Держгеокадастр злив консулу Екваторіальної Гвінеї 98 мільйонів на фотографування території України

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру 22 грудня за результатами тендеру замовила ТОВ «Авіаційний розрахунковий центр» цифрові ортофотоплани на 98,19 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 25 грудня 2020 року, тобто за три дні мали поставити знімки з літаків, а також створені із цих знімків цифрові ортофотоплани масштабу 1:10000 території України площею 170 тис кв. км. Це Київ, Київська, Черкаська, Кіровоградська, Чернівецька, Вінницька, Івано-Франківська, Хмельницька, Тернопільська і Закарпатська області. Як уже повідомлялося, за цей строк неможливо відзняти з літаків таку велику територію. Разом із вимогою щодо актуальності знімків на 2019-2020 роки це може свідчити про купівлю готових знімків.

Вартість аерофотознімків становить 460 грн./кв. км, а ортофотопланів – 115 грн./кв. км.

Аерофотознімки повинні мати чотири канали RGBI і геометричну роздільну здатність 0,3 м. Їх зроблять скануючою аерофотокамерою з шириною смуги захвату 8 Кп та фокусною відстанню об’єктиву 70-350 мм або кадровою аерофотокамерою з розміром зображення не менше 80 Мп. Ортофотоплани матимуть роздільну здатність 0,3 м на піксель або менше.

ТОВ «Дефси» поскаржилось в АМКУ, що в Україні є лише одна кадрова та одна скануюча аерофотокамери, які відповідають вимогам тендеру. Проте адмінколегія вирішила, що скаржник не довів неможливість виконання вимог тендеру, і не задовольнила скаргу.

Сума угод лише на 1% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 99,07 млн грн.

Столична «АРЦ» через ТОВ «Алгоритм Авіа» належить киянину Роману Челнокову. Він очолює Громадську спілку «Українське товариство виробників геопросторових даних» («Укргео»), засновниками якої є та ж «АРЦ», ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Престехсинтез» Анни Яковенко і ПрАТ «Авіакомпанія «Колумбус» тієї ж «АРЦ».

Челноков є почесним консулом Екваторіальної Гвінеї в Україні. «OCCRP» пов’язали його з росіянином Володимиром Кокорєвим, арештованим у 2015 році в Панамі за підозрою в розкраданні бюджету Екваторіальної Гвінеї. Челноков заперечив співпрацю з Кокорєвим.

Єдиним конкурентом «АРЦ» не вперше було столичне ТОВ «Бломінфо-Юкрейн», яким нині володіють директор Валентин Парахін, Олена Лисенко та столичне ТОВ «Земельні інформаційні системи» Євгенія Серединіна, Анатолія Ізюка, Олександри Лихогруд та Тетяни Палехи. Раніше співзасновником суперника була ще й «Blominfo A/S» (Данія).

Нагадаємо, у 2014 році «АРЦ» відсудила у ДП «Укрдержліспроект» Держлісагентства 560 тис грн. за оплату роботи з виготовлення ортофотопланів лісів Київської області, хоча держпідприємство тоді стверджувало, що компанія продала їм продукцію, виготовлену в рамках проекту профінансованого Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.