У Запоріжжі суд виправдав голову РДА, звинуваченого в отриманні 4 мільйонів хабара

Орджонікідзевський районний суд вироком від 2 липня виправдав голову Кам’янсько-Дніпровської РДА Валерія Свєшнікова у отриманні 4 млн грн хабаря за сприяння в отриманні бази відпочинку одним із підприємців. Згідно з матеріалами справи, Господарський суд Запорізької області у 2013 році розпочав банкрутство ДП “Регіональний торгівельно-сервісний центр сільгоспмашин “Агротехпостач”. При цьому, ліквідатором призначили Валерія Свєшнікова.

Однак, згодом ТОВ “Компанія “Альока” через договори відступлення права вимоги (раніше вказувалося про їхню фіктивність) отримала борги держпідприємства у сумі 657 тис. грн, а Валерій Свєшніков подав від її імені відповідні позови до суду про стягнення боргу. Більше того, як представник державного підприємства Свєшніков у суді визнав усі позивні вимоги ТОВ “Компанія “Альока”. Також за його зверненням фірму включили до четвертої черги задоволення вимог, хоча Свєшніков знав, що заявлені після закінчення строку вимоги погашаються у шосту чергу, а самі кредитори не є конкурсними. Окрім цього ТОВ “Компанія “Альока” визначили головою комітету кредиторів, оскільки держпідприємство мало віддати фірмі найбільше боргів. Саме ТОВ “Компанія “Альока” була підконтрольна Свєшнікову, оскільки він мав її печатку, тобто міг виготовляти документи від її імені.

Згодом Президент України призначив Свєшнікова головою Кам’янсько-Дніпровської райдержадміністрації. Хоча він перестав бути ліквідатором, печатку, установчі та бухгалтерські документи державного “Агротехпостач” він залишив у себе – для впливу на реалізацію майна.

Надалі невказаний підприємець вирішив придбати майно держпідприємства – кирилівську базу відпочинку “Ентузіаст“. Від третіх осіб він дізнався, що рішення по цьому приймає саме Свєшніков, оскільки той утримував необхідні документи, знав особисто арбітражного керуючого та суддів госпсуду, організаторів аукціону з продажу майна.

Під час зустрічі у готелі “Інтурист” у Запоріжжі Свєшніков висунув підприємцю категоричну вимогу про хабар у 180 тис. дол. За ці гроші він пообіцяв вплинути на суддів для повторного призначення арбітражним керуючим “Агротехпостач” знайому йому людину, та на організаторів аукціону – для продажу майна потрібній людині. При цьому, на зустрічі цей знайомий Свєшнікова – колишній арбітражний керуючий Іван Черкашин, пообіцяв підприємцю виконати всі вимоги.

Згодом Свєшніков отримав вказані 180 тис. дол (або 4 млн грн), після чого його затримали у будинку №15 по вул. Перемоги (неподалік від Господарського суду Запорізької області)

Дії голови РДА слідчі СБУ у Дніпропетровській області у рамках кримінального провадження №420150400000000726 (від вересня 2015 року) кваліфікували за ст.369-2 кримінального кодексу (зловживання впливом), а згодом обласна дніпропетровська прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт.

Сам Свєшніков та власник ТОВ “Компанія “Альока” стверджували, що затримали їх у нотаріуса, де вказаний підприємець за 180 тис. дол. якраз купував 100% ТОВ “Компанія “Альока”. Саме ця фірма була головним кредитором і мала отримати вказану базу під час процедури банкротства. За проханням власника ТОВ “Компанія “Альока”, Свєшніков супроводжував угоду у нотаріуса, оскільки був юристом (також вчився з цим власником у одному університеті).

Кошти у кабінеті нотаріуса Свєшніков перераховував теж за його проханням, оскільки власник фірми мав проблеми із очима та проходив медичні процедури. Усі звинувачення у контролі над цієї фірмою та подачі позовів від неї Свєшніков заперечив, документи та печатку держпідприємства тримав у себе, оскільки призначення нового ліквідатора скасував апеляційний суд.

У підсумку, суд винним Свєшнікова не визнав. Вказувалося, що наразі існують прогалини у законодавстві – за статтею 369-2 КК можуть бути покарані особи визначені у законі “Про засади запобігання і протидії корупції”, однак він вже нечинний.

Окрім цього, сам підприємець (охочий купити базу) вказував, що заява від його імені про вчинення злочину написана з чужих слів та містить недостовірні відомості, згодом він навіть вимагав не визнавати його потерпілим. Також вказував, що з дитинства співпрацює з правоохоронними органами та неодноразово під їхнім контролем надавав хабарі. Більше того, заява та всі інші докази здобуті на підставі недостовірних відомостей внесених до реєстру досудових розслідувань не можуть бути покладені в основу обвинувачення.

Окрім цього, обшук проведено без дозволу суду та відповідної ухвали слідчого судді, протоколи негласних слідчих дій передали прокурору з порушенням термінів, стороні захисту ці документи відкрили через 2 роки та 4 місяці після закінчення слідства, сторона захисту із відеозаписом не ознайомлена, протокол контролю за вчиненням злочину також складений з порушенням термінів та не в присутності Свєшнікова, у матеріалах справи немає протоколу виготовлення імітаційних коштів, не складався протокол про освідування (змиви рук). Таким чином, суд визнав усі вищеперераховані докази недопустимими.

Валерій Свєшніков і нині очолює  Кам’янсько-Дніпровську райдержадміністрацію, а раніше був депутатом Запорізької обласної ради від Партії регіонів. На парламентських виборах 2012-го року він був уповноваженою особою від Партії регіонів на 81-му мажоритарному окрузі, де обрали Артема Пшонку – сина тодішнього генпрокурора Віктора Пшонки.

ТОВ “Компанія “Альока” належить Денису Журавльову, керівник з кінця 2015 року – Роман Булашенко. Особа з ПІБ Журавльов Денис Юрійович балотувалася у 2015 році до Кам’янсько-Дніпровської райради від партії “Наш край”. Особа з ПІБ Булашенко Роман Іванович балотувалася до Запорізької обласної ради від партії “Нова політика”.

Раніше директором ТОВ “Компанія “Альока” була Погосян Маргарита Арсенівна, яка також працювала арбітражним керуючим. Особа з таким ПІБ  вказувалася у декларації на той час прокурора Запорізької області Карена Погосяна – рідною сестрою. З 2016 року він працює у запорізькій місцевій прокуратурі №2.

http://zp.nashigroshi.org

Опубликовано: http://ukrvedomosti.com.ua

 

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.