Хто підпалив склад з боєприпасами у Сватовому

Українські військові навчилися добре воювати, але халатність їх командирів залишається однією з основних проблем нашої армії.  Цієї ночі в селі Сватові Луганської області зайнялися склади з боєприпасами. Як наслідок — двоє загиблих, четверо поранених, пошкоджено 50 житлових будинків, школа та лікарня. За версією керівництва ОДВА причиною пожежі став вистріл з ракетниці, який влучив у склад.

Хоча, є серйозні підозри, що насправді надзвичайну ситуацію спровокувала банальна халатність військових. На жаль, прикладів того, як солдати недбало поводяться зі зброєю та боєприпасами в Україні чимало. Але, схоже, серйозних висновків ніхто робити не збирається. І, судячи з усього, трагедія у Сватовому навіть не стане підставою для проведення ґрунтовного дослідження та пошуку винних.

Версію про вистріл ракетниці, який влучив у склад з боєприпасами та спричинив займання озвучив глава Луганської ОДВА Георгій Тука. “За попередньою інформацією було здійснено два постріли з ракетниці. Один постріл військовослужбовці загасили, проте поки гасили одну ракету, друга спричинила пожежу”, — розповів чиновник. Звучить красиво, але навряд  чи це правда. На це вказує одразу кілька факторів. По-перше, виникає питання щодо облаштування цих складів, куди може легко втрапити заряд з ракетниці і спричинити пожежу. Тобто, або Тука сказав неправду, або ніякий це не склад, а просто нагромадження відритих ящиків зі снарядами просто неба.

По-друге, виникає питання, де в час влучання набою з ракетниці, якщо це дійсно так, перебували вартові, в обов“язковому наборі яких мають бути вогнегасники? Якщо вони були відсутні чи спали, то тоді потрібно відкривати кримінальне провадження щодо невиконання наказу, а їх командирів притягувати до відповідальності за халатність. І, по-третє, також цікаво дізнатися, чому такий склад з боєприпасами розташовувався в безпосередній близькості до населеного пункту. І якщо третій пункт ще якось можна пояснити близьким розташуванням Сватового до лінії фронту АТО, то перші два потребують серйозного дослідження.

Тим більше, що склади з боєприпасами вибухають в Україні не вперше. Ба більше, це вже стало сумною військовою традицією в нашій державі. Те, що можна сходу згадати, це вибухи на складі під Артемівськом Донецької області в 2003 році (пошкоджено 200 будинків, 1 людина загинула), пожежі на складах в Новобогданівці Запорізької області в 2004, 2005 і 2006 роках (7 загинуло, більше 100 поранено і пошкоджено сотні житлових будинків) і пожежа на артилерійському складі на Хмельниччині (кілька військових поранено).

Найприкріше те, що маючи такий сумний досвід за плечами, військове керівництво допускає подібні випадки знову і знову. Що неприпустимо в мирний час, а у військовий тим більше. Зрештою, вибухи на складах у Сватовому можуть заохотити терористів з Донбасу до активніших диверсійних дій. Адже якщо в нашому тилу такий бардак на складах з боєприпасами, то, отже, можна легко туди дістатися і влаштувати ще більше “вогняне шоу”.

Найсумніше в цій історії те, що, судячи зі слів глави Луганської ОДВА Георгія Туки, серйозного розслідування цієї надзвичайної ситуації не буде. Він же назвав причину займання, то навіщо ще когось допитувати та проводити слідчі дії. А те, що пожежу міг спричинити вартовий, який хильнув ввечері зайвого і кинув не туди недопалок від цигарки, главу ОДВА, схоже, не хвилює. Зрештою, таке розслідування у будь-якому випадку має провести СБУ та військове керівництво. Адже, не виключено, що причиною трагедії могли стати і дії диверсантів.

Деловая столица

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.