РНБОУ віддало 2,5 мільйона на реєстр кількох олігархів «софтлайнівцям»

Апарат Ради національної безпеки і оборони України 31 жовтня замовив фірмі «Айкюжн ІТ» реєстр олігархів вартістю 2,5 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

«Реєстр осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» призначений для оприлюднення та обробки інформації про олігархів, та осіб, які подають декларації про контакти з олігархами, або їхніми представниками. Перелік функцій, які має виконувати софт, можна побачити у новині про оголошення тендеру.

Фірма отримала підряд без конкуренції, оскільки на спрощену закупівлю більше ніхто не прийшов. Вона знизила ціну на 14% відносно очікуваної вартості закупівлі у 2,9 млн грн.

Столична «Айкюжн ІТ» входить у консорціум «Intecracy Group» з 11 фірмами. Зараз вона належить Олександру Смірнову з Києва та компанії «Інтекресі Венче Лтд» (Кіпр), а керує нею Сергій Балашук. Кінцевим бенефіціаром через офшор є киянин Михайло Віговський.

На ту саму кіпрську «Intecracy Venture Ltd» і Віговського записано інших двох учасників консорціуму – «Інтекресі Бейз» і «Софтлайн ІТ». Першу фірму очолює Євген Гармаш, а другу – Олександр Россол, раніше відомий як директор із розвитку компанії «Софтлайн».

Директор «Айкюжн ІТ» Балашук також керує «Софтлайн-ІТ», яку теж зареєстровано на «Intecracy Venture Ltd». Її кінцевим бенефіціаром є Станіслав Альпенідзе із Київщини.

«Айкюжн ІТ» та «Інтекресі Бейз» згадуються в кримінальній справі поліції від 2020 року проти посадовців цілої купи органів влади, установ і підприємств. Мовляв, ці посадовці, замовляючи послуги низці фірм, не створили комплексну систему захисту інформації (КСЗІ) з використанням засобів захисту інформації, які пройшли державну експертизу.

За даними судового реєстру, СБУ в 2019 році писала податківцям, що вважає «Айкюжн ІТ» та «Інтекресі Бейз» пов’язаними з фірмами «Юкрейніан Електронікс» та «Еверест Лімітед». Остання фірма мала розробити Єдину автоматизовану систему управління ЗСУ «Дзвін-АС». При цьому «Айкюжн ІТ» було безпосереднім розробником софту системи, який військові аудитори визнали негодним для нормального управління армією та зробленим по дуже завищеним кошторисам (див. «Генштаб і Міноборони за чотири роки не запустили систему он-лайн керування військом, на яку витратили 600 мільйонів»).

Крім того, «Айкюжн ІТ» та «Інтекресі Бейз» згадувались у кримінальному провадженні щодо закупівель ДП «Національні інформаційні системи» послуг щодо держреєстрів.

Ще «Айкюжн ІТ» раніше була пов’язана з фірмою «Айкюжн», яка фігурувала в справі про розкрадання на інформаційних послугах для Фонду соцстраху та Держслужби зайнятості.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.