О преступности в Запорожской области в 2017 году. Отчет прокурора Валерия Романова

Тези виступу прокурора Запорізької області Валерія Романова на сесії Запорізької обласної ради про результати діяльності органів прокуратури Запорізької області за 12 місяців 2017 року. 25 січня прокурор Запорізької області виступив перед депутатами та представниками ЗМІ на дев’ятнадцятій позачерговій сесії Запорізької обласної ради. Згідно вимог Закону України «Про прокуратуру» Валерій Романов проінформував про діяльність органів прокуратури Запорізької області у 2017 році, окресливши основні напрямки роботи та досягнення в цих напрямках:

 На виконання вимог статті 6 Закону України «Про прокуратуру» хочу поінформувати Вас про результати діяльності органів прокуратури області у 2017 році.

В умовах складних соціально-політичних процесів у державі, економічної нестабільності, прокуратурою області вживались заходи, спрямовані на захист прав і свобод людини, а також інтересів держави.

 У минулому році вдалось досягти чималих позитивних результатів на всіх напрямках прокурорсько-слідчої діяльності, проте нам є ще над чим працювати.

 Задля забезпечення ефективного виконання покладених на органи прокуратури завдань та функцій прокуратурою області вживався комплекс заходів організаційно-практичного характеру.

 Ми активно використовували можливості спільного обговорення на нарадах найбільш складних, проблемних і актуальних  питань.

 За результатами цієї роботи проведено 12 нарад з іншими правоохоронними органами, в тому числі за участі органів влади (2 координаційні, 1 міжвідомчу, 9 спільних нарад), 6 розширених оперативних наради при прокурорі області з проблемних питань діяльності.

Загалом мною проведено 103 оперативні наради з різних питань прокурорсько-слідчої діяльності, в тому числі 59 нарад щодо стану досудового розслідування та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях. Хочу окремо зауважити, що оперативне обговорення стану розслідування кримінальних проваджень має системний характер. Ми виокремлюємо проблемні, актуальні категорії кримінальних проваджень  та блоками  їх заслуховуємо, що дає змогу викрити характерні недоліки та оперативно реагувати для їх усунення.

 На останній координаційній нараді у грудні минулого року встановлено, що уповноважені органи державного контролю, які діють в регіоні, фактично самоусунулись від виконання покладених на них обов’язків, у своїй діяльності проявляють формалізм, реальних заходів до усунення наявних порушень не вживають.

 Відтак, Азовським рибним патрулем не виявлено жодного факту вилову риби спеціалізованими підприємствами з перевищенням встановлених квот. За результатами проведених понад півтисячі перевірок до правоохоронних органів скеровано лише 18 матеріалів! Це не результати роботи, адже всім відомо про масове знищення рибних запасів Азовського моря, його біосфери.

Державна екологічна інспекція в Запорізькій області до правоохоронних органів направила лише 29 матеріалів, з яких тільки в 14 містилися ознаки кримінально-караних правопорушень у сфері охорони навколишнього природного середовища. З 11 заяв Інспекції про тимчасову заборону (зупинення) діяльності об’єкта, експлуатація якого призводила до порушення природоохоронного законодавства, адміністративний суд визнав обґрунтованими лише 2.

 Унаслідок неякісно проведених перевірок та необґрунтованих висновків судами відмовлено у задоволенні 2 позовних заяв Інспекції про стягнення із суб’єктів господарювання 11 млн. грн. збитків, завданих навколишньому природному середовищу.

 У мережі Інтернет громадськими активістами-екологами розміщено численні відеоролики, зняті за допомогою квадрокоптерів, сюжетом яких є промислові гіганти та їх викиди в атмосферне повітря. Чорно-фіолетовий серпанок, що зависає над Запоріжжям, – це результати забруднення «Запоріжсталлю», «Запоріжкоксом», «Дніпроспецсталлю», «Титано-магнієвим комбінатом», «Абразивним комбінатом», «Дніпроенерго» та іншими. Над кожним із перерахованих підприємств нависає димка з особливим кольором, що утворилась унаслідок викидів в атмосферне повітря. Цього жахливого становища не баче екологічна інспекція!

 Головним управлінням Держгеокадастру в області не забезпечено законність при розпорядженні землями державної власності. Вказаним органом видано 124 неправомірні накази стосовно земель площею 8 тис. га, які скасовані лише після прокурорського втручання. Торік внаслідок низької якості проведених перевірок лише кожна 30 з них завершилась притягненням винної особи до адміністративної відповідальності (з 642 перевірок притягнуто 21 особу).

 Уявіть – законність використання 60% земельних ділянок державної та комунальної власності перевірена органом контролю саме за ініціативи правоохоронних органів, у першу чергу, органів прокуратури.

 У зв’язку із зазначеним, мною перед Генеральним прокурором ініційовано питання про звернення до Прем’єр-міністра України пана Гройсмана та інших високопосадовців із пропозиціями про звільнення із займаних посад начальника Азовського басейнового управління Держрибагенства, начальника Державної екологічної інспекції в області та дисциплінарну відповідальність виконувача обов’язків начальника ГУ Держгеокадастру в області.

 Крім цього, Генеральному прокурору направлено інформацію про відсутність якісних результатів боротьби з економічною злочинністю в регіоні, невикриття профільним управлінням організованих злочинних схем на пріоритетних напрямах. Перед Міністром внутрішніх справ України ініційовано питання про доцільність подальшого перебування начальника УЗЕ в області на займаній посаді.

 Отже, можу констатувати, що органами прокуратури області вживаються комплексні організаційні заходи, в тому числі, спрямовані на  забезпечення ефективної координації діяльності правоохоронних органів регіону у сфері протидії злочинності, які, певним чином, позитивно вплинули на криміногенну ситуацію.

 * * *

 Органи прокуратури області приділяють підвищену увагу забезпеченню дотримання конституційних прав і свобод громадян, адже це основне завдання органів правопорядку. Нами вживаються системні заходи до неухильного виконання вимог чинного законодавства України щодо заборони безпідставного втручання в особисте життя людини. Ми тримаємо на постійному контролі питання законності проведення обшуків, негласних слідчих (розшукових) дій, оперативно-технічних заходів, які обмежують права громадян. При встановленні порушень – принципово реагуємо, у тому числі і кримінально-правовими засобами.

 Задля оперативного реагування на порушення прав громадян у прокуратурі області діють цілодобові телефонні гарячі лінії.

 * * *

 Також хочу зазначити, що згідно із вимогами Указу Президента України, яким схвалено Стратегію сталого розвитку «Україна – 2020», прокуратурою області вжито заходів до недопущення порушень прав суб’єктів господарювання приватного сектору економіки. З цією метою мною спільно з керівниками ГУ Нацполіції, ДФС та УСБУ в області у жовтні минулого року видано спільну вказівку, якою зобов’язано виключити факти безпідставного залучення спецпідрозділів до проведення обшуків. Ці заходи застосовувати лише у виключних випадках за узгодженням із керівником регіонального правоохоронного органу та повідомленням прокуратури області. Обшуки суб’єктів господарювання відтепер проводяться з обов’язковою відеофіксацією та участю їх представників – адвокатів.

 * * *

 Наведу відомості щодо загальної характеристики стану злочинності, прокурорського впливу на подолання її негативних тенденцій, а також щодо стану нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні.

 Вжиття заходів координаційного характеру, про які вже йшлося  (проведено 2 координаційних, 1 міжвідомчу та 9 спільних нарад) дало змогу стримати темпи зростання злочинності, чого в Запорізькому регіоні не спостерігалось останні 5 років.

 Майже на понад 33% зменшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень (з 47 856 до 31 944).

 Натомість показник їх рівня на 10 тисяч населення, нажаль, залишається високим (184,7 проти 123,4 по державі), однак він нижчій ніж позаминулорічний (12 місяців 2016 року – 272,9).

 Більш ніж на 23% зменшилась кількість учинених особливо тяжких (534 проти 697) та на 26% — тяжких (12 555 проти 16 906) злочинів.

 Збільшилась кількість скоєних вбивств (92 проти 100 за минулий року). Водночас відсоток розкриття цих злочинів складає 93%. Крім того, за 12 місяців 2017 року розкрито 9 умисних вбивств, скоєних у минулі роки, що є одним з найкращих показників по державі.

За видами кримінальних правопорушень у структурі злочинності, як і позаторік, найбільшу питому вагу складають злочини проти власності (75%). Поряд із цим кількість облікованих злочинів цієї категорії зменшилась майже на 38% (з 38,5 до 24 тисяч правопорушень).

 Зокрема, менше на 43% скоєно розбоїв (155 проти 273). На 46% зменшилась кількість вчинених грабежів (1 071 проти 1 989), на 35 % менше скоєно крадіжок (19 800 проти 30 408.)

Ужиті навесні 2017 року скоординовані заходи та проведена на їх виконання профілактична робота позитивно вплинули на динаміку злочинів проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту. Як результат кількість злочинів цієї категорії зменшилась майже на 14% (з 1 214 до 879), а кількість ДТП зі смертельними наслідками зменшилась майже у півтора рази (з 94 до 75).

 Активізовано протидію наркозлочинності: задокументовано 263 факти збуту наркотиків проти 175 позаторік.

 Завдяки вжитим прокуратурою скоординованим заходам цьогоріч покращено роботу правоохоронних органів регіону із документування злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг, яких обліковано на 72% більше (980 проти 569), у тому числі на 33% — фактів хабарництва (101 проти 76), з яких на 28% — одержання хабара (78 проти 61).

 Проблемним залишається питання профілактики вчинення кримінальних правопорушень, не останню роль у здійсненні якої відіграють органи місцевої виконавчої влади і місцевого самоврядування. Понад 31% усіх скоєних в області злочинів вчинено у громадських місцях, найбільше – в Олександрівському, Комунарському, Вознесенівському і Хортицькому районах обласного центру, містах Мелітополі, Бердянську, Енергодарі і Токмаку, Бердянському, Василівському, Михайлівському і Новомиколаївському районах області. Погодьтесь, вражаючі реалії.

 Органи місцевої влади та самоврядування мають зайняти більш активну позицію у забезпеченні громадського порядку, облаштуванні вулиць та площ засобами зовнішнього відеоспостереження, вирішенні питань ефективного функціонування громадських формувань з охорони громадського порядку тощо.

 З огляду на відверту бездіяльність, наразі органами прокуратури області вже розпочато кримінальні проводження щодо дій окремих посадових осіб органів місцевої влади і місцевого самоврядування, які недбало, а в окремих випадках і зі зловживанням, поставились до виконання своїх обов’язків із забезпечення безпеки громадян, зокрема шляхом облаштування громадських місць камерами зовнішнього відеоспостереження, хоча на цю роботу виділялись бюджетні кошти.

 Наявність камер спостереження – це вагомий внесок у роботу з профілактики і розкриття кримінальних правопорушень, що здатен реально вплинути на покращення якісних її результатів.

 Ми живемо у час високих інформаційних технологій, правильне використання яких може значно сприяти виконанню завдань кримінального провадження. За правильної організації цієї роботи, упровадження використання спеціальних програм, що розпізнають за відеозаписами номера автомобілів та обличчя людей, результативність розкриття злочинів може підвищитись у рази. Саме у такий спосіб було розкрито вбивство правозахисниці Ноздровської.

 Попри таку пасивну позицію органів місцевої влади і місцевого самоврядування, роботу слідчих і оперативних підрозділів поліції з розкриття злочинів торік вдалось дещо активізувати. В регіоні за минулий рік розкрито 40,3% кримінальних правопорушень, що є більше ніж в середньому по державі (39,6%).

 Діяльність органів прокуратури області також була зосереджена на забезпеченні ефективного процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях органів Національної поліції, досягненні відповідних якісних результатів.

Загалом органами Національної поліції області за 12 місяців минулого року до суду скеровано майже 7 тисяч обвинувальних актів (з майже 60 тисяч розслідуваних проваджень).

 Направленням до суду закінчено розслідування у 94 провадженнях про умисні вбивства (позаторік – 60), та у 2 – про торгівлю людьми (жодного у 2016 році).

 До суду скеровано 50 (позаторік – 19) обвинувальних актів про корупційні злочини.

 Удвічі більше, ніж позаторік, передано до суду обвинувальних актів про злочини у бюджетній системі (22 проти 11).

 Складанням обвинувального акту завершено розслідування у 7 провадженнях злочини у сфері земельних правовідносин (у  2016 році – 3).

 Активізовано розслідування злочинів проти довкілля: обвинувальні акти складено у 43 провадженнях проти 28 позаторік. До суду передано понад 3 тис. обвинувальних актів за фактами крадіжок майна, що на 26% більше у порівнянні з 2016 роком (2 620), та 109 – розбоїв (+20%, 91).

 * * *

 Далі хочу зупинитися на прикладах нашої діяльності, які найкращим чином характеризують її націленість на реальний результат у боротьбі зі злочинністю.  Нами приділяється постійна увага розслідуванню злочинів, скоєних високопосадовцями та якими інтересам держави завдані мільйонні збитки.

 Ми розслідуємо одну з найбільших у державі кількість проваджень, які підслідні Національному антикорупційному бюро України, що свідчить про переорієнтування правоохоронної системи регіону на виявлення актуальних і резонансних злочинів у сфері економіки.

 * * *

 Органами прокуратури області вживаються заходи до забезпечення захисту конституційних прав громадян, які постраждали від свавільних дій представників органів місцевої влади та місцевого самоврядування, які мають особливий процесуальний статус, і яким я особисто повідомляв про підозру.

 * * *

 Нами вживаються системні і послідовні заходи щодо викриття та притягнення до кримінальної відповідальності членів злочинного угрупування Анісімова, яке тривалий час діяло в регіоні. Наразі останньому повідомлено про підозру у вчиненні нового злочину – заволодіння коштами комунальних підприємств в особливо великих розмірах. За координуючої ролі процесуальних керівників апарату прокуратури області правоохоронцями вживаються заходи до всебічного з’ясування обставин провадження, викриття додаткових схем злочинної діяльності угруповання.

 * * *

 Органами прокуратури області забезпечено процесуальне керівництво у ряді інших актуальних кримінальних проваджень, розслідуваних слідчими органів Національної поліції.

Завершено розслідування низки актуальних проваджень у сфері бюджету.

 Так, наразі судом розглядається обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно директора Департаменту з питань цивільного захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації, який зловживаючи службовим становищем та шляхом службового підроблення, розтратив бюджетні кошти на суму майже 4 млн. грн.

 До суду передано обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 191 КК України відносно заступника голови районної адміністрації Запорізької міської ради по Шевченківському району, який  шляхом зловживання своїм службовим становищем та підписання актів виконаних робіт із завищеними обсягами, розтратив грошові кошти у сумі понад 500 тис. грн., які виділялись для оплати послуг щодо збирання безпечних відходів, непридатних для вторинного використання.

 Також до суду скеровано обвинувальний акт відносно колишнього Запорізького міського голови, котрий, зловживаючи службовим становищем, незаконно передав у користування та власність земельні ділянки вартістю понад 3,5 млн. грн. (ч. 2 ст. 364 КК України).

 Прокуратурою області до суду скеровано 2 обвинувальних акти у провадженнях за фактами завдання збитків в особливо великих розмірах державним підприємствам.

 Як приклад, до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно директора ДП «СГП «Запорізьке» за ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, який шляхом службового підроблення, зловживаючи службовим становищем розтратив грошові кошти підприємства у сумі 3,4 млн. грн.

 * * *

 Гострим для регіону залишається земельне питання. Наша наступальна і принципова позиція щодо відновлення законності на цьому напрямі кримінально-правовими засобами вже має реальний результат.

 За процесуального керівництва Токмацької місцевої прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо голови фермерського господарства Вільнянського району, який здійснив самовільне зайняття земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею понад 86 га.

 Триває розслідування ще низки кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним зайняттям та відчуженням земель, у тому числі рекреаційного фонду, узбережжів Азовського моря та річки Дніпро. Встановлення винних осіб та направлення обвинувальних актів до суду – наша першочергова задача.

* * *

 Уперше за останні 2 роки завершено розслідуванням 2 провадження щодо торгівлі людьми. Для прикладу, наприкінці вересня до Комунарського районного суду м. Запоріжжя скеровано обвинувальний акт відносно матері малолітньої дитини, яка у змові зі своїм знайомив, за 5 тисяч доларів США передала свою дитину сторонній особі. Підозрюваним обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою.

* * *

 У соціальній сфері розслідувано також ряд актуальних кримінальних проваджень.

 Завершено розслідуванням 2 провадження у сфері освіти та 2 – у сфері охорони здоров’я.

 У жовтні Запорізькою місцевою прокуратурою № 1 передано до суду обвинувальний акт стосовно завідувача відділення КУ «Запорізька міська лікарня № 7» за фактом вимагання та отримання неправомірної вигоди у сумі майже 36 тис. грн. за позитивне вирішення питання щодо встановлення групи інвалідності (за ч. 3 ст. 368 КК України).

 * * *

 Ми всі розуміємо, що корупція є однією з найгостріших соціальних проблем сучасності. А тому принципова, послідовна та ефективна боротьба з нею залишається одним із головних та першочергових завдань правоохоронних органів, у тому числі органів прокуратури.

Передано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно начальника одного з відділів Токмацької районної державної адміністрації у Запорізькій області, який вимагав від громадянина неправомірну вигоду в розмірі 480 тис. грн. за вирішення питання щодо надання йому дозволів на отримання в оренду земельних ділянок площею 46 га. Вказаного посадовця затримано одразу після одержання частини неправомірної вигоди в розмірі 240 тис. грн.

Наразі під процесуальним керівництвом прокуратури органами поліції розслідуються 4 кримінальних проваджень у сфері корупції відносно 6 підозрюваних.

 Триває розслідування у кримінальному провадженні відносно начальника КУ «Запорізьке обласне патологоанатомічне бюро», якого на початку цього року було затримано під час отримання неправомірної вигоди у сумі 16 тис. грн.

 На завершальній стадії знаходиться провадження відносно Григорівського сільського голови, який вимагав та отримав хабар у сумі 56 тис. грн.

 В умовах сьогодення прокуратурою області забезпечено ефективне процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях слідчих Управління Служби безпеки України в області.

Перевищує середньодержавний показник питома вага закінчених органами Служби безпеки кримінальних проваджень (27%, у державі — 13%).

 Протягом 12 місяців за процесуального керівництва прокуратури області до суду скеровано 36 обвинувальних актів, у тому числі 7 обвинувальних актів – про корупційні правопорушення, це один з найкращих показників у державі (з 27 — у державі, третє місце).

 Завдяки злагодженій співпраці слідчих СВ УСБУ в області та процесуальних керівників забезпечено розслідування та направлення до суду низки резонансних проваджень, більшість з яких (21) – за фактами участі та сприяння діяльності терористичним організаціям «ЛНР» та «ДНР», одне з яких скоєно у складі злочинної організації.

 Захист економічної безпеки держави, особливо у часи фінансової скрути і нестабільності — одне з першочергових завдань правоохоронців.

Судом уже розглядається обвинувальний акт відносно колишнього директора ДП «МЗ «Гідромаш», який з метою підриву економічної безпеки держави, уклав низку збиткових для підприємства договорів, чим завдав збитків на суму майже 3 млн. грн.

 Також до суду передано обвинувальні акти стосовно першого заступника генерального директора – головного інженера та начальника підрозділу ВП ЗАЕС , а також посадовця суб’єкта господарювання, які за попередньою змовою, шляхом підроблення документів, заволоділи коштами державного підприємства на суму майже 350 тис. грн.

 Продовжено практику здійснення спеціального досудового розслідування, за результатами якого за 2017 рік скеровано до суду обвинувальні акти у 19 кримінальному провадженні.

 Слід відзначити, що за результатами розгляду судом обвинувальних актів, у тому числі складених за процедурою спецрозслідування, вже ухвалено 17 обвинувальних вироки.

 До тривалих років позбавлення волі за ч. 2  ст. 110 КК України засуджено двох мешканців міста Маріуполя, які у квітні-травні 2014 року з метою зміни меж території України, вчинили у місті Маріуполі активні дії щодо організації та проведення псевдо-референдуму з питання незалежності «ДНР», а також за наявності офіційних органів державної влади України з метою їх заміни – щодо створення і діяльності непередбачених чинним законодавством органів управління «ДНР».

 Правоохоронними органами області велась робота із протидії злочинам у сфері оподаткування, викриття тіньових схем ухилення від сплати податків та розслідування кримінальних проваджень даної категорії.

 Як результат, викрито діяльність 4 конвертаційних центрів, з яких 2 – з міжрегіональними зв’язками. За результатами розслідування кримінальних проваджень цієї категорії до суду направлено 2 обвинувальні акти.

 Ведеться робота з протидії злочинам у сфері незаконного виготовлення і розповсюдження підакцизних товарів. Як результат, завершено розслідування 1 кримінального провадження про правопорушення, вчинені у складі організованого злочинного угруповання (6 у державі).

 Також до суду передано 1 обвинувальний акт про корупційне кримінальне правопорушення у бюджетній сфері.

 Слід відзначити, що за час досудового розслідування відшкодовано більше половини завданих податковими злочинами збитків (8,6 млн грн. із 16,5 млн. грн.). Цей показник удвічі перевищує загальнодержавний.

 Загалом слідчими підрозділами фіскальної служби у 2017 році розслідувалось 196 кримінальних провадження, до суду направлено 25 обвинувальних актів, а також 5 клопотання для звільнення винних осіб від кримінальної відповідальності, у зв’язку зі сплатою податкових зобов’язань.

 * * *

 За координуючої ролі прокуратури області у поточному році правоохоронні органи регіону активно протидіяли організованій злочинності.

 Завдяки чіткій, злагодженій роботі знешкоджено 10 стійких злочинних угруповань, до складу яких входило 38 осіб. Одне з них викрито у бюджетній сфері, ще одне у фінансово-кредитній системі, два – з корупційними зв’язками. Крім цього, дві ОЗГ мали міжрегіональні зв’язки, ще 1 – транснаціональні.

 Наразі продовжується активна діяльність із виявлення організованої злочинності, у тому числі в органах місцевої влади і місцевого самоврядування та з корумпованими зв’язками, а також що діють у сфері земельних відносин та лісокористування. Робота на вказаному напрямі мною визначена пріоритетною на 2018 рік.

 Вже у цьому році повідомлено про підозру 6 учасникам організованої злочинної групи, які створили псевдореабілітаційний центр, де проти волі незаконно утримували майже 100 осіб. Розслідуються і інші актуальні провадження про злочини, вчинені у складних формах співучасті, про наслідки яких громаду буде також згодом поінформовано.

 * * *

 Упродовж 2017 року значно покращилась робота слідчого апарату прокуратури області, яким розслідувано 1 123 кримінальних провадження, що майже на 65 відсотків більше ніж у позаминулому році, а кількість закінчених — зросла більш ніж удвічі.

 Завдяки належній організації досудового розслідування та процесуального керівництва слідчими прокуратури до суду направлено 76 обвинувальних актів відносно 96 осіб, що майже утричі більше ніж позаторік (29).

 Пріоритетами роботи слідчих прокуратури є розслідування кримінальних проваджень про корупційні правопорушення, як результат – до суду направлено майже у два з половиною рази більше обвинувальних актів про такі злочини (26 проти 11 у 2016 році). Активізовано виявлення та розслідування кримінальних правопорушень, вчинених державними службовцями та представниками влади у сфері службової діяльності (43 проти 17) та щодо хабарництва (24 проти 13).

 Так, до суду направлено обвинувальний акт відносно голови Запорізької районної державної адміністрації, який зловживаючи своїм службовим становищем погодив та видав розпорядження, на підставі яких у власність фізичних осіб передані землі лісогосподарського призначення (Розумівський ліс), та які в ході розслідування повернуті у власність держави.

 Безумовно кричущими є факти, коли той, хто повинен охороняти громадян від злочинів, сам їх зухвало вчиняє. Тому на вістрі нашої уваги – правоохоронці.

 Кількість притягнутих до кримінальної відповідальності правоохоронців у порівнянні з позаминулим роком збільшилась майже утричі. Минулого року прокуратурою притягнуто до кримінальної відповідальності 79 правоохоронців, з яких 53 поліцейських, 8 податківців, 4 митники, 3 працівники пенітенціарної системи, 1 працівник державної лісової охорони та інші.

 Триває судовий розгляд обвинувального акту стосовно відносно працівників роти поліції особливого призначення ГУ НП в Запорізькій області та працівника Хортицького ВП Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області, які протягом березня-червня 2017 року спільно з двома цивільними особами у складі організованої групи із застосуванням зброї вчинили 3 розбійні напади на громадян із проникненням у житло, та заволоділи грошовими коштами і майном на загальну суму понад 300 тис. грн.

Уперше за багато років завершено розслідуванням кримінальні провадження щодо суддів, які ухвалювали неправосудні судові рішення.

 До суду направлено обвинувальні акти за ч. 1 ст. 375 КК України відносно судді Енергодарського міського суду, який виніс завідомо неправосудне рішення, зобов’язавши органи прокуратури закрити провадження за підозрою Енергодарського міського голови у зловживанні службовим становищем та грубому порушенні законодавства про працю, а також стосовно судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя, який виніс три аналогічних завідомо неправосудних рішення.

 Перше місце по державі Запорізька область займає щодо направлених до суду обвинувальних актів у провадженнях за фактами катувань та іншого жорстокого поводження з людьми. За минулий рік таких актів до суду направлено 7.

 Ми активно продовжуємо розслідування злочинів, вчинених проти учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності. До суду направлено 3 обвинувальні акти про злочини, вчинені проти учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності, у тому числі 1 провадження у порядку спеціального досудового розслідування. Ще у двох таких провадженнях правоохоронцям повідомлено про підозру, однак провадження зупинені у зв’язку з їх розшуком.

 Завдяки належному підтриманню державного обвинувачення судом ухвалено перший у державі обвинувальний вирок у кримінальному провадженні стосовно заступника начальника – начальника міліції громадської безпеки колишнього Комунарського РВ ЗМУ ГУМВС України в Запорізькій області, який в розпал Революції Гідності внаслідок неналежного виконання службових обов’язків допустив незаконне застосування до цивільних осіб, які проводили мирну акцію біля однієї з військових частин у м. Запоріжжі, працівниками міліції заходів фізичного впливу та спеціальних засобів.

 На завершальній стадії перебуває розслідування провадження за підозрою директора ТОВ ВКФ «ГЮСС» та ПрАТ «Запоріжзв’язоксервіс», який заволодів грошовими коштами комунальних підприємств міста Запоріжжя на суму майже 9 млн. грн.

 * * *

 З метою протидії корупції використовуються й адміністративно-правові заходи впливу.

 У минулому році за погодженням з прокуратурою області уповноваженими органами Нацполіції майже у тричі більше ніж у 2016 році (226 проти 78) складено протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією.

 Майже удвічі збільшилась кількість осіб, притягнутих до адміністративної відповідальності (87 проти 43 у 2016 році), ), серед яких: 4 депутата обласної ради, 3 працівника органів місцевого самоврядування (ІV категорії), 2 державних службовця, 1 співробітник податкової міліції, 1 – митної служби та інші.

 Правопорушення виявлялись у таких пріоритетних сферах, як земельні відносини (20), агропромисловий комплекс (13), у бюджетній сфері (10), на транспорті (4 ), у системі освіти (3) та у сфері охорони здоров’я (2).

 Активізовано роботу щодо реагування на порушення антикорупційного законодавства дисциплінарними заходами.

 Майже у два з половиною рази більше ніж позаторік  прокурорами внесено подань порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» (161 подання проти 61), за результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 111 посадових осіб (96), скасовано 12 неправомірних актів та рішень.

 * * *

 В основу організації діяльності прокурорів з підтримання публічного обвинувачення у суді покладено принцип невідворотності покарання. У минулому році працівниками органів прокуратури області взято участь у розгляді більш 4 тисяч кримінальних проваджень з постановленням вироку, у тому числі 474 – на підставі угод (з них 305 – про примирення, 169 – про визнання винуватості).

 Працівниками прокуратури області забезпечено участь в апеляційному перегляді майже 1 100 кримінальних проваджень. За апеляційними скаргами прокурора скасовано та змінено вироки у кримінальних провадженнях стосовно 211 осіб. Рівень апеляційного реагування склав майже 84 %.

 Через послідовну позицію оскарження в касаційному порядку кожної ухвали апеляційного суду про відхилення апеляційних скарг прокурора забезпечено на загальнодержавному рівень касаційного реагування (70,3%). У минулому році Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ задоволено 26 касаційних скарг прокурора.

 Проте не вдалося уникнути фактів порушень конституційних прав громадян. Судами області ухвалено 63 виправдувальні вироки щодо 64 осіб, набрали законної сили реабілітуючі судові рішення щодо 33 осіб. Однак, за принципової позиції прокуратури області всі виправдувальні вироки оскаржені у апеляційному порядку, як результат 22 вироки щодо 23 осіб скасовані за апеляційними скаргами прокурора, справи направлені на новий судовий розгляд. За касаційними скаргами прокурора у минулому році також скасовано реабілітуючі судові рішення стосовно 4 осіб.

 * * *

 Вжито ряд заходів, спрямованих на покращення стану нагляду за додержанням законів під час виконання судових рішень у кримінальних справах та застосуванні інших заходів примусового характеру.

 Завдяки вжитим заходам координаційного характеру вдалося знизити рівень злочинності в установах виконання покарань Державної кримінально-виконавчої служби в Запорізькій області на 10 %. Попереджено вчинення понад 300 злочинів у вказаних установах.

 За ініціативою прокуратури області між органами національної поліції та ДКВС області підписано спільний наказ «Про взаємодію органів ДКВС та ГУНП в області з метою викриття злочинів, вчинених з використанням мобільних телефонів або в яких вони є об’єктом злочину».

 Також, спільний наказ підписано прокурором області та начальником регіонального УСБУ «Про створення міжвідомчої робочої групи з виявлення та документування каналів надходження до установ попереднього ув’язнення і виконання покарань заборонених до використання в’язнями предметів»

 Приділення постійної уваги питанням належного медико-санітарного  забезпечення в’язнів  та лікувальної роботи призвело до подолання тенденції позаминулих років до зростання рівня смертності в установах виконання покарань. За ініціативи апарату прокуратури області відносно двох осіб, які тримались у місцях попереднього ув’язнення, у важкому хворобливому стані, вирішено питання про зміну запобіжного заходу на непов’язаний з позбавленням волі.

 Організовано чотири, у тому числі спільні, оперативні наради та семінар з актуальних питань за участю представників Генеральної прокуратури України, секретаріату Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України, керівників регіонального органу ДКВС, департаменту охорони здоров’я Запорізької ОДА та ГУНП в області.

 У полі зору органів прокуратури також постійно перебувають  питання додержання прав засуджених осіб на працю та її оплату. На виявлені порушення вимог законодавства органами прокуратури області внесено 9 документів реагування, розпочато 14 кримінальних проваджень за фактами грубих порушень законодавства про працю. Вжиті заходи на цьому напрямі  призвели до збільшення на 42 % середньої заробітної плати засуджених (з 570 до 983 грн.) та до підвищення рівня їх залучення до праці до 52 % від працездатних осіб (по державі – 40%).

 У минулому році прокурорами виявлено три випадки незаконного тримання громадян у спецустановах органів Національної поліції та один випадок незаконного тримання у відділенні Національної поліції, за якими внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

 Всього за наслідками прокурорських перевірок на вказаному напрямі впродовж  2017 року внесено 336 документів прокурорського реагування на поновлення прав ув’язнених та затриманих осіб, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 197 посадових осіб, скасовано та приведено у відповідність 34 незаконних акти.

 * * *

 Відповідно до ратифікованих Україною міжнародних угод організовано роботу прокуратури області у галузі міжнародного співробітництва: у минулому році прийнято до виконання  35 запитів компетентних органів іноземних країн про надання правової допомоги, у порядку перейняття слідчими органами області розслідуються 8 кримінальних проваджень, розпочатих компетентними органами іноземних держав відносно громадян України. Правоохоронцями області затримано, а прокуратурою області завершено екстрадиційні перевірки стосовно 4 осіб, які розшукуються за кордоном.

 * * *

 Під прицільною увагою органів прокуратури області перебуває питання захисту прав дітей.

 На захист інтересів держави у сфері охорони дитинства пред’явлено 11 позовів на суму майже 9 мільйонів гривень, судами задоволено 11 позовів на суму майже 13 мільйонів гривень. Державі повернуто 215 га земель навчальних закладів вартістю 9 мільйонів гривень, які незаконно передані приватним суб’єктам господарювання за удаваними договорами про спільну діяльність.

 За позовом прокуратури області повернута земельна ділянка Ногайському коледжу Таврійського державного агротехнологічного університету загальною площею 201,5 га вартістю майже 7 млн.грн.

 Органами прокуратури області забезпечено процесуальне керівництво у 225 кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх, до суду спрямовано 176 обвинувальних актів.

 * * *

 Реалізуючи представницьку функцію, органами прокуратури Запорізької області з метою захисту інтересів держави у найбільш пріоритетних та актуальних сферах пред’явлено позовів на загальну суму понад 684 мільйони гривень. Судами задоволено 118 позовів на 893,5 млн. грн.

 У провадженні суду ще залишається 54 позови та заяви на суму 45,6 млн. грн.

 Забезпечено ефективне реагування у сфері земельних відносин, де прокурорами заявлено вимоги на суму майже 672 млн. грн., судами задоволено 72 позови на суму майже 697 млн. грн.

  Державі та територіальним громадам повернуто 1 486 га земель.

 На вістрі уваги прокурорів повсякчас перебувало питання дотримання вимог закону та виявлення порушень у бюджетній сфері. Органами прокуратури області вжито заходів представницького характеру з метою стягнення до бюджетів 5,5 млн. грн., судами задоволено позовних заяв на суму понад 193 млн. грн.

 Так, рішенням господарського суду Вінницької області від 20.11.2017 частково задоволено позов прокуратури Запорізької області в інтересах держави в особі Служби автомобільних доріг у Запорізькій області до ПАТ «Уманьавтодор», а саме – стягнуто неповернутих авансів, які надавались на будівництво автотранспортної магістралі через р. Дніпро, у розмірі майже 172 млн. грн. та пені у розмірі 17 млн. грн.

 На захист охорони навколишнього природного середовища пред’явлено позови на суму 16 млн. грн., з яких задоволено на суму понад 7,5 млн. грн.

 Окрему увагу у минулому році органами прокуратури області приділено фактам протиправного вибуття із державної та комунальної власності об’єктів нерухомості, а також порушення закону при використанні такого майна. Судами задоволено позовів у цій сфері на суму понад 662 млн. грн..

 Так, рішенням господарського суду Запорізької області від 26.09.2017 задоволено позов прокуратури Запорізької області в інтересах Регіонального відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області до ТОВ «Спецкомагро» про стягнення грошових коштів в розмірі 159 тис. грн., розірвання договору оренди майна державного підприємства “Мелітопольський завод “Гідромаш” площею понад 3500 кв. м., вартістю понад  1,5 млн. грн. та його повернення.

 За участю прокурорів у 2017 році судами розглянуто 668 справ. За активної участі прокурів у справах, порушених за позовами інших осіб, поновлено інтереси держави на суму 3,7 млн. грн.

 Завдяки принциповому реагуванню за апеляційними та касаційними скаргами прокурорів скасовано 51 незаконне судове рішення, у тому числі у справах порушених за позовами інших осіб.

 За вказаний період забезпечено виконання рішень за позовами прокурорів на суму понад 748 млн. грн. Рівень виконання склав 93% (середній по державі – 52,2%).

 Зокрема на виконання рішення господарського суду Запорізької області за позовом прокурора упродовж вересня-грудня 2017 року ПАТ «Запорізький абразивний комбінат» до місцевого бюджету сплачено кошти на суму майже 6 млн. грн. у зв’язку із заподіяними збитками, завданими використанням земельної ділянки без правовстановлюючих документів.

 Забезпечено ефективне реагування на порушення закону державними виконавцями та боржниками – задоволено 200 відомчих та судових скарг. Органи прокуратури області не залишились осторонь злочинних посягань на інтереси держави. Зокрема при здійсненні представницької діяльності розпочато 79 кримінальних проваджень.

 * * *

Задля підвищення довіри громадян до органів прокуратури, особливу увагу приділено якісному та своєчасному вирішенню звернень громадян, а також особистому їх прийому як в регіональній, так і в місцевих прокуратурах.

 У минулому році до органів прокуратури області надійшло понад 15,6 тисяч звернень. З числа звернень, що надійшли – 8,5 тисяч вирішено по суті.

 Здебільшого громадяни звертались до органів прокуратури зі скаргами з питань досудового розслідування, на дії та рішення працівників правоохоронних органів. Рідше заяви стосувались з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства, а також щодо представництва інтересів громадян та держави в суді.

 За наслідками вирішення понад 200 звернень заявників задоволено.

 Велика увага приділяється особистим прийомам громадян. В прокуратурі області минулого року запрацювала оновлена громадська приймальня, яка оснащена комп’ютерною технікою з виходом до мережі Інтернет, якою заявники можуть користуватись при написанні звернень, а також з метою ознайомлення з вимогами чинного законодавства. Такі ж умови для прийому громадян створено і у місцевих прокуратурах. Вживаються подальші заходи до покращення діяльності на цьому напрямі.

 Організовано 102 особистих прийоми громадян керівництвом прокуратури області, з яких 33 виїзні.

 Мною особисто прийнято майже 300 громадян, і це друге місце по державі.

 Загалом працівниками органів прокуратури області на особистих прийомах прийнято понад 5,6 тисячі громадян, це шосте місце по державі. Для порівняння, таку ж кількість громадян прийнято всіма працівниками органів прокуратури п’яти областей (Волинської, Житомирської, Івано-Франківської, Рівненської, Чернівецької).

 Також, органи прокуратури Запорізької області займають 2 місце по державі за кількістю інформаційних запитів, що надійшли до органів прокуратури області, розглянутих та скерованих за належністю (295).

 Такий стан справ, перш за все, свідчить про налагодження зв’язку з громадськістю, забезпечення прав громадян на прийом в органах прокуратури області, де чують кожного та переймаються проблемами людей.

 * * *

 На завершення інформації хочу запевнити, що органами прокуратури області, у тому числі з використанням координаційних повноважень, і надалі будуть вживатись заходи до забезпечення законності і правопорядку у регіоні, досягненню завдань кримінального провадження, захисту прав і свобод людини та інтересів держави.

Ми вживаємо системних заходів до усунення недоліків і прорахунків у своїй діяльності, адекватно реагуємо на критичні зауваження та завжди готові до співпраці з громадськістю з метою належного виконання покладених на прокуратуру завдань і функцій.

Інформація прес-служби прокуратури Запорізької області

Опубликовано: http://ukrvedomosti.com.ua

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.