Як воша за кожуха. Чиновники обіцяли «розлучитися» з держдачами і що з цього вийшло

За усі роки Незалежності України тема про те, де і як відпочивають перші обличчя держави, лишалася закритою від громадськості. Хоча президенти час від часу трохи й відкривали завісу таємничості і показували журналістам деякі з державних резиденцій, але і сьогодні урядові документи про них — лише для службового користування.

«Нехай в цих резиденціях живуть дітки якісь… Ось ці резиденції — я не бачу в них взагалі ніякого сенсу», — казав Володимир Зеленський під час виборчої кампанії, у квітні 2019 в інтерв’ю РБК-Україна.

А вже у липні 2020-го він переїхав жити на державну дачу у Конча-Заспі.

Утім, не лише Володимир Зеленський, але і його попередники на початку своїх президентських повноважень обіцяли скасувати привілеї.

ВВС News Україна дослідила, що саме зробила влада за кілька десятків років для того, щоби обмежити те, що дісталося чиновникам за гроші платників податків.

Палаци, лісництва, мисливські угіддя і понад 2 млрд гривень з бюджету

В Україні є сім державних резиденцій в Києві і одна — в Київській області. Ще п’ять резиденцій Україна втратила в анексованому Криму.

Таку інформацію ВВС News Україна надали у пресслужбі президента. Ці об’єкти перебувають на балансі Державного управління справами (ДУС) — спецоргану із матеріального та побутового забезпечення діяльності президента та інших державних осіб.

До переліку резиденцій входять, перш за все, об’єкти, що використовуються для виконання владних повноважень і прийняття іноземних делегацій у Києві. Це, зокрема, президентський офіс на вул. Банковій, Маріїнський палац, Будинок з химерами та ще кілька будівель на Печерську.

Майно Віктора Януковича у Межигір'ї Генпрокуратура оцінила у суму близько 10 млрд гривень. Колекція алкоголю - дуже незначна частина цього майна.
Підпис до фото,Майно Віктора Януковича у Межигір’ї Генпрокуратура оцінила у суму близько 10 млрд гривень. Колекція алкоголю — дуже незначна частина цього майна.

Але до вказаних семи резиденцій ще слід додати інші масштабні об’єкти, котрі не мають такого офіційного статусу, але по суті є ними і саме так їх називають багато років. Там створені усі умови для проживання, відпочинку і роботи вищих посадових осіб держави.

Офіційно, за документами, вони називаються «державними організаціями». Це комплекс «Синьогора» на Івано-Франківщині, лісництво «Залісся» і мисливське угіддя «Білоозерське» у Київській області, Азово-Сиваський національний заповідник із державною дачею на острові Бирючий на Херсонщині.

Вони займають понад 100 тис гектарів землі, що також підпорядкована ДУС.

Але окрім цих маєтків Державне управління справами опікується ще кількома десятками об’єктів, призначених для обслуговування віп-чиновників.

Фінансування цих об’єктів з державного бюджету постійно збільшувалося: якщо на початку 2000-х це було кілька сотень мільйонів гривень, у 2010 — близько мільярда, то в останні роки на потреби ДУС із держбюджету витрачається понад два мільярди гривень. І це при тому, що з 2014 року на дачі, резиденції і підприємства, що розташовані у Криму, Україна з бюджету гроші не витрачає.

line

Під грифом «для службового користування»

У Державному управлінні справами повідомили, що інформація про державні дачі та резиденції регламентується постановою уряду, ухваленою ще у 1994 році, але цей документ досі має обмежений доступ, тому отримати детальну інформацію про ці об’єкти не вдалося.

«Державне управління справами з огляду на частину другу статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» не має правових підстав надавати таку інформацію», — ідеться у відповіді на запит ВВС News Україна.

Також у ДУС не повідомили, скільки коштів витрачається на утримання кожної з резиденцій, оскільки витрати на них окремо не обліковуються.

Однак, уявлення про ці об’єкти нам вдалося зібрати із відкритих джерел.

«Залісся«, Київська область, село Богданівка

Територія резиденції — це чотири лісництва: Заліське, Деснянське, Рожнянське і Літківське площею близько 40 тис. гектарів. Тут вирощують плямистих оленів, ланей і косуль, а також зубрів та інших тварин.

Є музей із опудалами тварин, а також історичні експонати, пов’язані з перебуванням тут у 1964 році колишнього лідера Куби Фіделя Кастро. Будівля резиденції — це дерев’яний готель, за архітектурою схожий на казковий будиночок, обладнаний усім необхідним для роботи президента. Ці місця полюбляв Леонід Кравчук, який захоплюється полюванням.

«Білоозерське«, Київська область, село Хоцьки

Резиденція розташована у національному парку поблизу Канівського водосховища. На понад 26 тис. гектарів лісів і водно-болотних угідь вирощують оленів, кабанів, бобрів та багато інших тварин і птахів. Тут є вертолітний майданчик, вольєр з бізонами і кабанами, мисливські будиночки, годівниці для тварин.

«Синьогора«, Івано-Франківська область, село Гута

резиденція Синьогора
Підпис до фото,Зараз у резиденції «Синьогора» — багато туристів

Раніше це був відомчий санаторій, тепер «Синьогора» має статус національного парку. Будівлі резиденції — це п’ять тис. квадратних метрів площ. Загальна територія — майже 11 тис. гектарів.

На території резиденції розташовані котеджі та триповерховий готель, в якому є номери класу «люкс». На території є своє підсобне сільське господарство та пилорама. Тут також розводять диких тварин.

Резиденція на острові Бирючий, Херсонська область

Резиденція розташована на острові Бирючий, який входить до Азово-Сиваського національного природного заповідника, який займає понад 52 тис. гектарів землі. Її побудували за часів президентства Леоніда Кучми.

До цього тут був будиночок, збудований у радянські часи для керівника компартії СРСР Микити Хрущова. Ця дача згоріла у 80-ті роки, але залишилися деякі інші будівлі, зокрема, їдальня з мозаїкою на стінах і прикрасами з оленячих рогів. З них зроблені навіть люстри і світильники, писала херсонська преса.

Коли президентом був Петро Порошенко, Бирючий відкрили для туристів. Острів — це понад сім тисяч гектарів землі, тому тут вже побудували чимало готелів і баз відпочинку. Проте вхід до резиденції закритий і охороняється.

line

Кравчук. Отриманий спадок

Багато майна після розпаду СРСР дісталося у спадщину від Радянської України і Компартії. Тобто керівникам країни не довелося створювати щось нове, вони користувалися тим, що залишилося від комуністів. Навіть теперішня резиденція президента на вулиці Банковій у Києві, як відомо, це колишня будівля ЦК КПУ.

За президентства Леоніда Кравчука існував відділ в адміністрації президента, котрий займався організацією його роботи. За потреби транспорт та приміщення для проведення заходів і прийняття іноземних гостей використовували за погодженням із відповідними міністерствами. Все майно було розпорошено.

Кучма. Закритий цикл комфортного життя

А от при Кучмі розкішні маєтки та резиденції почали централізовано передавати в підпорядкування єдиному органу.

У 1995 році Леонід Кучма створив управління справами адміністрації президента, до якого передали близько десяти об’єктів, серед яких — кілька готелів та інших будівель у Києві, лісництво «Залісся» у Київській області, санаторій «Пуща-Озерна», автобаза, ремонтно-будівельне та сільськогосподарське підприємства.

А вже у 2000 році Леонід Кучма ухвалив указ по створення Державного управління справами (ДУС), яке обслуговувало не лише президента, але й усю верхівку влади, а також іноземні делегації.

резиденція Залісся
Підпис до фото,Будівля резиденції у «Заліссі» за архітектурою схожа на дерев’яний казковий будиночок. Навколо неї 40 тис. гектарів лісів

«В 90-ті роки, після розпаду СРСР, багато чого приватизували, розкрали або ж передали на баланс місцевих органів влади. Тому рішення консолідувати ці об’єкти в одному місці і створити для цього Державне управління справами виглядало цілком логічно», — розповідає ВВС News Україна колишній депутат парламенту Борис Безпалий.

Але, визнає він, тоді важко було уявити, яких масштабів сягне ця «держава в державі».

У підпорядкуванні ДУС опинилися не лише резиденції, будинки відпочинку, санаторії, (серед них — в Росії та Грузії), але й лікарні, поліклініки, аптечні мережі, готелі, ферми, мисливські господарства, лісництва, конезавод, авто- та авіапарки й навіть дитячі садки і горілчані заводи.

Як каже Сергій Березенко, який був керівником ДУС за часів президентства Петра Порошенка, фактично, був створений «закритий цикл комфортного життя» для чиновників найвищого рівня. За його словами, саме у часи Леоніда Кучми кількість об’єктів зросла, а частина майна була виведена з державного управління.

Верховна Рада того ж року ухвалила окрему постанову про майно, потрібне для діяльності парламенту. Туди теж потрапили не лише адмінбудівлі для роботи народних депутатів, але й житлові будинки, підсобні господарства, автопарк, готелі у Києві, санаторії у Криму та передмістях столиці.

Ющенко. Позбутися надмірних розкошей не вдалося

Віктор Ющенко, ставши президентом у 2005 році, обіцяв реформувати систему обслуговування керівництва країни. Коментуючи діяльність ДУС за часів Кучми, Ющенко заявляв, що «це була імперія, яка жила за власними законами». В ній розквітало хабарництво, це «стала символом державної несправедливості».

Він доручив керівникові ДУС Ігорю Тарасюку разом з Генпрокуратурою провести інвентаризацію усіх об’єктів.

Батуринська фортеця
Підпис до фото,Віктор Ющенко відроджував гетьманські столиці і закликав позбутися надмірних розкошів у сучасних державних резиденціях. На фото — Батуринська фортеця, резиденція останнього українського гетьмана Кирила Розумовського.

Серед іншого президент закликав «позбутися надмірних розкошей», «султанських прикрас» і оформити державні резиденції «в українському стилі».

Також тодішня влада взялася за повернення до державної власності (тобто, на баланс ДУС) об’єктів, які здавалися в оренду чи були приватизовані. Як згодом пояснював колишній очільник ДУС Ігор Тарасюк, була мета зменшити навантаження на держбюджет.

«Помаранчева команда» не вважала за потрібне скорочувати кількість резиденцій, натомість лунали пропозиції здавати їх в оренду, аби вони самі заробляли гроші на утримання і ремонти. Частково це вдалося зробити. Зокрема, у «Синьогорі» на Прикарпатті можна відпочивати усім охочим, а також орендувати приміщення для весіль та інших урочистих заходів.

Віктор Ющенко також обіцяв позбутися державних мисливських угідь. Але після інспекції цих об’єктів вирішили, що ДУС утримує їх у належному рівні, тому краще їх лишити на балансі управління, але заборонити відстріл тварин.

Віктор Ющенко першим із президентів показав резиденцію "Синьогора" журналістам
Підпис до фото,Віктор Ющенко першим із президентів показав резиденцію «Синьогора» журналістам

Проте Віктор Ющенко не наважився на суттєві зміни у Конча-Заспі, де службові дачі отримували десятки чиновників, а потім, маючи договори про довгострокову оренду, будували там розкішні маєтки.

І сам Ющенко жив на президентській дачі №29, де тепер оселився Володимир Зеленський, ще кілька років після закінчення президентських повноважень.

А вже після президентства Генпрокуратура висунула підозру Ющенкові у тому, що резиденція «Межигір’я», що стала символом багатства експрезидента Януковича, була виведена з державної власності в 2007 році за сприяння президента.

Сам Ющенко це заперечував, твердячи, що «Межигір’я» було передане на баланс уряду відповідно до постанови КМУ, і до того, що відбувалося з маєтком далі, його команда не мала ніякого стосунку.

Янукович. Символи розкоші і багатства

Межигір'я
Підпис до фото,Колишня резиденція Віктора Януковича «Межигір’я» під Києвом після його втечі була націоналізована. Тепер ця територія — національний парк

За часів президентства Віктора Януковича перелік об’єктів ДУС збільшився. Найбільшим і найрозкішнішим з них стала резиденція «Межигір’я», яка згодом перейшла під управління приватної структури, пов’язаної з експрезидентом. Після втечі Віктора Януковича до Росії резиденцію націоналізували і перетворили у національний парк.

Після Євромайдану ЗМІ писали про те, що в озері в Межигір’ї знайшли документи, які підтверджували махінації керівництва ДУС із державним майном. Багато чого було приватизовано, і не лише «Межигір’я» та мисливські угіддя в Сухолуччі на Київщині.

Турчинов. Ліквідувати ДУС і все продати

Олександр Турчинов як тимчасовий виконувач обов’язків президента після Євромайдану був прихильником ліквідації ДУС та підпорядкування всіх його об’єктів галузевим відомствам. Тобто, за повернення схеми обслуговування керівництва держави, яка існувала на початку Незалежності.

Він видав указ «Питання державного майна, що забезпечує діяльність президента України», у якому знову, як і у попередників, йшлося про необхідність інвентаризації та про доцільність продажу майна, яке не використовується, для забезпечення діяльності президента.

Однак втілити ці плани за кілька місяців до обрання нового президента Олександр Турчинов не встиг.

Порошенко. Фінансування Конча-Заспи припинили, але від майна не відмовилися

Сергій Березенко, який керував ДУС у 2014-2015 роках, твердить, що до обрання президентом Петра Порошенка ситуація із фінансуванням з держбюджету об’єктів для обслуговування вищих посадових осіб держави не зазнавала особливих змін.

Він каже, що саме за Порошенка припинили фінансування державних дач у Конча-Заспі, території, яка багато років була в центрі уваги ЗМІ як приклад зловживань посадовців: отримуючи у службове користування будинки, вони споруджували там елітні маєтки і за різними схемами приватизовували їх.

Державна резиденція, де мешкав раніше Віктор Ющенко, а у липні заселився Володимир Зеленський
Підпис до фото,Державну резиденцію, де мешкав раніше Віктор Ющенко, цього року відремонтували за 1,3 млн гривень. А у липні туди заселився Володимир Зеленський

«На утримання лише одного об’єкта, підпорядкованого ДУС, — комплексу в Конча-Заспі — у держбюджеті, ухваленому попередниками, передбачалося 36 млн гривень на 2014 рік. У бюджеті на 2015-й ми не заклали на Конча-Заспу жодної копійки, дачі стали самоокупними. Бо ми підняли в рази орендну плату тим, хто там мешкав, і відкрили будинок відпочинку для охочих», — розповідає Сергій Березенко в інтерв’ю ВВС News Україна. Він каже, що після цього бюджет отримав прибуток від оренди.

Сергій Березенко визнає, що хоча Порошенко декларував максимальний продаж об’єктів, які не пов’язані із виконанням державних функцій президентом, це не вдалося зробити, бо левова частка об’єктів входила до переліку тих, що не підлягають приватизації. Тривалий час уряд і парламент не могли дійти згоди щодо списку майна, що мало б бути продане, запевняє він.

Натомість, тоді ДУС передало частину майна на потреби АТО, зокрема, 50 автомобілів і 2 гелікоптери, відкрив лікарню «Феофанія» для поранених військових, санаторій «Пуща-Озерна» для переселенців і волонтерів, а резиденції — для відвідувачів.

Але позиція стосовно державних резиденцій поза столицею у команди Порошенка полягала у тому, що після російської анексії Криму і втрати усього державного майна, у тому числі резиденцій, серед яких Юсуповський палац в Кореїзі та кілька дач у Форосі, їх доцільно лишити у підпорядкуванні ДУС.

Зеленський. Усе краще — дітям, але поки що без змін

Зараз ДУС підпорядковується 45 різноманітних об’єктів. Тобто з часів президентства Леоніда Кучми їхня кількість зменшилася на 15, проте ця цифра — умовна, оскільки за 20 років з’являлися нові об’єкти, які потім виводили з балансу ДУС.

Приклад — не лише «Межигір’я» чи втрата об’єктів у Криму. Восени 2019 року нова Верховна Рада таки виключила із переліку об’єктів, що не підлягають приватизації, кілька з тих, що перебували на балансі ДУС. Зокрема, готель «Дніпро» у Києві, який нещодавно продали на аукціоні за понад мільярд гривень.

Але серед об’єктів, які перебувають на балансі ДУС, досі є, зокрема, санаторій ім. Семашка у Кисловодську Ставропольського краю Росії, а також санаторії «Моршинський», «Кришталевий палац» на Львівщині, «Збруч» на Тернопільщині, сільгосппідприємство «Чайка», Житомирський лікеро-горілчаний завод.

ДУС у 2020 році розпоряджається державними коштами у розмірі 2,4 млрд гривень — це навіть трохи більше, ніж управління мало в останній рік президентства Петра Порошенка.

Володимир Зеленський під час виборчої кампанії обіцяв позбутися державних дач і резиденцій, віддавши їх на потреби дітей і хворих. Але поки що пресслужба президента повідомила ВВС News Україна про інші наміри ОПУ.

«У найближчих планах — відкриття Маріїнського палацу для відвідування, можливість організації екскурсій для дітей, українських та іноземних громадян. Цей проєкт, ініційований президентом України, буде реалізований найближчим часом. Це перше публічне відкриття після реставрації», — ідеться у коментарі пресслужби.

Також державні органи спільно з представниками громадянського суспільства розробляють соціальну програму для будинку відпочинку «Конча-Заспа» — там планується створити умови для відпочинку і реабілітації дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які постраждали від насильства, а також вихованців дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, кажуть у пресслужбі президента.

До санаторію «Пуща-Озерна», де розташований Міжнародний дитячий центр «Артек», у серпні заїхало на відпочинок 700 дітей.

«Президент Володимир Зеленський користується лише однією державною дачею в Конча-Заспі. Переїзд туди був пов’язаний із питаннями безпеки, вимогами і протоколами Управління державної охорони щодо охорони перших осіб держави», — запевнили BBC News Україна пресслужбі.

https://www.bbc.com/

2

Ющенко і державна резиденція. Кругова порука vip-чиновників

За п’ять років свого президентства Віктор Ющенко порвав на грудях не одну сорочку, роздаючи обіцянки, в тому числі про зрівняння у правах високопосадовців та простих смертних.

Цим він, наприклад, відрізнявся від Януковича, який під абстрактне гасло «Покращення життя вже сьогодні» тихо виводив з державної власності резиденцію «Межигір’я».

Ющенко ж, агітуючи своїх прихильників перед парламентськими виборами 2007 року, був більш категоричним. Він заявив про необхідність «позбутися вражаючих за розміром пільг для депутатів та інших можновладців».

«Сьогодні число таких привілеїв становить 30 позицій — це безкоштовні квартири, транспорт, санаторії, медичні і соціальні послуги… Щороку платники податків витрачають на депутатські пільги майже півмільярда гривень. Це — блюзнірство! — обурювався гарант Конституції. — Таку політику ми не тільки зупинимо, але й поставимо на сторожі Національне антикорупційне бюро».

На словах з президента Ющенка виходив палкий борець за соціальну справедливість. Але справжні його погляди щодо «вражаючих за розміром пільг» стали відомими в останні дні перебування на посаді.

На прощальній прес-конференції в статусі президент Ющенко виявив бажання прихопити з собою державну резиденцію, в якій він зараз мешкає на території «Конча-Заспи».

Відповідаючи на запитання, чи залишить він собі будинок, де проживав як президент, Ющенко сказав: «Я знаю, що за статусом державним посадовцям певного рівня відповідно до закону належить таке право. Як розпорядиться майбутній президент по відношенню до мене — це запитання до нього. Скажуть «на вокзалі» — буду на вокзалі, скажуть «по закону, є таке рішення» — я його прийму. Подивимось…».

Про який «закон», який дозволяє прихопити резиденцію, в даному випадку говорив Ющенко — загадка. Бо насправді його не існує в природі.

Можливо, питання призначення президенту державної дачі регулюється підзаконним актом, наприклад, якимсь рішенням уряду — але якщо воно й існує, то має секретний гриф.

У 2008-му було знято позначку «не для друку» з постанови уряду 2003 року «Про обслуговування будинками відпочинку «Конча-Заспа» та «Пуща-Водиця» окремих категорій посадових осіб і пенсіонерів».

Фактично, це єдиний публічний документ, яким чиновникам надається право користуватися «Конча-Заспою» та «Пуща-Водицею» під час і після закінчення повноважень. Але в ньому немає згадки про президента.

Можна відштовхуватися від практики, застосованої щодо попередника Ющенка. Так, Леонід Кучма отримав свій будинок в «Конча-Заспі» у довічне користування за розпорядженням в.о. прем’єра Миколи Азарова, на який було накладено гриф «для службового користування». Зміст цього документу, підписаного за чотири дні до інавгурації Ющенка, досі невідомий.

Той факт, що делікатне питання вирішувалося постановою Кабміну, зробило Кучму вразливим перед новою владою. Тому що Тимошенко, ставши прем’єром в 2005-му, скасувала це розпорядження. І тільки Янукович у 2007-му як глава уряду знову поновив його дію.

Можливо тому, що Ющенко розумів ризики владнання цього питання через Кабінет міністрів, він і обмовився, що чекає «розпорядження президента». Щоб принаймні в кожного нового прем’єра не виникала спокуса забирали хатинку в третього президента.

Загалом посилання Ющенка у своїй відповіді про наявність якогось закону, що дозволяє президенту брати в пожиттєве користування дачу, є щонайменше цинічним. Адже платники податків, коштом яких і збудовано цей об’єкт, не мають жодної можливості ознайомитися з самим нормативним актом.

Бідкання Ющенка про життя на «вокзалі» вражають, адже сам він більш ніж забезпечений житлом. У його приватній власності — цілий хутір в Безрадичах по сусідству з «Конча-Заспою», дача в Яремчі та двоповерхове помешкання у серці Києва біля Софії площею під 400 квадратних метрів.

В цьому ж будинку має житло його брат, який, до речі, не погребував взяти безкоштовну депутатську квартиру. Але це не завадило бажанню Ющенка прихопити з собою державну дачу №29 на території «Конча-Заспи», де він проживав з 2005 року.

Об’єкт номер 1

На державній дачі №29 у часи президентства мешкав Кучма. Після відставки він з’їхав у будинок в «Кончі» тут же по-сусідству, наданий йому в пожиттєве користування. А Ющенко, переобладнавши бібліотеку в дитячу кімнату, оселився в президентській резиденції.

Цей будинок в стилі класицизму стоїть на земельній ділянці близько пів гектара. Всередині є спортзал та просторі приміщення для ведення переговорів. За розповідями очевидців, зроблено по-багатому: мармур, дерев’яні панелі, позолочені меблі…

У Європі, інтегруватися в яку Ющенко намагався всю свою каденцію, не існує практики подарунків резиденцій колишнім керівникам.

Навпаки, наприклад, у Німеччині для депутатів парламенту надається службовий гуртожиток, з якого вони виїжджають після закінчення повноважень. А канцлер може жити у апартаментах прямо в «Канцлерамт» напроти Бундестагу. І, звісно, після закінчення повноважень Ангела Меркель не може оформити на себе це помешкання.

Так само у Франції. Відставний президент, для прикладу, може пожиттєво користуватися дипломатичним паспортом. Але він не може забрати з собою апартаменти в Єлісейському палаці або замок Рамбуйє.

Але європейськість Ющенка кудись зникала в питанні пільг для найвищих чиновників.

Будучи президентом, він і не подумав скасувати практику роздачі державної нерухомості своїм підлеглим. Ющенко навіть не розсекретив процес виділення дач, а став повноцінним учасником цього процесу, який за дивною радянською традицією досі існує в Україні.

Більше того, Ющенко особисто підписував документи, які поширювали неприродні пільги на далеко не бідних екс-керівників держави.

«Будинок розкошів» для спікера

Так, «Українська правда» виявила розпорядження Ющенка з грифом секретності, яким він «ощасливив» іншого борця за щастя простих людей Володимира Литвина після втрати ним повноважень спікера навесні 2006 року.

РОЗПОРЯДЖЕННЯ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Не для друку

17 травня 2006 року

1. Призначити колишньому голові Верховної Ради Литвину В.М. довічне грошове утримання в розмірі місячного фонду оплати праці голови Верховної Ради.

2. Зберегти за Литвином та його сім’єю побутове (одна покоївка), медичне та санаторно-курортне обслуговування закладами Державного управління справами.

3. Надати Литвину у довічне користування будинок №17 в будинку відпочинку «Конча-Заспа» з необхідним обслуговуванням та утриманням за рахунок бюджету.

4. Державному управлінню справами забезпечити Литвина довічно транспортним обслуговуванням (автомобіль з двома водіями)

5. Надати Литвину В.М. пільги щодо оплати користування житлом, комунальними послугами, газом, електроенергією, телефоном та іншими послугами (50-відсоткова знижка від установлених тарифів).

Президент України Віктор Ющенко

«Українська правда» зверталася до Литвина по коментар щодо наданого йому державою будинку, але він проігнорував журналістський запит. 

Коли журналіст «Української правди» підійшов до Литвина у парламенті з питанням, спікер дав безкоштовну пораду автору цих рядків: «Дайте я спочатку унормую роботу Верховної Ради. Напишіть про решту будинків, а потім вже про мій».

Ці два маєтки Ющенко довічно надав Литвину

Вражає навіть не те, що зміст цього розпорядження демократичний президент Ющенко приховав від очей своїх співгромадян. Особливо шокував своєю дріб’язковістю та жадібністю п’ятий пункт.

Спікеру Литвину, що зі сльозами на очах любить розповісти про знедолених пенсіонерів, була надана знижка на тарифи за користування комунальними послугами, газом, електроенергією та світлом!

Підписати це в Ющенка не здригнулася рука. І сьогодні він чекає аналогічного жесту відносно себе — уже від нового президента.

17 ЛЮТОГО 2010

Туалети в мармурі, золото і дух Ющенка: що відомо про палац в Конча-Заспі, куди переїхав Зеленський

Днями стало відомо, що Володимир Зеленський порушив чергову свою передвиборну обіцянку – переїхав жити до державної резиденції. Хоча раніше обіцяв їх розпродати або віддати дітям.

Тепер президент мешкає на держдачі в Конча-Заспі. Розповідаємо, що про неї відомо.

“Дачі – нах!” Як Зе переїхав в державну резиденцію

Про те, що Володимир Зеленський продав будинок в Іванковичах під Києвом і переїхав на держдачу, розповідали ще тиждень тому.

Інформацію про переїзд опублікувало “Радіо Свобода”. Йшлося про те, що президент відтепер проживає в “будинку №29”, що має статус державної резиденції.

Це частина комплексу “Конча-Заспа”, який знаходиться у віданні Держуправління справами. З початку двохтисячних там мешкають vip-персони з високими державними посадами. Територія комплексу – 134 гектара, де розташований 71 будинок плюс чотири пансіонати. А також парки, озера і багато іншого – в загальному оазис.

У 2000 році Кабмін передав весь цей комплекс в Держуправління справами, остаточно закріпивши його елітний і закритий статус. З тих пір багато правителів України переїхали в місце, куди простим смертним доступу немає. Що символізувало остаточне розшарування між владою і суспільством.

Причому, що характерно, за рахунок суспільства – “Конча-Заспу” фінансують українські платники податків.

Володимир Зеленський після першого туру виборів заявляв, що жити в резиденції не стане і взагалі всі держдачі потрібно передати, наприклад, дітям під табори.

“Нехай в цих резиденціях живуть діти якісь, давайте облаштуємо там табори. Я не бачу в цих резиденціях ніякого сенсу. В результаті, коли ми їздимо в Європі по екскурсіях, то ми бачимо старі резиденції королів, то, що це сьогодні – це все для екскурсій “, – сказав Зеленський в одному з інтерв’ю.

Не менш відверто лаяв супер-пільги і персонаж Зеленського – Василь Голобородько з серіалу “Слуга народу”.

“Мене б на один тиждень туди відправити, якби це було можливо. Я б їм влаштував! Кортежі – нах *! Пільги ваші – нах *! Дачі – нах *! Щоб простий вчитель жив, як президент. А президент жив, як учитель”, – ось частина експресивного монологу з першої серії фільму. 

Після публікації “Радіо Свобода” Офіс президента заявив, що Зе поживе в Конча-Заспі тимчасово – адже він продав будинок.

“Глава держави в липні 2020 року продав будинок в селі Іванковичі у Київській області. Крім того, Володимир Зеленський здійснив продаж земельної ділянки, на якій розташований проданий будинок … Президент України з сім’єю буде тимчасово проживати в державній резиденції “Конча-Заспа “, – йдеться в повідомленні ОП.

офіс президента скріншот

Наскільки тимчасово це буде – в Офісі не уточнили. Однак зазначимо, що президенту є де жити – у нього велика квартира в центрі Києва, у Верховної Ради, звідки недалеко і до Банкової.

Тобто переїзд на держдачу це аж ніяк не вимушений захід у зв’язку з продажем будинку. А говорить скоріше про бажання Зе провести літо на природі і в відомої розкоші. За державний, зрозуміло, рахунок. 

Розберемося, що відомо про “дачу 29”, куди переїхав Володимир Зеленський. 

“Будинок Ющенко”

Українці знають це приміщення як “дачу Ющенка”. Саме тут третій президент України жив протягом десяти років – і не виїжджав довго навіть після того, як перестав бути президентом. Що викликало в той час чималий скандал.

Покинув він резиденцію тільки в 2014 році – тобто прожив в ній на чотири роки довше свого президентського терміну. 

резиденція Зеленського в Конча-Заспі

Якщо врахувати, що обходилося проживання на державній дачі 30 мільйонів гривень на рік – то на Ющенка, що залишився без посади, скарбниця перетратіла близько 120 мільйонів гривень. За тим курсом це майже 15 мільйонів доларів.

Тільки світло на цій дачі обходився казні по 400 тисяч гривень на рік, повідомляв тоді журналіст Михайло Ткач.

резиденція Зеленського в Конча-Заспі

До Віктора Ющенка тут жив Леонід Кучма. Після закінчення президентської каденції він з’їхав в будинок по сусідству, який йому надали в довічне користування. Крім Кучми тут є довічний будинок у першого президента – Леоніда Кравчука.

резиденція Зеленського в Конча-Заспі

Також будинками в елітному комплексі встигли обзавестися два колишні спікери Ради – Володимир Литвин і Олександр Мороз. Є тут особняк і у екс-прем’єра Валерія Пустовойтенка.

Правда, всі вони живуть не в держрезиденції, а в інших будинках комплексу “Конча-Заспа”. Ющенко ж залишався чомусь саме на території єдиної дачі, призначеної тільки для діючим глав держав. 

резиденція Зеленського в Конча-Заспі

Після від’їзду третього гаранта на держдачі №29 затіяли ремонт приблизно на п’ять мільйонів гривень. Поміняли каналізацію, дерев’яні сходи і переклали підлоги. Також замінили пожежну сигналізацію. 

Як видно з фотографій, опублікованих вище – будинок зроблений в стилі “український ампір”: багато золота, мармуру та іншої розкоші.

резиденція Зеленського в Конча-Заспі

Також є і банний комплекс – з турецькою і фінською лазнею, а також басейном і солярієм.

Резиденція займає дві з половиною тисячі квадратних метрів. Це величезна територія – фактично палац. Що пояснює величезні витрати на утримання цього будинку – понад мільйон доларів на рік.

Та ще й до дому прилягають три гектара землі, на яких розташовані будиночок для гостей і чайна.

У самому ж будинку чотири спальні, кінозал, масажний кабінет і навіть мармурові санвузли. А також винний льох.

“ПЕРШИЙ.com.ua”

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.