Суд вернул нардепу Кальцеву полгектара земли, где за 10 лет он палец о палец не ударил

Запорізька міськрада відновила ТОВ «Запоріжресурспроект» оренду ділянки по вул. Глісерна, яку прокуратура намагалася повернути у власність міста. Про це написала Катерина Рождественська у «Запорізькому центрі розслідувань» з посиланням на рішення 42 сесії міськради. Так, міськрада відновила оренду «Запоріжресурспроект» строком на 10 років ділянки по вул. Глісерна, 28-30, поруч з річковим портом, (кадастровий номер 2310100000: 01: 013: 0058) для розміщення багатоповерхового житлового будинку. Площа ділянки становить 0,5 га.

ТОВ «Запоріжресурспроект» належить ТОВ «Елерон Інвест» і ТОВ «Ейнтрівуд інвестментс Лімітид»,  бенефіціаром є Євгенія Кальцева, а донедавна був Володимир Кальцев, який нещодавно був обраний нардепом. Він пройшов до Верховної Ради за списками партії «Опозиційна платформа – За життя».

Компанії «Ейнтрівуд інвестментс Лімітид» також володіє 85% ТОВ «Ленд дівелопмент», в оренді у якого знаходиться ділянка під сквером Яланського у Запоріжжі.

Журналісти нагадали, що рік тому Запорізька місцева прокуратура №1 намагалася повернути ділянку по вул. Глісерна 28-30 у власність міста і у неї це практично вийшло. У листопаді 2018 р. Госпсуд Запорізької області зобов’язав «Запоріжресурспроект» повернути Запорізькій міськраді ділянку і розірвати додаткову угоду про збільшення орендної плати, повідомляли «Наші Гроші. Запоріжжя».

В матеріалах справи вказано, що Запорізька міськрада та «Запоріжресурспроект» в 2009 р. уклали договір оренди ділянки до серпня 2019 р. для розміщення багатоповерхового житлового будинку.

Однак фірма так і не почала роботи на ділянці і не робила дій з отримання необхідних дозвільних документів для будівництва по вул. Глісерна. Крім цього, за останні п’ять років фірма сплатила оренду 21 тис грн., що не є відповідним з реальною орендною платою, з урахуванням її постійного і поступового збільшення в Запоріжжі.

Ще однією причиною для позову прокуратура вказала соціальний інтерес і інтереси держави, який полягає в тому, що житловий фонд Запоріжжя зношений на 70%, а за останні 25 років побудували тільки 4,4% будинків із загальної кількості.

У зв’язку з цим прокуратура звернулася до суду і виграла справу.

Однак, в лютому цього року Центральний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу «Запоріжресурспроект» і скасував рішення першої інстанції. В апеляції послалися на те, що обґрунтування підстав позову інтересами держави у вигляді зношеності житлового фонду Запоріжжя і необхідність поліпшення житлових умов жителів не є сумісним з розумінням «інтересів держави» і не може вважатися обґрунтованим втручанням в мирне володіння майном.

У рішенні апеляційного суду вказано і те, що матеріалами справи підтверджено своєчасність і повнота сплати «Запоріжресурспроект» оренди протягом всього часу користування ділянкою. Також суд врахував і додаткову угоду про збільшення розміру орендної плати і постановив, що виходячи з вищесказаного право Запорізької міськради на отримання орендної плати не порушено, а мета укладення оренди досягнута.

Таким чином, незважаючи на спроби прокуратури повернути ділянку місту, вона знову перебуває в оренді у рідної фірми Володимира Кальцева.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.