Як суд у Запоріжжі забирав ЗТМК у Фірташа

9 липня Господарський суд Запорізької області  задовольнив позов Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в інтересах Фонду державного майна України про повернення майна ТОВ “Запорізький титано-магнієвий комбінат” державі. Про це повідомляє кореспондент “Наші гроші. Запоріжжя” із зали суду.

Так, Фонд держмайна України та компанія Tolexis trading limited у 2013 році уклали договір про заснування ТОВ “ЗТМК”. Фонд зі свого боку передавав майно комбінату у статутний фонд новоствореного підприємства, а її компаньйон мав погасити прострочену заборгованість підприємства, зокрема за електроенергію, та інвестувати у його технічну модернізацію. У підсумку, Фонд мав 51% акцій, а кіпрська компанія – решту.

Однак, антикорупційна прокуратура вказувала про невиконання Tolexis trading limited своїх зобов’язань (зокрема, на інвестиції спрямовано лише 20 млн грн або 2,3% від запланованого). З огляду на це, прокуратура у інтересах Фонду державного майна України звернулася до суду із позовом про розірвання договору про заснування ТОВ “ЗТМК” і повернення усього майна на користь Фонду.

Представник ТОВ “ЗТМК” у суді заперечував проти цього позову, оскільки вказаний договір мав на меті саме створення спільного підприємства, а отже припинив дію у день заснування ТОВ “ЗТМК”.

Представник Tolexis trading limited вказував, що у договорі про заснування ТОВ “ЗТМК” не вказано про зобов’язання компанії інвестувати кошти, а йдеться про “забезпечення нею виконання інвестиційної програми”, а самої програми досі немає. Окрім цього, прокуратура не вказала якої шкоди завдано Фонду державного майна. Також по справі закінчилися строки позовної давності, оскільки договір про заснування уклали у 2013 році (вочевидь, йдеться про загальні строки позовної давності у три роки – від НГ.З). Компанія отримувала від ДП “ЗТМК” відповідь про відсутність простроченої заборгованості за електроенергію на лютий 2014 року, отже погашати не було чого. На той момент цю заборгованість розстрочили, отже вона була розстроченою, а не простроченою.

У відповідь прокуратура вказувала, що договір про заснування ТОВ “ЗТМК” має ознаки інвестиційного договору, а оскільки компанія свої зобов’язання щодо інвестицій не виконала, він досі чинний. Метою створення ТОВ “ЗТМК” було саме залучення інвестиції приватної компанії для технічної модернізації комбінату, внесення інвестицій було прописане у договорі, стратегічна ціль – це отримання прибутку від поадльшої діяльності підприємства. Щодо строків давності, то їх слід вираховувати з квітня 2015 року, оскільки саме у цей момент закінчувалися строки виконання інвестиційного зобов’язання. Стосовно простроченої заборгованості, то компанія зобов’язувалася погасити її саме за період до 2011 року, тобто стан цієї заборгованості (прострочена чи розстрочена) на лютий 2014 року не має значення.

У підсумку, суд виніс рішення на користь Фонду державного майна України – розірвав договір про створення спільного підприємства, та зобов’язав ТОВ “ЗТМК” повернути Фонду майно комбінату.

Сьогодні оголошено результативну частину, а повне рішення буде пізніше.

Вказане рішення приймали судді Олена Боєва, Оксана Ярешко та Олена Федорова. Нещодавно слідчі відкрили провадження, у якому йшлося про намір отримати від останніх двох суддів місцевим адвокатом 25 тис. дол за неподання на них скарги у Вищу раду правосуддя, однак судді звернулися до прокуратури і останнього затримали при отриманні 25 тис. дол.

Позов прокуратури про розірвання ТОВ “ЗТМК” надійшов до суду на початку 2017 року, однак перші півроку оскаржувалася ухвала про залишення його без розгляду, оскільки, зокрема, прокурор не довів права представництва Tolexis trading limited особою, яка була представником компанії під час заснування ТОВ “ЗТМК”. Однак, апеляція і касація це відхили, вказавши, що це питання треба вирішувати на стадії розгляду справи по суті.

Варто додати, що представник Tolexis trading limited з’явився у суд тільки на останньому засіданні. Вказував, що про засідання дізнався тільки минулого тижня. Суд напроти вказував, що представника належно повідомили про розгляд справи.

Tolexis trading limited підконтрольне групі DF Дмитра Фірташа. Хоча Фонд мав 51% акцій у новоствореному ТОВ “ЗТМК” керівником якого і до сьогодні є колишній комерційний директор “Кримського содового заводу” Фірташа – Володимир Сивак.

Стосовно нецільового використання ним інвестиційних коштів наразі триває суд.

Окрім цього, слідчі НАБУ розслідують справу про отримання Tolexis trading limited 110 млн дол через ряд структур від ПАТ “КБ “Надра” Фірташа – всупереч заборонам НБУ. Саме ці кошти Tolexis trading limited потім внесла як свою частину до спільного ТОВ “ЗТМК”. Деталі про незаконні операції не розкривалися, проте йшлося, зокрема, про використання стабілізаційних коштів НБУ.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.