Посмеялись и хватит: суд обязал фирму депутата Кальцева возвратить землю Запорожскому горсовету

Депутат Запорожского горсовета Владимир Кальцев

Господарський суд Запорізької області рішенням від 6 листопада зобов’язав ТОВ “Запоріжресурспроект” повернути Запорізькій міськраді ділянку по вул. Глісерній та розірвав додаткову угоду про збільшення орендної платні. Згідно з матеріалами справи, Запорізька міська рада та ТОВ “Запоріжресурспроект” у 2009 році уклали угоду оренди ділянки по вул. Глісерній, 28-30 (кадастровий номер 2310100000:01:013:0058) строком до серпня 2019 року для розташування багатоповерхового житлового будинку.

Однак, “Запоріжресурспроект” досі не забудувало ділянку та жодних дій для отримання необхідних дозвільних документів для початку будівельних робіт не провело. З огляду на це, Запорізька місцева прокуратура №1 в інтересах Запорізької міської ради звернулася до суду для повернення вказаної земельної ділянки.

Суд цей позов задовольнив. Так, у обласній Державній архітектурно-будівельній інспекції та Державному архіві немає документів стосовно будівельних робіт чи введення будівництва в експлуатацію за адресою вказаної ділянки. У Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно за ТОВ “Запоріжресурспроект” об’єкти нерухомого майна не зареєстровані, як і відсутні об’єкти нерухомості за вказаною адресою. У такому випадку право землекористування ділянкою підлягає припиненню зі спливом трьох років з моменту реєстрації договору оренди землі, тобто він припинився у 2012 році. Окрім цього, за останні п’ять років фірма сплатила за оренду 21 тис. грн, що не є співмірним із реальною орендною платою, з урахуванням її постійного та поступового збільшення у Запоріжжі. Стосовно заяви щодо сливу строків давності, то вказане правопорушення не закінчилося, а досі триває, оскільки міськрада досі ділянку не повернула.

Варто додати, що міськрада хотіла відмовитися від цього позову, але суд їй не дозволив, оскільки прокуратура підтримала заявлені вимоги і наполягала на розгляді справи. Прокуратура ж може представляти сторону по справам із суспільним інтересом та порушенням державних інтересів, у свою чергу, житловий фонд міста зношений на 70%, а за останні 25 років збудували лише 4,4% будинків із загальної кількості. Сама ж міськрада, всупереч цим інтересам з захистом до суду не зверталась. Окрім цього, міськрада та “Запоріжресурспроект”, вже після відкриття провадження по цій справі, уклали додаткову угоду, зокрема, щодо збільшення оренди – 277 тис. грн (за який період не вказувалося). Тому прокурор додав до позову ще і скасування цієї угоди, суд це також задовольнив.

ТОВ “Запоріжресурспроект” належить ТОВ “Елерон інвест” та ТОВ “Ейнтрівуд інвестментс лімітид” з кінцевими бенефіціарами останнього –  Володимиром та Євгенією Кальцевими. Володимир Кальцев – це депутат Запорізької міської ради від політичної фракції “Наш край”. Компанії “Ейнтрівуд інвестментс лімітид” також володіє 85% ТОВ “Ленд дівелопмент”, в оренді у якої знаходиться ділянка під сквером Яланського, де хочуть побудувати торговий центр і через це відбувалися сутички.

http://zp.nashigroshi.org

           Опубликовано: http://ukrvedomosti.com.ua

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.