ПО ПОНЯТИЯМ. Окружний адмінсуд Києва допоміг «злодію в законі» зберегти українське громадянство

Окружний адміністративний суд Києва неодноразово повертав українське громадянство людям, яких правоохоронці називають «злодіями в законі». Про це йдеться у новому відеоблозі «Таємниці Слідства». 

Кілька місяців тому з Польщі до України екстрадували Романа Когана. За інформацією правоохоронців, він є російським «злодієм в законі», раніше у нього було прізвище Кащаєв. У кримінальному світі чоловіка називають «Рома Краснодарський» та «Кащей», зазначили в поліції. В Україні чоловіка підозрюють у шахрайстві, а в Росії йому загрожує довічне ув’язнення за низку злочинів, зокрема, створення злочинної організації та наркоторгівлю. Журналісти з’ясували, що в Когана є чинне українське громадянство. 

Згідно з даними із судового реєстру, у січні 2018-го року він отримав український паспорт. Але через кілька місяців після цього, Коган вчинив шахрайство і покинув Україну, стверджують в поліції. Також правоохоронці встановили, що українське громадянство чоловік отримав на підставі фальшивого ізраїльського паспорту. Цю інформацію підтвердили в Інтерполі. 

«У ході досудового розслідування «…» Департаментом внутрішньої безпеки встановлено, що паспорт громадянина держави Ізраїль, виданий на ім`я  ОСОБА_1 є викраденим та таким, що видавався іншій особі, що підтверджується також інформацією із бази даних МОКП-Інтерпол», – йдеться у судових документах. 

Відтак, у березні 2019-го року Державна міграційна служба України скасувала своє рішення і позбавила Романа Когана громадянства. Його адвокати з цим не погодились і оскаржили це рішення в Окружному адміністративному суді Києва. У жовтні 2019-го суддя ОАСК Альона Мазур зобов’язала міграційну службу повернути Когану українське громадянство. Суддя посилалася зокрема на те, що в Україні Когана не засудили за підробку документів, відтак, його вина в наданні фальшивих документів не доведена.  

У квітні 2020-го року ДМС вдруге скасувала українське громадянство Когану. Тепер міграційна служба посилалася на офіційний лист від посольства Ізраїлю, у якому вказувалось, що ізраїльський паспорт Когана — підробка. 

«Громадянство України було набуто шляхом обману, унаслідок подання свідомо неправдивих відомостей, а саме за інформацією Посольства Держави Ізраїль, згідно з базою даних консульської системи, паспортний документ громадянина Держави Ізраїль не існує», — йдеться у судових документах.

За кілька місяців Окружний адмінсуд Києва вдруге скасував рішення ДМС і зобов’язав повернути Роману Когану українське громадянство. Офіційну відповідь посольства Ізраїлю суддя Тетяна Балась визнала «неналежним доказом», оскільки він не підтверджує факт підроблення документів.

Наприкінці 2020-го року, після екстрадиції Романа Когана в Україну, ДМС втретє скасувала йому громадянство. Але 29 грудня Окружний адмінсуд Києва знову заблокував це рішення. 

Також у грудні Дніпровський райсуд Києва відпустив Романа Когана під домашній арешт у справі про шахрайство. Наступного дня прокурори звернулися вже до Дарницького райсуду Києва. Вони сподівалися застосувати до нього тимчасовий арешт для подальшої екстрадиції в Росію. Однак, суд відмовив їм у тимчасовому арешті, оскільки встановив, що Роман Коган має українське громадянство. 

Журналісти «Слідства.Інфо» зв’язалися із адвокатом Ігорем Самольотовим, який представляє інтереси підозрюваного Когана. Однак, той відмовився відповідати на питання стосовно свого клієнта, посилаючись на адвокатську таємницю. 

Історія «Коби Руставського»

У березні 2020-го року українська поліція затримала ще одного «злодія в законі» Кобу Шемазашвілі, більш відомого як «Коба Руставський». За даними правоохоронців, кілька років тому він приїхав до України, аби «встановити контроль над місцевим криміналітетом». 

В Іспанії чоловіка звинувачують, зокрема, у створенні злочинної організації та замовному вбивстві. Тож в Національній поліції заявили, що розпочинають процедуру екстрадиції Коби Шемазашвілі до Іспанії. 

Згідно з даними із судового реєстру, у 2007-му році чоловік отримав українське громадянство. Але через кілька років паспорт у нього забрали, бо під час службового розслідування з’ясували, що він також подав неправдиві відомості при оформленні документів. 

У 2020-му році, після затримання, чоловік звернувся до Окружного адміністративного суду Києва, сподіваючись повернути собі українське громадянство. Відтак, у липні суддя ОАСК Віктор Шулежко зобов’язав ДМС повернути Кобі Шемазашвілі український паспорт. 

Однак, цього разу з рішенням не погодився Апеляційний суд. У вересні минулого року колегія суддів скасувала рішення Окружного адмінсуду і все ж позбавив Кобу Шемазашвілі українського громадянства.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.