок на добу наперед (РДН) і Внутрішньодобовий ринок (ВДР). Продажі на цих сегментах здійснюються на майданчику державної біржи ДП “Оператор ринку”.

Ресурс, який не був проданий на РДН, а згодом — на ВДР, “випадає” на так званий Балансуючий ринок (БР), на якому зайва е/е продається з дисконтом, а недостатня — з надбавкою до ціни. Адміністратором БР є оператор систем передачі — держкомпанія НЕК “Укренерго”.

Як повідомляв БЦ, цей сегмент також потребує більшої прозорості.

Окремим сегментом є Ринок допоміжних послу (РДП). Його учасники отримують плату за готовність швидко збільшити виробіток е/е в разі аварійної ситуації. Адміністратором цього ринку також є Укренерго.

На сайті Укренерго немає інформації щодо рівня оплати послуг учасників РДП.

Але найменш прозорим є Ринок двосторонніх договорів (РДД). Такі договори можуть укладатись на тиждень, на місяць, на квартал, або на рік.

В частині приватних гравців цей ринок ніким не контролюється. Інформації про ціни та покупців на ньому немає ні у Регулятора (НКРЕКП), ні у Міністерства енергетики, ні у оператора систем передачі — Укренерго, ні у державної біржі — ДП “Оператор ринку”.

Хто користується непрозорістю

Ринок електричної генерації в Україні вкрай монополізований. З одного боку, група державних компаній контролює близько 70% виробництва е/е в країні.

Серед них державні оператор АЕС — НАЕК “Енергоатом” (більше 50% виробництва е/е), оператор ТЕС — Центренерго та оператор ГЕС — Укргідроенерго, які виробляють по 5-7 відсотків е/е в країні.

Другий найбільший гравець — енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова, який щороку виробляє 20% — 25% е/е в країні.

Особлива ринкова влада цієї корпорації підкріплена вертикальною інтеграцією. З одного боку, ДТЕК видобуває більше 90% енергетичного вугілля в країні (дані на 2019 рік), яке використовує на своїх ТЕС.

З іншого боку, ДТЕК входить у групу System Capital Management (SCM) Ріната Ахметова. Крім ДТЕК до SCM Ахметова входять металургійна група Метінвест, де 25% належить Вадиму Новинському, та інші активи Ахметова.

Загальна виручка компаній SCM сягає 15% ВВП країни. Серед її активів метзаводи, шахти, збагачувальні фабрики і комбінати, промислові заводи. Відповідно, група є одним з найбільших споживачів електроенергії в країні.

Логічно, що генерація, трейдери і постачальники ДТЕК найбільше електроенергії продають підприємствам, що входять в SCM. І при цьому намагаються приховати обсяги і ціни внутрішньогрупових продажів.

Над цією проблемою протягом 2020 року розмірковували в державних органах. На початку січня 2021 року НКРЕКП погодила проєкт постанови щодо обов’язкового надання інформації ліцензіатами про продажі е/е всередині холдингів.

Протягом останніх 1,5 років існування ринку БЦ писав про можливий демпінг ДТЕК під час постачання е/е на підприємства з власної групи.

Реальність виявилась ще цікавішою. Всередині власної групи ДТЕК продає е/е дорожче, ніж зовнішнім клієнтам, які можуть дозволити собі обрати більш дешевого постачальника.

Внутрішньогрупові продажі ДТЕК

В розпорядженні БЦ опинилися дані Державної податкової служби (ДПС) щодо розрахунків за електроенергію у червні — жовтні 2020 перед компанією D.Trading (ТОВ “Д.Трейдінг”). Це головний трейдер з групи ДТЕК, якого очолює Віталій Бутенко.

За 5 місяців компанія продала майже 16 млн МВт-г електроенергії. Для порівняння — це близько 10% річного споживання е/е в країні.

Цей обсяг включає поставки споживачам за двосторонніми договорами, експорт, а також продажі на РДН, ВДР і БР, де контрагентами у якості біржі виступають державні компанії.

Зі всього обсягу 11,86 млн МВт-г, або 74% від загальної поставки, було продано всередині групи СКМ та афілійованим з нею компаніям.

Як ДТЕК Ахметова обкрадає Метінвест Ахметова на електроенергії 02

Як ДТЕК продає собі е/е

Внутрішньогрупові контракти ми поділили на продажі всередині холдингу ДТЕК та продажі іншим підприємствам СКМ, включаючи Метінвест.

Виявилось, що найдорожче ДТЕК продає електроенергію всередині власного холдингу — власним вуглевидобувним підприємствам, збагачувальним фабрикам, виробничим та ремонтним заводам.

Всього за 5 місяців ДТЕК продав сам собі 5,1 млн МВт-г е/е, не враховуючи експорт на пов’язані компанії DTEK Hungary Power Trade та DTEK Trading SA.

Серед споживачів такі підприємства:

Оператори систем розподілу ДТЕК, які купують ресурс для покриття технологічних втрат: Дніпровські, Донецькі, Київські, Київські регіональні, Одеські електромережі, “ПЕМ Енерговугілля”, Високовольтні мережі.

Підприємства вугільного дивізіону ДТЕК: Павлоградвугілля, шахта Білозерська, Добропільска ЦЗФ, Октябрьська ЦЗФ, ЦЗФ Курахівська.

Заводи з виробництва та ремонту гірничого обладнання: “КОРУМ Дружківський машинобудівний завод”, Першотравенський ремонтно-механічний завод, Харківський завод “Світло шахтаря”.

Також покупцями е/е D.Trading були постачальники ДТЕК, які працюють під брендом YASNO.

Середньозважена вартість е/е для підприємств ДТЕК склала 2,37 грн/кВт-г без ПДВ.

Зазначимо, що це не загальний тариф, а лише вартість е/е, яка включає в себе тарифи на передачу і диспетчеризацію НЕК “Укренерго”. Найвищими ці тарифи були у липні, коли сукупно складали 0,36 грн/кВт-г. Потім тариф на передачу поступово знижувався.

Постачання е/е на Метінвест та інші активи СКМ

Підприємства Метінвесту та інші активи СКМ за 5 місяців купили у D.Trading 6,5 млн МВт-г. До цієї групи споживачів відносяться такі компанії:

Безпосередньо меткомбінати: Запоріжсталь, Азовсталь, ММК ім. Ілліча. А також Дніпровський меткомбінат, що до недавнього часу належав ІСД Сергія Тарути, але знаходився під операційним контролем Метінвесту.

Гірничо-збагачувальні комбінати (ГЗК), що видобувають залізну руду: Південний, Північний, Центральний, Інгулецький ГЗК.

Підприємства коксохімічного дивізіону: ШУ Покровське, Авдіївський коксохімічний завод, Южкокс, Запоріжкокс, Дніпровський коксохімічний завод та інші підприємства Метінвесту.

Крім того, е/е від ДТЕК закупають активи СКМ: оператор вагонів Лемтранс, оператор зв’язку Укртелеком, Дружківське рудоуправління, що видобуває глину та інші активи СКМ.

Середньозважена вартість е/е для підприємств Метінвесту та СКМ за 5 місяців склала 2,13 грн/кВт-г без ПДВ. Вочевидь, ціна включає тарифи Укренерго, які в середньому складали 0,3 грн/кВт-г.

Для порівняння, у червні — жовтні 2020 року середньозважена ціна е/е на ціноутворюючому Ринку на добу наперед (РДН) складала від 1,2 до 1,48 грн/кВт-г.

Як ДТЕК Ахметова обкрадає Метінвест Ахметова на електроенергії 03

Як ДТЕК продавав е/е іншим споживачам

Портфель поставок ДТЕК зовнішнім споживачам складає менше чверті від загального. Всього в зазначений період їм було продано 3,7 млн МВт-г.

Це широкий спектр великих споживачів. Найвідоміші з них:

Епіцентр Олександра і Галини Герег, Fozzy Group Володимира Костельмана, МХП Юрія Косюка, Roshen Петра Порошенка, столичні ТРЦ Mandarin Plaza та Lavina Mall Вагіфа Алієва, Оболонь Олександра Слобадяна, Фармак Філі Жебрівської, АПК-Інвест Бориса Колеснікова, “АрселорМіттал Кривий Ріг” (АМКР) Лакшмі Міттала, французький оператор гіпермаркетів Auchan, тютюнова компанія Imperial Tobacco та інші.

По всім зовнішнім споживачам середньозважена вартість е/е склала 2,04 грн/кВт-г без ПДВ.

Якщо ж, наприклад, обрати контракти лише торгівельних мереж Епіцентр, Fozzy Group та Auchan, то їм е/е від ДТЕК коштувала в середньому лише по 1,5 грн/кВт-г без ПДВ.

Така різниця може бути обумовлена тим, що трейдер ДТЕК виставляє надбавки за небаланси — коли споживач відхиляється від свого прогнозного споживання. Торгівельним мережам легше прогнозувати своє споживання.

Умови поставки ДТЕК

Співрозмовники БЦ на ринку електроенергії розповідають, що ДТЕК зазвичай обирає не гнучку стратегію — пропонує ціну, яка складається з поточної ціни РДН, вартості транспорту (тарифи Укренерго) та надбавки постачальника у 10 копійок на кіловат-годині.

Між тим, незалежні постачальники пропонують надбавку у 1,5 — 2 копійки на кіловат-годині.

Там, де ДТЕК не може використати корпоративний вплив, йому доводиться “просідати” по ціні, конкуруючи з іншими постачальниками.

У випадку з підприємствами СКМ трейдер ДТЕК не соромиться виставляти завищені ціни. Це дратує менеджерів Метінвесту, які вимушені купувати електроенергію дорожче ринку, хоча могли б перейти на інших постачальників з більш дешевим ресурсом.

Як ДТЕК Ахметова обкрадає Метінвест Ахметова на електроенергії 04

Металургійні та гірничо-збагачувальні комбінати Метінвесту є одними з найбільших споживачів електроенергії в країні. Керівництво метхолдингу має свої власні KPI, не пов’язані з KPI керівництва ДТЕК.

До того ж, Метінвест на чверть належить іншому акціонеру — Новинському. В той час як єдиним бенефіціаром ДТЕК є Рінат Ахметов.

Ілюстрацією незадоволення підприємств Метінвесту купівлею е/е ДТЕК є дії Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча (ММК ім. Ілліча).

Цей завод декілька разів приходив на спецаукціони державного НАЕК “Енергоатом”, де купував електроенергію за значно дешевшою ціною.

Наприклад, 22 жовтня та 11 листопада 2020 року ММК ім. Ілліча купив е/е у Енергоатому по 1,27 грн/кВт-г без ПДВ.

Щоб порівняти з цінами від Д.Трейдінг, варто додати тарифи Укренерго — 0,3 грн/кВт-г. Виходить близько 1,6 грн/кВт-г, що набагато менше, ніж ціна від “пов’язаного” постачальника — 2,13 грн/кВт-г.

Бизнес Цензор, 2 лютого 2021

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.