Мішок доларів з дивана заступника міністра оборони був не його, а 86-річної бабулі

«Українська правда» отримала від джерел у правоохоронних органах відео з серпневих обшуків у фігуранта розслідування про шахрайство на закупках у Міноборони ексзаступника міністра оборони 2020-2021 роках Олександра Миронюка, у дивані якого знайшли майже мільйон доларів.

Відео журналісти оприлюднили на сайті видання у четвер, 02 лютого.

За словами джерел УП, це відео з помешкання Миронюка, на ньому зафільмований момент вилучення коштів під час слідчих дій.

Як повідомляли ЗМІ, днямми заступник Міністра оборони України у 2020-2021 роках Олександр Миронюк категорично спростував факти, викладені 25 січня 2023 року на сайті «Української правди» у статті «Мільйони ексчиновника, «відкати» та фейкові бронежилети. Історія шахрайства на закупках Міноборони» авторства Соні Лукашової та Романа Романюка.

Журналісти УП нагадали, що 31 серпня 2022 року український медіапростір сколихнула новина про обшуки в діючого начальника департаменту держзакупівель МОУ Богдана Хмельницького. Чиновника підозрювали в тому, що він причетний до справи з поставкою неякісних бронежилетів.

Тоді співрозмовники УП переконували, що у чиновника Міноборони вилучили величезну суму грошей, які нібито були сховані у дивані.

На запит УП Міноборони визнало, що обшуки у Хмельницького були, але заявило, що жодних коштів у нього не вилучали.  

Пізніше УП з’ясувала, що величезну суму тоді вилучили під час обшуку в колишнього заступника міністра Олександра Миронюка, який до свого звільнення у 2021 році якраз і курував департамент закупівель. Цей чиновник також фігурує у справі про бронежилети.

Під час обшуків у Миронюка знайшли 17 мільйонів 78 тисяч гривень, 400 тисяч 100 доларів та 100 тисяч 380 євро.

Постановою слідчого ці гроші визнали речовими доказами в кримінальному провадженні.

УП дізналась, що одразу після обшуків Миронюк надав суду «документ», що гроші з дивана були не його – у нотаріально завіреній заяві, укладеній за тиждень після обшуків, йшлося, що у січні 2022 року всі вилучені гроші Миронюку позичила 86-річна жителька Харкова Елеонора Думіньш. 

Журналісти з’ясували, що Думіньш є родичкою засновників харківського «ХАДО-холдінгу», котрий серед іншого займається виробництвом гвинтівок. Крім того з 2016 Елеонора Думіньш зареєстрована як ФОП для оптової торгівлі, і при реєстрації вказала е-mail і телефон, що належать «ХАДО».

Цей холдинг має давні робочі взаємини з державним спецекспортером «Прогрес», в якому до і після роботи в Міноборони працевлаштований Миронюк.

А 25 січня 2023 року стало відомо, що суд постановив повернути чиновнику кошти. 

«Аргумент»

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.