Як вдалося врятувати з Гостомеля літак Ан-124 Руслан

Ан-124
Ан-124 «Авіаліній Антонова». Фото: Ігор Смелянський

Надважкий літак Ан-124 Руслан “Авіаліній Антонова” вдалося врятувати з аеропорту Гостомель буквально за лічені години до широкомасштабного російського вторгнення, розповів пілот авіакомпанії Дмитро Антонов.

“Нам пощастило, що напередодні, за 4 години до початку широкомасштабної війни, за комерційними планами відлетіла машина Ан-124 з реєстрацією UR-82007. Це врятувало її від загибелі”, – розповів авіатор.

Літак, який згодом отримав ім`я на честь міста-героя Миколаєва, тоді полетів на малайзійський острів Пінанг. Наразі Руслан базується в німецькому Лейпцигу та виконує перевезення по всьому світу.

Зі слів Дмитра Антонова слідує – якби не наявність замовлення на перевезення вантажу, борт UR-82007 міг би залишитися в Гостомелі.

Дмитро Антонов нагадав, що ще в січні 2022 року західні партнери, які винаймали літаки державного підприємства “Антонов”, пропонували керівнику підприємства Сергію Бичкову перебазувати весь флот з персоналом та запчастинами в Лейпциг на фоні інформації про можливе російське вторгнення. Відповіді від підприємства не було, додав авіатор.

“Усе робилося для того, щоб на ранок 24 лютого в аеропорту знаходилося кілька справних літаків. У тому числі і справний літак Ан-225 Мрія. […] Моє глибоке переконання, що підприємство (ДП “Антонов”, прим.) готувалося до передачі літаків в нові руки. Маю непрямі факти”, – розповів пілот.

На початок вторгнення надважкий флот “Авіаліній Антонова”, які входять до ДП “Антонов”, складався з восьми літаків. Це найбільший в світі авіалайнер Ан-225 Мрія та сім Ан-124 Руслан.

Мрія та один Руслан перебували в Гостомелі та отримали значні ушкодження під час боїв. П’ять Русланів на той момент знаходилися за кордоном. Доля ще одного Ан-124 з публічних джерел невідома. Він не фігурував ні в переліку пошкоджених в Гостомелі літаків, ні в переліку бортів, які продовжують перельоти.

Автор: avianews.com

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.