Що здав Кличко в обмін на мерство в Києві

Партія “УДАР” фактично перетворюється на підрозділ президентського БПП, за що її лідер отримає гарантії недоторканності на посту мера столиці. Партї “УДАР” та Блок Петра Порошенка домовились про спільну участь в майбутніх місцевих виборах. Таким чином, розпочатий ще в травні минулого року процес розмивання політичної сили Віталія Кличка в організації глави держави найближчим часом буде завершено. 

Про це свідчить і поступовий перехід ключових кадрів з команди відомого боксера під крило Банкової, тому вже невдовзі від колись популярного “УДАРу” залишиться лише назва. В обмін на таке політичне самогубство свого дітища Віталій Кличко отримає повну підтримку штабу президента на виборах мера та гарантії збереження діючого сьогодні в місті управлінського статус-кво.

Досягнуті між БПП і “УДАРом” домовленості свідчать про відмову останнього від амбіцій всеукраїнської партії та концентрацію її лідера виключно на столичному напрямку. Звичайно, де-юре організаційна структура політичної сили Віталія Кличка збережеться, але навряд чи після майбутніх виборів можна буде говорити про її дієздатність.

Зрештою, і сьогодні “ударівці” особливо не мають чим похвалитися, адже реально боєздатними на даний момент можна вважати лише столичну та закарпатську організації партії. Крім того, у другому випадку є великий ризик, що закарпатські соратники київського мера невдовзі перекочують під крило команди Віктора Балоги. Що ж до основного кадрового активу партії Кличка, то він вже давно дрейфує в бік Банкової.

Зокрема, депутат Ірина Геращенко, яка в минулому в значній мірі витягувала “УДАР” в інформаційній політиці, з самого початку президентської каденції Петра Порошенка працює його уповноваженою з питань вирішення конфлікту на Донбасі. Також думка глави держави більше, ніж вказівки Віталія Кличка, важать для губернаторів з квоти “УДАРу”. Зокрема, це стосується керівників Херсонської області Андрія Путилова, Рівненської — Віталія Чугуннікова і Херсонської Юрія Ткаченка. З тих ТОП-”ударівців”, які наразі не потрапили в орбіту основних центрів влади, але вже відкололися від партійного айсбергу Кличка, залишилось не так багато — Віктор Пинзеник, Віктор Чумак та Оксана Продан.

Відомо, що на загальноукраїнському рівні “УДАР” та БПП-Солідарність поділили квоти в питанні формування виборчих списків у співвідношенні 30% на 70%. Однак у Києві ця пропорція складатиме 50% на 50%, як це було і на минулих місцевих виборах. Враховуючи поточні політичні розклади, за підсумками голосування тандем партій Кличка-Порошенка може розраховувати на більшість депутатських мандатів і цього разу. Хоча до виборів ще далеко і ситуація, звичайно ж, може змінитися.

Але, у будь-якому разі, нова більшість явно буде орієнтуватися не стільки на мера Віталія Кличка, скільки на команду президента. Відтак, чинний мер столиці у разі переобрання вже не зможе диктувати свої умови Банковій з позиції сили. А те, що відомий боксер знову переможе, сумнівів майже не має. Хоча успіх йому гарантований не стільки управлінськими досягненнями, яких не так вже й багато, скільки відсутністю серйозних конкурентів та гарантованій підтримці штабу глави держави.

Таким чином Віталій Кличко зможе консервувати свої позиції в мерії Києва, адже це гарантує йому Банкова. З іншого боку, БПП не може гарантувати лідеру “УДАРУ” збереження такого ж впливу на міську раду та, відповідно, кадрової основи столичного голови в КМДА. Зокрема, це стосується першого зама Кличка Ігоря Ніконова, який, як відомо, є креатурою екс-глави адміністрації Віктора Януковича — Сергія Льовочкіна. В інтересах БПП замінити цю людину кимось ближчим до оточення президента.

Однак зараз про це говорити рано. Адже визначальним для будь-яких кадрових змін в мерії будуть результати майбутніх виборів, а перед тим — формування виборчих списків. Єдине, що зараз можна стверджувати однозначно — чутки про можливе висування голови Верховної Ради Володимира Гройсмана на пост мера Києва були лише чутками. Вірніше, штучно вкинутою дезінформацією, яка мала налякати Віталія Кличка. І, судячи з того, що він погодився на всі умови БПП, це спрацювало.

Деловая столица

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.