В Запоріжжі презентовано меч часів князя Святослава

Під час апаратної наради, яку провів голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко презентував  відреставрований давньоруський меч часів князя Святослава, датований Х століттям.

— 7 листопада 2011 року з р.Дніпро місцевими рибаками було виловлено унікальну знахідку – давньоруський меч часів князя Святослава. Вже за два тижні його було представлено в Музеї історії запорозького козацтва, після чого меч було відправлено на реставрацію до м.Києва, яка тривала більше року. Над відновленням унікального меча працювали кращі фахівці Національного науково-дослідного реставраційного центру України, — повідомив Максим Остапенко.

Першими відреставрований давньоруський меч побачили жителі та гості столиці України, де він був представлений у  Національному музеї історії України. Тепер унікальну знахідку, якій практично повернено первинний вид, зможуть побачити місцеві жителі та гості Запорізького краю.

— Історія Київської Русі на території Запорізького краю відображається в особі князя Святослава, який провів тут свій останній бій і саме тут загинув. Князь Святослав є великою постаттю не тільки для українців, а й для всіх слов’ян, адже він є засновником великої династії київських князів. Саме тому при розвитку Запорізького краю як туристичного регіону з багатою історією нам треба акцентувати увагу на таких об’єктах, як меч часів князя Святослава та Вознесенівський скарб, — зазначив Максим Остапенко.

 

 

 

Олександр Пеклушенко переконаний: запоріжці повинні вивчати багату історію Запорізького краю, починаючи зі школи.

— Якщо ми самі не заглибимося в історію, то ніколи не зможемо стати магнітом для туристів. Необхідно створити хрестоматію «Історія Запорізького краю», яка б охоплювала тисячолітню історію нашого регіону. І вивчати цю історію необхідно ще зі школи, особливо посилено – в старших класах, де вчаться вже більш дорослі та свідомі діти, — зазначив керівник області, повідомляє управління ЗОГА

Підбиваючи підсумки, Олександр Пеклушенко звернув увагу на те, що особливої уваги потребують так звані «сірі» археологи, які незаконно розорюють кургани: до таких людей треба вживати найжорсткіші міри.

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий