В Запорожье директора больниц препятствуют полиции в расследовании дерибана бюджетных денег «контрактниками» мэра

Запорожский горсовет. Фото ВВП

Ще шість місяців дав Орджонікідзевський районний суд  Запоріжжя слідчим Головного управління в Запорізькій області для розслідування  фактів заволодіння бюджетними коштами посадовими особами Запорізької міської ради, ряду медичних установ підконтрольних Департаменту охорони здоров`я Запорізької міської ради та керівників підприємств комерційних структур під час проведення закупівель дезінфікуючих засобів, повідомляють «Українські ведомості» з посиланням на ЕДРСР.

Встановлено, що в березні 2020 року рядом медичних установ проведено закупівлю за бюджетні кошти дезінфікуючих засобів «Пентадез 101» (об`ємом 4,5л.) та «Ладоксин» (об`ємом 1л.), за спрощеною процедурою (укладання прямих угод без проведення аукціону).

В період з 20.03.2020 по 01.04.2020 було укладено низку договорів на придбання вказаних засобів медичними установами:  

«Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги», 

«Міська лікарня № 2», 

«Міська лікарня №6»,  

«Міська лікарня №1»,

«Міська лікарня №7»,

 «Міська лікарня №8»  

 вартістю 2500 грн. за одиницю «Пентадез 101» (готовий розчин об`ємом 4,5 л.) та 430 грн. за одиницю «Ладоксин» (об`ємом 1л.), на загальну суму понад 1 000 000 грн. Постачальником дезінфікуючих засобів у вказаних закупівлях було обрано ФОП…

За отриманими даними ринкова ціна вказаних дезінфікуючих засобів (у період з 20.03.2020 по 01.04.2020) складала:

«Пентадез 101» — від 700 грн. до 800 грн. за одиницю (готовий розчин об`ємом 4,5 л.),

«Ладоксин» — від 200 грн. до 280 грн. за одиницю (готовий розчин об`ємом 1л.).

В ході проведення досудового розслідування СУ ГУ НП в Запорізькій області 02.04.2020 року надано запит до Департаменту охорони здоров`я Запорізької міськради з вимогами надати завірені належним чином копії документів по взаємовідносинам з ФОП, відповідь до теперішнього часу не надійшла, на неодноразові дзвінки керівник установи відповідає, що відповідь буде надана після погодження з юридичним відділом міськради у встановлений законом термін.

07.04.2020 року слідчим управліннм  ГУ НП в Запорізькій області отримано звіт від оцінювача ТОВ «Брок Сервіс Плюс», яка надала відомості стосовно середньої ринкової вартості «Пентадез» в розмірі 1250 гривень за одиницю.

22.04.2020 року на підставі ухвали Орджоніекідзевського районного суду міста Запоріжжя на проведення обшуку за місцем мешкання ФОП. В ході проведення обшуку слідчим не віднайдено та не вилучено жодної фінансово-господарської документації між ФОП та медичними закладами міста Запоріжжя.

В ході подальшого досудового розслідування слідчим управлінням ГУНП в Запорізькій області направлені запити до наступних медичних установ, а саме:

 «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги», 

«Міська лікарня №8»,  «Міська лікарня №1», 

«Міська лікарня № 2», 

«Міська лікарня № 7», 

«Міська лікарня № 6», 

«Міська лікарня № 3»,  

«Центр первинної медико-санітарної допомоги № 8»,  

«Центр первинної медико-санітарної допомоги № 9»,  

«Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2»,

«Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1»,

«Центр первинної медико-санітарної допомоги № 10»,

«Центр первинної медико-санітарної допомоги № 4»,

«Міська лікарня № 4»,

 «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 5»,

 «Міська дитяча лікарня № 1» .

Відповіді на вказані запити медичними установами,  надано не було.

Цікаво, що перелічені медичні заклади підпорядковані Запорізькій міській раді як комунальні заклади, з керівниками цих закладів контракт підписує особисто міський голова Володимир Буряк.

30.04.2020 року від УСБ України в Запорізькій області було отримано відповідь про те, що медичні заклади та Департамент охорони здоров`я Запорізької міської ради не виявили бажання надавати зазначені у запитах документи та не визначили взагалі терміни підготовки відповідей.

У зв`язку з викладеним, слідчими СУ ГУНП за погодженням з прокуратурою Запорізької області до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя було направлено клопотання про тимчасові доступи до вищевказаних медичних установ та Департаменту щодо надання оригіналів договору з усіма додатками до них.

 04.06.2020 було отримано ухвали на проведення тимчасових доступів до вищевказаних медичних установ щодо надання договорів з усіма додатками до них, документи вилучено та долучено до матеріалів кримінального провадження.

Також в ході проведення досудового розслідування  допитано в якості свідка директора  «Міської лікарні №3», директора  «Міської лікарні №7», які пояснили, що 20.03.2020 згідно ухвали КМУ №225 були визначені правила проведення закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для запобігання виникненню, локалізації та ліквідації сплесків пандемії «Covid-19». В березні місяці були виділені грошові кошти на обладнання, дезинфікуючі засоби, засоби індивідуального захисту, експрес тести.

Тендерному комітету була поставлена задача знайти і закупити зазначені товари. Договори були укладені з ФОП, у якого на той момент був весь товар, який  потрібен, також у нього була можливість поставки товару, і відсутня передоплата. Так, як вказані умови підходили повністю, то відразу ж був укладений прямий договір з ФОП .

Допитана в якості свідка директор «Міської лікарні №6» відмовилась від дачі показів за вказаними обставинами.

В ході досудового розслідування була встановлено, що 15.04.2020 року між КНП «Міська лікарня №9» Запорізької міської ради та ТОВ «ІДЕВІА» укладено угоду на придбання лікарського засобу «Мепенам» 21 000 флакон (порошок для розчину ін`єкцій по 1.0г №1) вартістю 319,90 гривень за один флакон та «Мепенам» 1500 флаконів (порошок для розчину ін`єкцій по 1.0г №1) вартістю 153,80 гривень за флакон, на загальну суму 6 948 600 гривень.

Згідно реєстру лікарських засобів МОЗ лікарський засіб «Мепенам» випускає лише АТ «Київмедпрепарат» (ЄДРПОУ 00480862) з ціною 157 гривень за один флакон (порошок для розчину ін`єкцій по 1.0г. №1 ).

В ході проведення досудового розслідування також було встановлено, що ТОВ «ІДЕВІА» (ЄДРПОУ 38398404) не є виробником вищевказаного препарату. Також є достатні підстави вважати, що ціна на вищезазначений препарат могла бути суттєво завищена.

Слідство продовжено до 02.10.2021  року.

http://ukrvedomosti.com.ua/

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.