У Запоріжжі кандидати масово розміщують агітацію, порушуючи закон

В Україні розміщення зовнішньої реклами є однією з найбільш поширених форм передвиборної агітації.  Спостерігачі ОПОРИ вирішили проїхатись містом, аби з’ясувати чи дотримують кандидати та партії Закону —  вішають свої білборди та листівку у належних місцях.

Протягом кількагодинного рейду спостерігачі виявили ряд випадків порушення вимог Закону. Наприклад, біля зупинки громадського транспорту Каховська (Ленінський район м.Запоріжжя) на магазині висить банер «Партії Пенсіонерів України» без жодних відомостей.

Перед в’їздом на Дніпрогес розміщено білборд «Запоріжжя. Наша Батьківщина» з зображенням кандидатів цієї політичної сили, а на Шевченківському мікрорайоні помічено інформаційний носій ВО «Батьківщини», який вимагає справедливих тарифів, проте також без вихідних даних.

Кандидат-самовисуванець на посаду Запорізького міського голови Дмитро Андрюшечкін на площі Фестивальній розмістив свої листівки «Запоріжжя – улюблене місто» без жодних реквізитів.

Відповідно до п.2 ст. 56  ЗУ «Про місцеві вибори»,  друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Також зазначимо, що відповідно до ст.54 ЗУ «Про місцеві вибори» місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів.

Передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.

Однак багато білбордів політичних партій — «Наш край», «Опозиційний блок», «Самопоміч» та інших розміщено по Запоріжжю задовго до офіційної реєстрації цих політичних сил у якості суб’єктів виборчого процесу. Партії мають зняти старі білборди та заключити нові угоди з рекламодавцями. вже за рахунок своїх виборчих фондів.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.