«ТРУБНАЯ ВОЙНА» на Запорожье. Украдено 7 км трубопроводов

 Шеф-редактору интернет-издания «Украинские ведомости». Передаю Вам мою жалобу по фактам краж на протяжении 11 лет Шербаковского группового трубопровода питьевой воды в Васильевском районе и бездействии милиции. 4 августа 2014 года я рассказал эти факты на пресс-конференции и 4 августа подал эту жалобу в ГУ МВС, прокуратуру Запорожской области и главе Запорожской ОГА Баранову В.А.

СКАРГА (повторна)

(на неналежне досудове розслідування кримінального провадження № 12014080190000754 від 09.04.2014р. та інших кримінальних справ впродовж 11 років Василівським РВ ГУ МВС України в Запорізькій області по факту розкрадання труб Щербаківського групового трубопроводу питної води)

фото ВВП

Напишу прямо – після революції «Честі» робота міліції Запорізької області фактично не змінилася на краще. Знову заяви та скарги органами міліції часто по суті не розглядаються, належні заходи по ряду злочинів не вживаються, мають місце зволікання у розслідуванні злочинів, часто злочини «покриваються». Прошу Вас змінити роботу правоохоронних органів Запорізької області на краще. В противному разі я надалі буду писати заяви та скарги Міністру МВС України, Генеральному прокурору України та в інші інстанції України.

Також напишу прямо — у Василівському районі немає належної міліції – фактично утримується на податки громадян України районний відділ «покровителів» багатьох злочинів. Так само «працюють» відділи міліції і в інших районах області. У мене є багато фактів і матеріалів «покриття» злочинів, які я змушений ближчим часом надати ЗМІ і повідомити громадськості, також подам відповідні заяви та скарги.

Сьогодні, 04.08.2014 р., я провів прес-конференцію, на якій розповів про ряд фактів розкрадань у Запорізькій області впродовж багатьох років магістральних газопроводів, трубопроводів питної і технічної води, зрошувальних систем, секретного нафтотрубопроводу «В.Анадоль-Мелітополь-Крим».

По вказаним та іншим фактам розкрадань трубопроводів у Запорізькій області я ближчим часом організую і проведу круглий стіл у Запорізькій ОДА. І якщо не буде змін -змушений буду організувати пікет ГУ МВС та облпрокуратури мешканців сіл і міст, які страждають від нестачі питної води.

Повторно повідомляю – на території П’ятихатської сільської Ради Василівського району Запорізької області в квітні-травні 2014 р. між селами Степне та М.Щербаки розкрадали труби Щербаківського групового трубопроводу питної води, який стоїть на балансі Придніпровського управління водного господарства. Цей трубопровід був підключений до магістрального трубопроводу питної води, який призначався подати питну воду м.Бердянск (який також, Валерію Олексійовичу, розкрадається).

Я подавав на ім’я начальника ГУ МВС Запорізької області Ольховського В.І. заяву (вихідний №17 від 14.04.2014 р.) з повідомленням про вказаний злочин. Тоді крадії тимчасово припинили красти труби. Але після знову продовжили красти труби.

Після я отримав поштою копії листів за підписом голови Василівської РДА Джуган С.В. №№ 01-42/595 і 01-42/396 від 09.04.2014р. в яких було повідомлено що Василівською РДА не надавався дозвіл або згода на проведення земляних робіт з демонтажу водопровідної системи питної води (копії вказаних листів я додавав до моєї скарги № 17 від 15.05.2014 р.).

07.05.2014р. мені повідомив Єрмоленко О. В. і Запорожець В. Г., що знову між селами Степне та М.Щербаки Василівського району виривають труби та вивозять в невідомому напрямку. Після я разом з членами Правого сектору та Самооборони (мешканцями м.Василівка) Єрмоленком Олександром Васильовичем (тел.0981019199), Поповим Олегом Анатолійовичем (тел. 0985555549), Запорожець Василем Григоровичем (тел.0977777046) та іншими особами виїхали на місце вказаного злочину і встановили наступне.

Біля траси Василівка-Оріхів між селами Степне та М.Щербаки була вирита траншея на полі по озимій пшениці фермера Лабюк Петра Дмитровича (тел.0992660078) і автомобіль-кран державний номер АР 6575 СН, водій Спаський Олег Володимирович грузив труби на автомобіль «Рено» державний номер АР 5656 АХ і причеп до вказаного автомобіля державний номер АР 8490 ХХ, водій Харулін Валерій Миколайович.

При цьому виконували роботи по завантаженню труб Оксень Олександр Сергійович, мешканець смт.Кушугум, вул.Кірова,138; Жеуденко Руслан Анатолійович, мешканець смт.Кушугум, вул.Леваневського,129; Афонін Юрій Анатолійович мешканець смт.Кушугум, вул.Крупської, 82.

Вказані особи приїхали на автомобілі «ВАЗ 2102» державний номер 08 521-30 НЕ, в якому ще сидів чоловік із жінкою, які не назвали свої прізвища.

На моє прохання: «Надати документи на виривання труб», — мені надав чоловік (який сидів у легковому автомобілі) копії документів, а саме: рішення Запорізької обласної ради № 16 від 25.06.2009р. «Про зміни у складі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області», рішення Запорізької обласної ради № 34 від 08.09.2010р. за підписом голови ради Матвієнко П.Д. «Про надання дозволу на списання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області шляхом ліквідації», Акт прийняття–передачі незавершеного будівництвом об’єкту «Групове водопостачання південно-західної частини Запорізької області» та інші документи (копії вказаних документів я додавав до скарги № 35 від 15.05.2014 р.).

На моє питання: «Хто доручив виривати труби?», — мені відповіли, що доручив рити труби чоловік по імені «Слава» який мешкає в м.Запоріжжя.  На мої наступні питання розкрадачі труб сказали, що керує ними Сидоренко Олег В’ячеславович.

Після ми встановили, що у дворі Яценко (мешкає с.Степне, 9 Травня,7) стоїть екскаватор який виривав вказані труби, державний номер на екскаваторі відсутній.

При цьому я встановив, що вищевказаний чоловік по імені «Слава» заплатив вище вказаному фермеру Лабюк П.Д. 8200 гривень за пошкодження його озимої пшениці та поля.

Я по телефону викликав міліцію на місце злочину і голову П’ятихатської сільської ради Величко Людмилу Василівну (тел.0664778337). Разом з цим я повідомив по телефону про вказаний злочин начальнику ГУ МВС України в Запорізькій області Ольховському В.І. і просив вжити заходи. На місце злочину приїхали начальник Василівського РВ міліції Дерев’янко В.В. , слідчий та інші працівники.

Після, по пропозиції начальника Василівського РВ міліції Дерев’явко В.В., я, голова П’ятихатської сільради Величко Л.В. і фермер Лабюк П.Д. поїхали до Василівського РВ міліції. Де начальник Дерев’янко В.В. повідомив, що повідомлення про вказаний злочин зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №12014080190000754 від 09.04.2014р..

Але міліція нічого зробити не може, тому що вказаний трубопровід списаний, хоча (я на сьогодні маю довідку якою) начальник Придніпровського міжрайонного управління водного господарства Кравченко О.Є. повідомляв начальнику Василівського РВ міліції Дерев’янку В.В. про те, що Щербаківський груповий трубопровід з 1999 р. стоїть на балансі Придніпровського міжрайонного управляння водного господарства, балансова вартість якого за станом на 01.04.2014р. складає – 4 285 622.00 грн. (копію довідки я додавав до скарги №35 від 15.05.2014 р.). І при цьому начальник міліції Дерев’янко В.В. мене фактично ошукував, говорив що вказаний водопровід списаний.

Більше того, начальник Василівського РВ міліції Дерев’янко В.В. в моїй присутності по телефону доповідав Вам, Вікторе Івановичу (Начальнику ГУ МВС), що згідно Вашого доручення він провів перевірку і міліція вжити заходи не може тому що вказаний трубопровід списаний.

На теперішній час я з’ясував, що вказаний трубопровід не списаний і стоїть на балансі Придніпровського міжрайонного управління водного господарства, яке знаходиться за адресою: 71630, Запорізька область, Василівський район, м. Дніпрорудне, вул. Нижня,6.

09.05.2014р. суддя Василівського районного суду Запорізької області Нікандрова С.О. розглянула клопотання слідчого СВ Василівського РВ УМВС України в Запорізькій області капітана міліції Русакова О.О. і прийняла ухвалу якою наклала арешт на Щербаківський груповий трубопровід, розташований на території Василівського району Запорізької області, балансовою вартістю 4 285 622,00 гривень, який перебуває на балансі Придніпровського міжрайонного управління водного господарства, і заборонила будь-кому розпоряджатися та користуватися вищезазначеним майном до прийняття рішення про скасування арешту. Але і після накладення арешту останні 100 метрів вкраденого трубопроводу були незаконно вивезені.

Я подавав на Ваші імена (начальнику ГУ МВС і прокурору Запорізької області) скаргу (вихідний № 35 від 15.05.2014 р.) в якій висловлював недовіру Василівському РВ ГУ МВС України в Запорізькій області в проведенні подальшого досудового розслідування кримінального провадження №12014080190000754 від 09.04.2014р. та інших кримінальних справ по фактам розкрадань впродовж 11 років труб Щербаківського групового трубопроводу питної води і просив доручити проведення подальшого досудового розслідування вказаних розкрадань СУ ГУ МВС України в Запорізькій області.

На вказану скаргу із ГУ МВС України в Запорізькій області я не отримав ніякої відповіді. В.о. начальника відділу прокуратури Запорізької області М.Кофанов повідомив мені листом № 04/2/2-712-11 від 19.06.2014 р., що Василівським РВ ГУ МВС проводиться досудове розслідування і наразі вирішувати питання про доручення проведення досудового розслідування іншому органу досудового розслідування передчасно.

11 років Василівський РВ ГУ МВС зволікає у належному розслідуванні систематичних крадіжок труб Щербаківського групового трубопроводу, фактично 11 років «покриває» злочини, а в.о. начальника відділу прокуратури Запорізької області М.Кофанов вважає, що розслідування проводиться без порушень. Я вважаю, що за 11-річне «покриття» вказаних злочинів вже потрібно притягувати до відповідальності всіх слідчих, всіх контролюючих працівників прокуратури та їх керівників.

Я ще в 2010-2011 р.р. викривав розкрадання вказаного трубопроводу біля сіл Лісне і Лугове, фотографував місця злочинів, подавав заяви до правоохоронних органів, але тоді і до сьогодні Василівським РВ міліції не проведено належне досудове розслідування і ніхто не притягнений до кримінальної відповідальності.

При такому «розслідуванні» впродовж багатьох років продовжуються розкрадання вказаного трубопроводу. Я переконаний, що винні особи відкуповуються хабарами і не випадково 07.05.2014р. начальник Василівського РВ міліції Дерев’янко В.В. намагався мене знову ошукати, говорив що вказаний трубопровід списаний.

Повідомляю, що Щербаківський груповий трубопровід розкрадається з 2003 р. впродовж 11 років, по кожному факту крадіжки були порушені кримінальні справи і заведені кримінальні провадження, а саме:

В грудні 2003 р. було вкрадено 235 метрів труби, нанесені збитки підприємству на 60557 гривень, Василівським РВ ГУ МВС була порушена кримінальна справа 19.12.2003 р. № 8340317. До сьогодні ніхто не притягнений до відповідальності, нанесені збитки підприємству не повернуті.

В серпні 2010 р. було вкрадено 56 метрів труби, нанесені збитки підприємству на 20072 гривні, Василівським РВ ГУ МВС була порушена кримінальна справа 07.08.2010 р. № 6851017. До сьогодні ніхто не притягнений до відповідальності, нанесені збитки підприємству не повернуті.

У жовтні 2010 р. було вкрадено 874 метрів труби, нанесені збитки підприємству на 751857,03 гривень, Василівським РВ ГУ МВС була порушена кримінальна справа 05.11.2010 р. № 9471017. До сьогодні ніхто не притягнений до відповідальності, нанесені збитки підприємству не повернуті.

У листопаді 2010 р. було вкрадено 150 метрів труби, нанесені збитки підприємству на 104178,64 гривень, Василівським РВ ГУ МВС була порушена кримінальна справа 03.01.2011 р. № 9471017(2). До сьогодні ніхто не притягнений до відповідальності, нанесені збитки підприємству не повернуті.

У листопаді 2010 р. було вкрадено 85 метрів труби, нанесені збитки підприємству на 59034,58 гривень, Василівським РВ ГУ МВС була порушена кримінальна справа 04.03.2011 р. № 1271117. До сьогодні ніхто не притягнений до відповідальності, нанесені збитки підприємству не повернуті.

У листопаді 2010 р. було вкрадено 700 метрів труби, нанесені збитки підприємству на 360857,64 гривень, Василівським РВ ГУ МВС була порушена кримінальна справа 07.12.2010 р. № 9951017. До сьогодні ніхто не притягнений до відповідальності, нанесені збитки підприємству не повернуті.

У грудні 2010 р. було вкрадено 950 метрів труби, нанесені збитки підприємству на 489734,02 гривень, Василівським РВ ГУ МВС вказана крадіжка була приєднана до порушеної кримінальної справи 07.12.2010 р. № 9951017. До сьогодні ніхто не притягнений до відповідальності, нанесені збитки підприємству не повернуті.

У грудні 2010 р. було вкрадено 2950 метрів труби, нанесені збитки підприємству на 1520753 гривень, Василівським РВ ГУ МВС була порушена кримінальна справа 02.01.2011 р. № 9951017 (2). До сьогодні ніхто не притягнений до відповідальності, нанесені збитки підприємству не повернуті.

У лютому 2011 р. було вкрадено 350 метрів труби, нанесені збитки підприємству на 174162,34 гривень, Василівським РВ ГУ МВС була порушена кримінальна справа 12.02.2011 р. № 821117. До сьогодні ніхто не притягнений до відповідальності, нанесені збитки підприємству не повернуті.

У квітні 2014 р. було вкрадено 420 метрів труби, нанесені збитки підприємству на 26866 гривень, Василівським РВ ГУ МВС було заведене кримінальне провадження 09.04.2014 р. № 12014080190000754. До сьогодні ніхто не притягнений до відповідальності, нанесені збитки підприємству не повернуті.

У травні 2014 р. було вкрадено 506 метрів труби, нанесені збитки підприємству на 724033 гривень, Василівським РВ вказана крадіжка була приєднана до кримінального провадження № 12014080190000754 від 09.04.2014 р. До сьогодні ніхто не притягнений до відповідальності, нанесені збитки підприємству не повернуті.

Вказаними крадіжками труб Щербаківського групового трубопроводу питної води нанесені збитки потерпілому підприємству, Придніпровському міжрайонному управлінню водного господарства на загальну суму 4 292 105,25 гривень. Також нанесена велика шкода мешканцям сіл Василівського району: Підгірне, Лісне, Лугове, П’ятихатки, Степне, М.Щербаки та інших, які страждають від нестачі питної води.

Впродовж багатьох років для Василівського РВ міліції крадії Щербаківського групового трубопроводу були невідомими особами, зараз крадії відомі, це разом з вищевказаними особами працівники КП «Теплоенерготехнології» Запорізької обласної ради (директор Кириченко Олексій Олександрович). Але василівська міліція замість притягнення винних осіб до відповідальності перекручуючи факти намагається ошукати потерпілого і «доводить», що ніби-то Щербаківський груповий трубопровід списаний згідно рішення Запорізької обласної ради № 34 від 08.09.2010 р. «Про надання дозволу на списання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Запорізької області шляхом ліквідації» і дозволено КП «Теплоенерготехнології» вказаний трубопровід демонтувати.

Про це мені повідомив листом № 532 від 06.06.2014 р. начальник Придніпровського міжрайонного управління водного господарства Кравченко О.Є. Пояснюю — вказаним рішенням Запорізької облради № 34 від 08.09.2010 р. дозволено КП «Теплоенерготехнології» списати шляхом ліквідації об’єкту незавершеного будівництва «Групове госпитне водопостачання південно-західної частини Запорізької області», а ніяк не Щербаківський груповий трубопровід, який з 1999 р. стоїть на балансі у Придніпровському міжрайонному управлінні водного господарства.

Разом з цим вважаю, що списання нового трубопроводу (ще не прийнятого в експлуатацію) «Групового госппитного водопостачання південно-західної частини Запорізької області» (а це, Валерію Олексійовичу, трубопровід до м.Бердянськ) є злочинним шкідництвом економіці України і це питання я далі підніму, я володію певною інформацією…

Більше того, згідно п.3 Рішення Запорізької облради № 34 від 08.09.2010 р. «Кошти, одержані внаслідок відчуження майна, зазначеного у пункті 1 цього рішення, перерахувати до обласного бюджету за вирахуванням витрат, пов’язаних з продажем майна, і суми податків. Кошти будуть спрямовані на фінансування робіт, пов’язаних з реконструкцією об’єкта незавершеного будівництва». Але при цьому КП «Теплоенерготехнології» розкрадаючи Щербаківський груповий трубопровід не перерахували одержані кошти до обласного бюджету. Всі кошти привласнили та звичайно поділилися зі своїми замовниками і покровителями…

Хіба після цього можна надалі тримати у Василівському РВ міліції всі вище названі кримінальні справи та кримінальне провадження по фактам розкрадань впродовж 11 років вказаного трубопроводу? Це не мій обов’язок впродовж багатьох років викривати, фотографувати, збирати матеріали і домагатися притягнення до відповідальності крадіїв магістральних трубопроводів, це обов’язок міліції, вони для цього служать, мають форму, зброю, заробітну плату, кабінети та інше. А я роблю це на своєму ентузіазмі.

Вважаю, що досудове розслідування по вказаним крадіжкам Щербаківського групового трубопроводу повинні проводити слідчі з особливо важливих справ СУ ГУ МВС України в Запорізькій області та прокуратури Запорізької області, а не слідчі Василівського РВ міліції, які впродовж 11 років зволікають у належному розслідуванні вказаних крадіжок та фактично «покривають» вказані злочини «білокомірцевих» злочинців.

На підставі викладеного ПОВТОРНО висловлюю недовіру Василівському РВ ГУ МВС України в Запорізькій області в проведенні подальшого досудового розслідування всіх вище вказаних кримінальних справ і кримінального провадження по фактам розкрадань впродовж 11 років Щербаківського групового трубопроводу питної води і прошу:

Витребувати із Василівського РВ ГУ МВС України в Запорізхькій області всі матеріали кримінального провадження № 12014080190000754 від 09.04.2014р. і всі вище названі кримінальні справи та передати їх до провадження слідчим з особливо важливих справ СУ ГУМВС України в Запорізькій області та прокуратури Запорізької області.

Провести повне, об’єктивне та всебічне досудове розслідування по всім вказаним фактам розкрадань впродовж 11 років Щербаківського групового трубопроводу питної води.

Притягнути до кримінальної відповідальності всіх винних осіб та зобов’язати їх повернути потерпілому Придніпровському міжрайонному управлінню водного господарства всі нанесені матеріальні збитки.

Додатки: 1. Копія Рішення Запорізької облради № 34 від 08.09.2010 р.

2. Копія листа № 532 від 06.06.2014 р.

Розгляд належної скарги Антикорупційний комітет тримає на своєму контролі. Про вжиті заходи та результати розгляду скарги прошу надати письмові та мотивовані відповіді Антикорупційному комітету і потерпілому підприємству, Начальнику Придніпровського міжрайонного управління водного господарства Кравченко О.Є .

Шевченко А.В., голова Антикорупційного комітету Народної ради м.Запоріжжя і 

Запорізької області

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий