ЧЕРНАЯ ДЫРА. В бухгалтерии АО «Запорожкран» воровали деньги с банковских счетов акционерного общества

Фото ВВП

В  Запорожье полиция раскрыла группу лиц в составе бухгалтеров АО «Запорожкран», которые замешаны в воровстве  денежных средств со счетов своего акционерного общества, сообщают «Украинские ведомости» со ссылкой на ЕДРСР. Уголовное производство открыто по признакам уголовных преступлений, предусмотренных ч. 1, ч. 4 ст. 358 (подделка документов), ч. 1, ч. 5 ст. 191 УК Украины (присвоение имущества в особо крупных размерах или организованной группой).

Как установлено досудебным расследованием, бухгалтер Р., находясь в служебном кабинете ПАО «Запорожкран» по адресу г. Запорожье, ул. Кияшко 16А, будучи материально ответственным лицом за движение денежных средств ОАО «Запорожкран», имея прямой доступ к электронной программы «Клиент-банк», действуя с единым умыслом, направленным на завладение денежными средствами ОАО «Запорожкран», из корыстных побуждений, совершала вход в электронную программу «Клиент-банк» с помощью логина и пароля уполномоченных лиц ПАО «Запорожкран», к которым имела свободный доступ путем незаконного копирования ключей.

В программе «Клиент-банк» она создавала электронные документы виде ведомостей на списание денежных средств с банковского счета ОАО «Запорожкран», открытого в АО «УкрСиббанк». После чего, в программе «Клиент-банк»  подтверждала сформированные платежи электронными цифровыми подписями уполномоченных лиц ОАО «Запорожкран» без их ведома, и направляла документы в «УкрСиббанк». В дальнейшем, денежные средства списывались с расчетного счета ОАО «Запорожкран» на карточный счет бухгалтерши по назначениям: заработная плата, аванс на командировку, расходы возмещения расходов по авансовым отчетам и другие платежи.

Общая сумма неправомерных перечислений на карточный счет бухгалтерши составила 557 377 гривен, которые были ею присвоены путем перевода в наличные через банкоматы, размещенные на территории Запорожья.

На основании сформированных платежных документов, бухгалтер ежедневно проводила сверку движения денежных средств путем сопоставления сведений и платежных документов с выписками банка за предыдущий рабочий день. С целью сокрытия совершенного уголовного преступления перед распечаткой выписки банка она вносила недостоверные данные относительно суммы расходов, в результате чего они совпадали с данными бухгалтерского учета.

Как установлено досудебным расследованием, в    присвоении денег со счетов «Запорожкрана» оказались замешаны руководитель бюджетного процесса и финансового контроля АО «Запорожкран», ведущий бухгалтер «Запорожкрана», а также ряд других лиц, на карточные счета которых эта бухгалтерша в их интересах  незаконно переводила определенные суммы денег со счета «Запорожкрана», затем эти деньги  переводились в наличные и тратились владельцами банковских карт по своему усмотрению…

Закон предусматривает наказание за преступления по  ч.5 ст. 191 до 12 лет лишения свободы.

ДОСЬЕ

Стаття 358. Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів

1. Підроблення посвідчення або іншого офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, нотаріусом, державним реєстратором, суб’єктом державної реєстрації прав, особою, яка уповноважена на виконання функцій держави щодо реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, державним виконавцем, приватним виконавцем, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов’язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут такого документа, а також виготовлення підроблених печаток, штампів чи бланків підприємств, установ чи організацій незалежно від форми власності, інших офіційних печаток, штампів чи бланків з тією самою метою або їх збут —

 караються штрафом до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

4. Використання завідомо підробленого документа — карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Стаття 191. Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

1. Привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, —

карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на строк до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

2. Привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем —

карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, —

караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на строк від трьох до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

4. Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, якщо вони вчинені у великих розмірах, —

караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

5. Дії, передбачені частинами першою, другою, третьою або четвертою цієї статті, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою, —

караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

http://ukrvedomosti.com.ua

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.