Китай мляво відреагував на антикитайський указ Зеленського щодо «Мотор Січі»

Китай виступає проти односторонніх санкцій іноземних урядів щодо китайських підприємств і сподівається, що Україна буде захищати законні права та інтереси китайських підприємств і інвесторів, повідомив речник Міністерства закордонних справ КНР Ван Веньбінь (Wang Wenbin).

«Китай, як завжди, виступає проти односторонніх санкцій іноземних урядів щодо китайських підприємств. У той же час ми просимо китайські підприємства дотримуватися законів при веденні бізнесу за кордоном. Сподіваємося, що українська сторона буде захищати законні права та інтереси китайських підприємств і інвесторів «, — сказав він на прес-конференції в понеділок, текст якої викладено на сайті МЗС Китаю.

У той же час Дзеркало тижня повідомило, що Міністерство закордонних справ України отримало ноту від МЗС КНР, в якому висловило стурбованість діями української влади відносно китайських інвесторів «Мотор Січ», зокрема застосуванням санкцій проти китайських компаній і їх менеджменту.

Президент України Володимир Зеленський за рішенням Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) 29 січня ввів санкції відносно громадянина Китаю Ван Цзина і пов’язаних з ним Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd; Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd (обидві — Пекін); Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Британські Віргінські о-ви) і Hong Kong Skyrizon Holdings Limited (Гонконг), які намагаються в останні роки реалізувати в Україні права акціонерів ПАТ «Мотор-Січ», які включені до списку санкцій України.

Згідно з рішенням РНБО і указом президента України Володимира Зеленського від 28 січня 2021 року №29, введені на три роки санкції передбачають, зокрема, блокування активів, обмеження торгових операцій, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень по території України.

Серед інших обмежень — запобігання виведення капіталів за межі України, повна заборона здійснення операцій з цінними паперами, емітентами яких вони є, заборона на покупки підприємств в Україні. У переліку санкцій також заборона на збільшення розміру статутного капіталу господарських товариств, в яких подсанкціонние особи володіють 10% і більше, і анулювання офіційних візитів, засідань, переговорів з питань укладення договорів або угод.

Про занепокоєння США продажем «Мотор Січі» китайським власникам заявив під час візиту до Києва в кінці серпня 2019 року колишній на той час радником президента США з питань безпеки Джон Болтон.

В кінці позаминулого року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор зазначив, що США розраховують на нову угоду щодо залучення на «Мотор Січ» американського або іншого інвестора, щоб підприємство не було продано китайському покупцеві. Згідно з інформацією агентства «Інтерфакс-Україна», це питання також порушувалося під час візиту в Україну заступника держсекретаря США Стівена Біга в кінці серпня 2020 року.

Крім цього, Бюро промисловості та безпеки (BIS) Мінторгівлі США на початку січня 2021 року додало китайську компанію Skyrizon до Списку «військових кінцевих користувачів» (MEU), співпраця з якими вимагає додаткових дозволів. «Skyrizon — китайська державна компанія — і її прагнення здобувати і впроваджувати іноземні військові технології являють собою серйозну загрозу національній безпеці та інтересам зовнішньої політики США», — цитувався в релізі Мінторгівлі США міністр Уілбур Росс (Wilbur Ross).

ПАТ «Мотор Січ» — один з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію більш ніж в 100 країн світу.

Підприємство в січні-вересні 2020 року отримало 930,2 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 532,7 млн ​​грн. Чистий дохід «Мотор Січі» зріс на 20,2% — до 7 млрд 679,5 млн грн.

=

Kytay vystupaye proty odnostoronnikh sanktsiy inozemnykh uryadiv shchodo kytaysʹkykh pidpryyemstv i spodivayetʹsya, shcho Ukrayina bude zakhyshchaty zakonni prava ta interesy kytaysʹkykh pidpryyemstv i investoriv, povidomyv rechnyk Ministerstva

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.