Палаци чиновників за гроші населення

Колишня резиденція Віктора Януковича „Межигір’я”. (Фото: UNIAN)

За усі роки незалежности України тема про те, де і як відпочивають перші особи держави, лишалася закритою від громадськости. Хоча президенти час від часу трохи й відкривали завісу таємничости й показували журналістам деякі з державних резиденцій, але і сьогодні урядові документи про них – лише для службового користування.

„ВВС News Україна” дослідила, що саме зробила влада за кілька десятків років для того, щоби обмежити те, що дісталося чиновникам за гроші платників податків.

В Україні є сім державних резиденцій в Києві і одна – в Київській області. Ще п’ять резиденцій Україна втратила в анексованому Криму. Таку інформацію надали у Прес-службі Президента. Ці об’єкти перебувають на балянсі Державного управління справами (ДУС) – спецоргану із матеріяльного та побутового забезпечення діяльности президента та інших державних осіб.

До переліку резиденцій входять, перш за все, об’єкти, що використовуються для виконання владних уповноважень і прийняття іноземних делеґацій у Києві. Це, зокрема, президентське бюро на вулиці Банковій, Маріїнський палац, Будинок з химерами та ще кілька будівель на Печерську.

Але до вказаних семи резиденцій ще слід додати інші маштабні об’єкти, котрі не мають такого офіційного статусу, але по суті є ними і саме так їх називають багато років. Там створені усі умови для проживання, відпочинку і роботи вищих посадових осіб держави.

Офіційно, за документами, вони називаються „державними організаціями”. Це комплекс „Синьогора” на Івано-Франківщині, лісництво „Залісся” і мисливське угіддя „Біло­озерське” у Київській області, Азово-Сиваський національний заповідник із державною дачею на острові Бирючий на Херсонщині. Вони зай­мають понад 100 тис. гектарів землі, що також підпорядкована ДУС.

Але окрім цих маєтків ДУС опікується ще кількома десятками об’єк­тів, призначених для обслуговування вищих чиновників.

Фінансування цих об’єктів з державного бюджету постійно збільшувалося: якщо на початку 2000-их років це було кілька сотень млн. грн., у 2010 році близько мільярда, то в останні роки на потреби ДУС із державного бюджету витрачається понад 2 млрд. грн. І це при тому, що з 2014 року на дачі, резиденції і підприємства, що розташовані у Криму, Україна з бюджету гроші не витрачає.

У ДУС повідомили, що інформація про державні дачі та резиденції реґляментується постановою уряду, ухваленою ще у 1994 році, але цей документ досі має обмежений дос­туп, тому отримати детальну інфор­мацію про ці об’єкти не вдалося.

Також у ДУС не повідомили, скільки грошей витрачається на утримання кожної з резиденцій, оскільки витрати на них окремо не обліковуються. Однак, уявлення про ці об’єкти нам вдалося зібрати із відкритих джерел.

„Залісся”, село Богданівка, Київська область. (Фото: UNIAN)

„Залісся”, село Богданівка, Київ­ська область

Територія резиденції – це чотири лісництва: Заліське, Деснянське, Рожнянське і Літківське площею близько 40 тис. гектарів. Тут вирощують плямистих оленів, ланей і косуль, а також зубрів та інших тварин.

Будівля резиденції – це дерев’яний готель, за архітектурою схожий на казковий будиночок, обладнаний усім необхідним для роботи президента. Ці місця полюбляв Леонід Кравчук, який захоплюється полюванням.

„Білоозерське”, село Хоцьки, Київська область

Резиденція розташована у національному парку поблизу Канівського водосховища. На понад 26 тис. гектарів лісів і водно-болотних угідь вирощують оленів, кабанів, бобрів та багато інших тварин і птахів. Тут є вертолітний майданчик, вольєр з бізонами і кабанами, мисливські будиночки, годівниці для тварин.

„Синьогора”, село Гута, Івано-Франківська область. (Фото: UNIAN)

„Синьогора”, село Гута, Івано-Франківська область

Раніше це був відомчий санаторій, тепер „Синьогора” має статус національного парку. Будівлі резиденції – це 5,000 квадратових метрів площі. Загальна територія – майже 11 тис. гектарів.

На території резиденції розташовані хатини та триповерховий готель. На території є своє підсобне сільське господарство та пилорама. Тут також розводять диких тварин.

Резиденція на острові Бирючий, Херсонська область

Резиденція розташована на острові Бирючий, який входить до Азово-Сиваського національного природного заповідника, який займає понад 52 тис. гектарів землі. Її побудували за часів президентства Леоніда Куч­ми. До цього тут був будиночок, збудований у радянські часи для Мики­ти Хрущова. Ця дача згоріла у 1980-ті роки, але залишилися деякі інші будівлі, зокрема, їдальня з мозаїкою на стінах і прикрасами з оленячих рогів. З них зроблені навіть люстри і світильники. Коли президентом був Петро Порошенко, Бирючий відкрили для туристів. Острів – це понад 7,000 гектарів землі, тому тут вже побудували чимало готелів і баз відпочинку. Проте вхід до резиденції закритий і охороняється.

Багато майна після розпаду СРСР дісталося у спадщину від радянської України та Комуністичної партії. Тобто керівникам країни не довелося створювати щось нове, вони користувалися тим, що залишилося від комуністів. Навіть теперішня резиденція президента на вулиці Бан­ковій у Києві, як відомо, це колишня будівля Центрального комітету Ком­партії України.

За президентства Л. Кравчука існував відділ в Адміністрації президента, котрий займався організацією його роботи. А от при Л. Кучмі розкішні маєтки та резиденції почали централізовано передавати в підпорядкування єдиному органові.

У 1995 році Л. Кучма створив Управ­ління справами Адміністрації президента, до якого передали близько 10 об’єктів, серед яких кілька готелів та інших будівель у Києві, лісництво „Залісся” у Київській області, санаторій „Пуща-Озерна”, автобаза, ремонтно-будівельне та сільськогосподарське підприємства.

У 2000 році Л. Кучма ухвалив указ для створення ДУС, яке обслуговувало не лише президента, але й усю верхівку влади, а також іноземні деле­ґації.

У підпорядкуванні ДУС опинилися не лише резиденції, будинки відпочинку, санаторії, (серед них – в Росії та Грузії), але й лікарні, поліклініки, аптечні мережі, готелі, фарми, мисливські господарства, лісництва, конезавод, авто- та авіопарки й навіть дитячі садки і горілчані заводи.

Як каже Сергій Березенко, який був керівником ДУС за часів президентства Петра Порошенка, фактично був створений закритий цикл вигідного життя для чиновників найвищого рівня. За його словами, саме у часи Л. Кучми кількість об’єктів зросла, а частина майна була виведена з державного управління.

Верховна Рада того ж року ухвалила окрему постанову про майно, потрібне для діяльности парляменту. Туди теж потрапили не лише будівлі для роботи народних депутатів, але й житлові будинки, підсобні господарства, автопарк, готелі у Києві, санаторії у Криму та передмістях столиці.

Віктор Ющенко, ставши президентом у 2005 році, обіцяв реформувати систему обслуговування керівництва країни. Коментуючи діяльність ДУС за часів Л. Кучми, В. Ющенко заявляв, що „це була імперія, яка жила за власними законами”. В ній розквітало хабарництво, що стало символом державної несправедливости. Він доручив керівникові ДУС Ігореві Тарасюкові разом з Генеральною прокуратурою провести інвентаризацію усіх об’єктів.

В. Ющенко закликав позбутися надмірних розкошів у сучасних державних резиденціях.

Також тодішня влада взялася за повернення до державної власности об’єктів, які здавалися в оренду чи були приватизовані. „Помаранчева команда” не вважала за потрібне скорочувати кількість резиденцій, натомість лунали пропозиції здавати їх в оренду, аби вони самі заробляли гроші на утримання і ремонти. Частково це вдалося зробити. Зокрема, у „Синьогорі” на Прикарпатті можна відпочивати усім охочим, а також орендувати приміщення для весіль та інших урочистих заходів.

В. Ющенко також обіцяв позбутися державних мисливських угідь. Але після інспекції цих об’єктів вирішили, що ДУС утримує їх у належному рівні, тому краще їх лишити на балянсі управління, але заборонити стріляння тварин.

Проте В. Ющенко не наважився на суттєві зміни у Конча-Заспі, де службові дачі отримували десятки чиновників, а потім, маючи договори про довгострокову оренду, будували там розкішні маєтки.

І сам В. Ющенко жив на президентській дачі ч. 29, де тепер оселився Володимир Зеленський.

А вже після президентства Генпро­куратура висунула підозру В. Ющен­кові у тому, що резиденція „Межи­гір’я”, що стала символом багатства експрезидента Віктора Януковича, була виведена з державної власности в 2007 році за сприянням президента.

За часів президентства Віктора Яну­ковича перелік об’єктів ДУС збіль­шився. Найбільшим і найроз­кіш­нішим з них стала резиденція „Межигір’я”, яка згодом перейшла під управління приватної структури, пов’язаної з експрезидентом. Після втечі В. Януковича до Росії резиденцію націоналізували і перетворили у національний парк.

Олександр Турчинов як тимчасовий виконувач обов’язків президента після Евромайдану був прихильником ліквідації ДУС та підпорядкування всіх його об’єктів галузевим відомствам. Він видав указ, у якому знову, як і у попередників, йшлося про необхідність інвентаризації та про доцільність продажу майна, яке не використовується, для забезпечення діяльности президента. Однак втілити ці пляни за кілька місяців до обрання нового президента О. Тур­чинов не встиг.

С. Березенко твердить, що до обрання президентом П. Порошенка ситуація із фінансуванням з державного бюджету об’єктів для обслуговування вищих посадових осіб держави не зазнавала особливих змін.

Тепер ДУС підпорядковується 45 різноманітних об’єктів. Тобто з часів президентства Л. Кучми їхня кількість зменшилася на 15, проте ця цифра умовна, оскільки за 20 років з’являлися нові об’єкти, які потім виводили з балянсу ДУС.

Але серед об’єктів, які перебувають на балянсі ДУС, досі є, зокрема, санаторій ім. Семашка у Кисловод­ську Ставропольського краю Росії, а також санаторії „Моршинський”, „Кришталевий палац” на Львівщині, „Збруч” на Тернопільщині, сільськогосподарське підприємство „Чайка”, Житомирський лікеро-горілчаний завод.

ДУС у 2020 році розпоряджається державними коштами у розмірі 2.4 млрд. грн. – це навіть трохи більше, ніж управління мало в останній рік президентства П. Порошенка.

В. Зеленський під час виборчої кампанії обіцяв позбутися державних дач і резиденцій, віддавши їх на потреби дітей і хворих. У найближчих плянах – відкриття Маріїнського палацу для відвідування, можливість організації екскурсій для дітей, українських та іноземних громадян.

Також державні органи спільно з представниками громадянського суспільства розробляють соціяльну програму для будинку відпочинку „Конча-Заспа” – там плянується створити умови для відпочинку і реабілітації дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які постраждали від насильства, а також вихованців дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

До санаторія „Пуща-Озерна”, де розташований Міжнародний дитячий центр „Артек”, у серпні заїхало на відпочинок 700 дітей.

Президент В. Зеленський користується лише однією державною дачею в Конча-Заспі. Переїзд туди був пов’язаний із питаннями безпеки, вимогами і протоколами Управління державної охорони щодо охорони перших осіб держави.

Світлана Дорош/ВВС News Україна

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.