Запорізька міськрада під мікроскопом. Як працювали депутати Запоріжжя та які плани мають на вибори

Запорожский горсовет сессия фото Акцент

Більшість у Запорізькій міській раді сформована з представників місцевих заводів. 19% депутатів міськради – кандидати на відкликання.

Упродовж 2016-2019 років депутати Запорізької міськради теж гречкосіяли та фігурували в антикорупційних розслідуваннях. 

Перед черговими місцевими виборами, які відбудуться восени 2020 року, активність депутатів міськради зростає. У січні поточного року з’явилася “Партія Володимира Буряка “Єднання”. Однойменна група мера в міській раді об’єднала “укропівців”, представників “Самопомочі” та “опоблоківців”.  Навесні майбутніх кандидатів у депутати почала демонструвати “Батьківщина”.

“Опоблок” – “Метінвест” – Ахметов

Найбільша фракція в Запорізькій міській раді “Опозиційний блок” складається з 20 депутатів. Більшість із них працює на ПАТ “Запорізький металургійний комбінат “Запоріжсталь” Ріната Ахметова або пов’язаних з ним підприємствах та в організаціях. Навіть сам міський голова Запоріжжя Володимир Буряк, який балотувався як самовисуванець, до обрання мером працював на “Запоріжсталі”. 

Торік Володимир Буряк ішов до Верховної Ради у списку партії “Опозиційний блок”. 

Досить високий рівень відвідуваності депутатів із фракції “Опоблок” можна пояснити тим, що вона входить до коаліційної більшості. Зазвичай члени таких фракцій краще відвідують сесії та голосують, бо меру для ухвалення рішень потрібні голоси. Утім, є у фракції й кандидати на відкликання. 

Найгіршу відвідуваність у фракції має Андрій Кривцов – і все через прогулювання впродовж 2017-2019 років засідань депутатської комісії з питань бюджету, членом якої він є. Узяти в нього коментар не вдалося. Помічниця депутата сказала телефонувати йому напряму, але контактного номера не дала. 

Не надто відірвався від Кривцова депутат Андрій Лученко, котрий пропустив понад половину засідань комісії з питань екології у 2016 та 2019 роках. Його помічник, чий телефон зазначено на сайті міськради, запевнив, що контакт журналіста депутату передасть і той, якщо захоче, зателефонує. Проте Лученко так і не зателефонував.

Згідно із законодавством, депутатів, котрі пропустили більш ніж половину засідань сесій або депутатських комісій протягом хоча б одного року, можна відкликати. Тому двоє “опоблоківців” – Кривцов і Лученко – є кандидатами на відкликання. 

Крім того, Андрій Лученко ще й потрапляв у поле зору Національного агентства з питань запобігання корупції. 2018 року НАЗК склало протокол про те, що депутат одержав близько 2 млн грн доходу, але не задекларував його у визначений законом строк. 

А “опоблоківка” Зінаїда Гальчинська як незаможна отримувала матеріальну допомогу на лікування, після чого купила авто Renault Duster за 416 тис. грн. У зв’язку з цим під час однієї із сесій кілька активістів підійшли до депутатки з вигуками: “Жебракам треба допомагати” – і закидали її стіл купюрами номіналом 1 гривня.

Гальчинська надавала кошти зі свого депутатського фонду власним помічникам.

Депутатський фонд – це гроші з бюджету міста, які обранці мають право розподіляти на потреби мешканців Запоріжжя. Щороку міськрада затверджує програму використання таких коштів. Так, згідно з відповідною програмою на 2019 рік, загальний розмір депутатського фонду Запорізької міської ради становив 64 млн грн. Отже, кожен із 64 депутатів міськради мав змогу розподілити 1 млн грн.

А от депутат Олександр Гончар, про котрого раніше писав Рух ЧЕСНО, сприяв виділенню його дочці Дар’ї Колісник 234 тис. грн. 

“Гроші пішли на операцію тазостегнового суглоба та коліна. Я отримав травму, тож знадобилася операція. Був у лікарні. Донька вирішила мені допомогти. Ні про що мене не повідомивши, вона пішла на прийом до когось із депутатів і звернулася з проханням про допомогу. Це було її особисте рішення. Колеги допомогли, дякую їм!” – прокоментував одержання донькою коштів з бюджету міста Олександр Гончар.

Політики полюбляють піаритися на бюджетних коштах. Один із ноу-хау запорізького “Опоблоку” – дарування депутатами брендованих партією сертифікатів на різні суми школам міста та іншим бюджетним закладам. Зазвичай їх вручають публічно на якихось святах чи ювілеях. На сертифікатах зазначено прізвище депутата, назву його фракції (“Опозиційний блок”) і те, що це подарунок за гроші з депутатського фонду в межах програми міськради. Тобто по суті обранці брендують кошти платників податків.

“Опоблоківці” відвідують школи й інші заклади бюджетної сфери, відкривають дитячі майданчики та дарують автобуси

Також політики дають подарунки ветеранам і дітям у пакетах з логотипом партії “Опозиційний блок”. 

Проте прізвища депутатів на пакетах майже не трапляються. Це може бути пов’язано з тим, що фракцію “Опоблоку” сформовано здебільшого зі співробітників підприємств групи “Метінвест” Ріната Ахметова, а не самостійних бізнесменів. Тож депутати просто підтримують у місті рейтинг самої партії: відвідують різні заходи, передають сертифікати й інші подарунки за кошти з депутатських фондів.

Світлина на сайті запорізького “Опоблоку”. Депутат міськради передає подарунок, на якому написано: “С благодарностью от Метинвеста”

Або, наприклад, “опоблоківець” Олександр Ніколаєнко залучив працівників ПАТ “Запоріжвогнетрив” Ахметова для допомоги ОСББ під час толоки.

Чи планує “Опозиційний блок” іти на чергові вибори – питання. На виборах до Верховної Ради минулого року партія посіла четверте місце в Запорізькій області, програвши, зокрема, і “Європейській солідарності”. 

Утім, уже четверо членів фракції увійшли до міжфракційної депутатської групи Володимира Буряка “Єднання”. 

“Нова політика” – “Мотор Січ” – Богуслаєв

Друга за чисельністю фракція, яка налічує 9 депутатів, – “Нова політика”. Вона теж входить до більшості в міській раді. Усі члени фракції – співробітники ПАТ “Мотор Січ”. Президент компанії Вячеслав Богуслаєв, який неодноразово був депутатом Верховної Ради, – гречкосій, кнопкодав і прогульник. Шестеро з дев’яти представників фракції – прогульники.

Фракція “Нова політика” отримала кілька керівних посад. Один працівник “Мотор Січі” Руслан Пидорич – секретар міськради, інший – Віктор Гординський – заступник міського голови. 

Члени цієї партії відвідували бюджетні установи задля гречкосійства. Наприклад, приносили подарунки дітям з інвалідністю. 

А от член фракції Денис Васильєв відвідав школу, котрій за кошти з його депутатського фонду купили комп’ютери. І на дисплеях нової техніки були написи: “Спасибо, Денис Анатольевич”. 

Таку подяку висміяли в соціальних мережах та опублікували у ЗМІ. Місцевий журналіст Анатолій Остапенко навіть вигадав запустити у Facebook “Спасибо, Денис Анатольевич Challenge”.

“Наш край”: найкращий показник відвідуваності

Найменша фракція, яка входить до більшості в Запорізькій міськраді, – “Наш край”. Вона складається із шести депутатів – працівників заводів і бюджетних організацій. 

У цієї фракції найкращий середній показник відвідуваності. З-поміж її членів за кількістю прогулів вирізняється хіба що Роман Таран, який щорічно впродовж чотирьох років пропускав понад чверть засідань депутатської комісії з питань бюджету. Торік він очолив фракцію “Наш край”.

Екс-регіонал Роман Таран у попередньому скликанні був секретарем Запорізької міської ради. 

Такий високий середній показник відвідуваності фракція має ще й завдяки тому, що вибув Володимир Кальцев – 2019 року він став депутатом Верховної Ради. У Запорізькій міськраді він був на першому місці за кількістю пропущених сесій та засідань депутатської комісії. 

У парламенті Володимира Кальцева дев’ять разів ловили на кнопкодавстві, що є порушенням Конституції України. 

Місце Кальцева в Запорізькій міській раді посів Ігор Воєводін.

Про масове гречкосійство представників “Нашого краю” не відомо. Але, скажімо, депутатка Оксана Губіна передавала марлеві пов’язки адміністраціям лікарень Запоріжжя.

Депутат Олександр Мотренко рекламувався в дитячому садочку, де поставив металопластикові вікна. А Василь Полюсов облаштував критий ігровий майданчик і роздавав безкоштовні квитки дітям з інвалідністю. 

До речі, Мотренка в судовому порядку визнали порушником антикорупційного законодавства. Він придбав ВАЗ за 128 тис. грн і вчасно про це не повідомив. Полюсов теж фігурував в антикорупційних розслідуваннях.

“Батьківщина” вже з кандидатами

Фракція “Батьківщина” налічує 6 депутатів. 2019 року Володимир Максимов пропустив рівно половину засідань депутатської комісії з питань бюджету. Якби він був відсутній ще на одному засіданні, виборці могли б відкликати його за прогули. 

У лютому 2020 року депутат Віталій Рябцев очолив Запорізьку міську організацію партії “Батьківщина”. У травні він уже почав представляти у Facebook команду, з якою, вочевидь, піде на вибори Запорізької міськради.

Серед згаданих Рябцевим кандидатів від “Батьківщини” є двоє чинних депутатів міськради – Володимир Максимов та Олександр Вєдєнєєв.

Віталій Рябцев пояснив, що у виборчому списку напевно не буде депутатів, які “бігають різними партіями”, і представників заводів.

“Я считаю, что по крайней мере последний десяток лет в городе происходит борьба кланов, которые представляют различные предприятия, за власть. Ранее их было 4, сейчас явно выраженных – три. Выборы проходят, а власть фактически остается в руках этих кланов. Просто одни получают больше, вторые – меньше. Политические партии в этой борьбе за власть используются как ширмы”, – написав у Facebook голова Запорізького міського осередку “Батьківщини”. 

Раніше Рух ЧЕСНО писав, що за весь 2016 рік Віталій Рябцев задекларував 31 тис. грн доходу. Отже, упродовж року його сім’я (дружина та двоє дітей) жила за 2600 грн на місяць. 

“Не хватало, тяжело было. У меня теща в селе живет, продукты всегда получал, в этом плане все было нормально. Я последний год занимался одной политической деятельностью, а она (теща, – авт.), грубо говоря, нас кормила. И сейчас продолжает помогать: кабанчики там, курочки, картошка”, – коментував тоді свій дохід Рябцев і додав, що 2017 року заробить більше, бо зареєструвався як ФОП.

Віталій РябцевІрина Костенко та Олександр Вєдєнєєв організовували свято для дітей, на якому були аніматори, повітряні кульки з партійною символікою, партійний намет – і все це знімали відеокамери. 

“Батьківщинівець” Олег Афанасьєв разом із представниками громадських організацій розвозив цьогоріч до 9 травня продуктові набори малозабезпеченим пенсіонерам і багатодітним родинам. 

ТОВ “Бревес”, співвласником та керівником якого він був, фігурує в кримінальному провадженні. До суду передано обвинувальний акт щодо Віталія Шмигльова – директора цієї компанії, котрого призначили на посаду після Афанасьєва.

Половина “Самопомочі” – у групі мера

Фракція “Самопоміч”, у якій теж налічується шість депутатів, не може похвалитися нормальною відвідуваністю. Статистику псують Віктор Пріт і Дарія Трюхан. Перший навіть є кандидатом на відкликання, бо 2019 року пропустив понад половину засідань комісії з питань екології. 

Крім того, у фракції немає жодного депутата, який би сумлінно виконував свою представницьку функцію впродовж усіх чотирьох років.

Зауважимо, що Олег Германюк одержав одну з найбільших грошових допомог з-поміж депутатів. За рішенням міської ради, на початку 2019 року йому погодили надання матеріальної допомоги, як і в більшості випадків, на лікування. Отримані кошти обранець задекларував, належно повідомивши про зміни у своєму майновому стані на сайті НАЗК. Згідно з інформацією НАЗКГерманюк отримав з міського бюджету загалом 126 700 грн. Цікаво, що під час першого голосування щодо виділення йому грошової допомоги депутат висловився “за”, а коли питання поставили вдруге – не голосував.

Станом на 2018 рік Олег Германюк обіймав посаду заступника директора комерційного підприємства, а саме ТОВ “Сигма АВК”. Торік разом із дружиною він заробив 433 тис. грн, також родина мала близько 260 тис. грн на банківських рахунках. 

Окрім того, минулого року “Наші гроші. Запоріжжя” повідомляли, що мати Германюка з його невісткою розіграли з “фейсбучним” другом тендерів на 3 млн грн.

Половина фракції “Самопоміч”, зокрема Олена ГалкінаОлег Германюк та Олег Корольов, долучилася до міжфракційної групи мера Володимира Буряка “Єднання”. 

Нещодавно депутати з цієї групи передали Департаменту охорони здоров’я понад 1000 захисних масок-екранів для обличчя.  Така подія, звісно, не минула без висвітлення в засобах масової інформації. Це аж ніяк не єдиний випадок, коли політики піарилися перед виборами на коронавірусній “гречці”.

“Солідарність” і скандальна депутатка

Один з найгірших середніх показників відвідуваності має фракція “Солідарність”. У ній залишилося шестеро депутатів після виходу з фракції Вячеслава Зайцева та Ірини Клець

Після того, як міський депутат від “Нашого краю” Володимир Кальцев став народним, перше місце за кількістю прогулів посіла представниця “Солідарності” Ольга Ревчук. Отже, вона є кандидаткою на відкликання. 

Доходи Ревчук та її родини за 2017 рік становили 20,3 млн грн. Левову частку цих грошей, а саме 20 млн грн, депутатці подарував батько – Андрій Демидов.

2018 року Національне агентство з питань запобігання корупції виявило, що депутатка Запорізької міської ради Ольга Ревчук не подала до Єдиного державного реєстру декларацій повідомлення про суттєві зміни в майновому стані у зв’язку з набуттям у власність водного транспортного засобу Monterey boats 2007 року випуску вартістю понад 1 млн грн.

А от член фракції “Солідарність” Олександр Кобзарюк 2018 року, навпаки, потрапив до списку найбідніших депутатів міськради. Він три роки поспіль декларує доходи, що не перевищують 20 тис. грн на рік, і не зазначає в деклараціях жодних заощаджень.

Кандидатом на відкликання, крім Ольги Ревчук, є й Олександр Константинов, який протягом 2017-2019 років пропускав більш ніж половину засідань комісії з питань бюджету. 

Геннадій Васильчук та Андрій Согорін, навпаки, сумлінно ходили на засідання сесій і комісій упродовж чотирьох років. 

Депутати від “Солідарності”, наприклад Олександр Константинов і Микола Бєлий, розвозили в Запоріжжі продуктові набори від Фонду Петра Порошенка.

“Укропівці” – найзатятіші прогульники

У найменшої фракції “УКРОП”, яка налічує п’ять членів, найгірший середній показник відвідуваності. Депутат Геннадій Старцев посідає в Запорізькій міськраді третє місце з прогульництва й, відповідно, є кандидатом на відкликання. Разом з ним кандидатом на відкликання є Руслан Ярошенко. Він щорічно прогулював понад половину засідань комісії з питань екології. 

Фракцію “УКРОП” залишили троє депутатів – Геннадій НаумовКатерина Константинова та Дмитро Сірий. Якщо перші двоє сумлінною відвідуваністю похвалитися не можуть і навіть є кандидатами на відкликання, то третій – навпаки. Наразі вони є позафракційними. 

“Депутатство – це не основна робота. Ми зарплату не отримуємо тощо. Тому були робочі моменти, пов’язані з поїздкою в інше місто, відрядження”, – пояснював Руху ЧЕСНО, чому пропускав засідання депутатської комісії, Геннадій Наумов

Він вважає, що пропуски засідань комісії ніяк не впливають на його ефективність як депутата, оскільки комісії розглядають питання, які згодом виносять на сесію, також є погоджувальні ради, а питання можна опрацьовувати самостійно. 

Зауважимо, що робота в комісіях є такою ж важливою, як і робота під час сесій. Постійні комісії напрацьовують та аналізують проєкти рішень, перш ніж їх виносять на сесії, контролюють виконання рішень міської ради та її виконавчого комітету, готують висновки й рекомендації. І депутати самі погоджуються виконувати якісно представницьку функцію на безоплатній основі.

Наумов додає, що, крім фізичної присутності, більшість питань можна вирішувати, приміром, завдяки електронній пошті. 

Щодо кандидата на відкликання він відповів: 

“Я думаю, що немає незадоволених виборців та людей, з якими я працюю”.

Геннадій Наумов очолив міжфракційну депутатську групу Володимира Буряка “Єднання”. Про її створення оголосили на сесії Запорізької міської ради 26 лютого 2020 року.

До групи увійшли 12 депутатів, а саме представники “Самопомочі”, УКРОПу та…“Опозиційного блоку”. Наприкінці червня до групи долучилися ще троє депутатів – Ірина Клець, Володимир Полухін і Людмила Кругла.

“Партія Володимира Буряка “Єднання” з’явилася 16 січня 2020 року. Ймовірно, саме ця політсила намагатиметься завести більшість депутатів до Запорізької міськради наступного скликання.

На запитання Руху ЧЕСНО в червні про те, чи буде Наумов балотуватися від партії “Єднання” восени 2020 року, він зазначив, що “це передчасне питання”.

Джерело: https://www.chesno.org

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.