Рух «Чесно» питає чесно: чому партії повинні збирати гроші виборців

Для розвинених країн цілком нормальною є практика, коли політики та партії збирають на виборчі кампанії гроші громадян. В Україні, де політична культура перебуває на нижчому рівні розвитку, партії не збирають, а заводять гроші на свої рахунки через підставних донорів, юридичних осіб з ознаками фіктивності, або й громадські організації.

Низький рівень політичної культури впливає й на економічні показники. Партії та політики, які отримали фінансування на виборчу кампанію з невідомих джерел, а не від людей, не обстоюватимуть інтересів громадян.

Незабаром місцеві вибори. Рух ЧЕСНО переглянув сайти політичних партій, аби з’ясувати, як вони працюють з виборцями. Результати виявилися невтішними. Політсили практично не закликають їх фінансувати, а подекуди навіть не зазначають своїх реквізитів. Хоча виборча кампанія вже стартує.

Тим партіям, які прагнуть стати не одноразовими проєктами, а серйозно працювати з виборцями та будувати політичну систему країни в інтересах людей, саме час на місцевих виборах зробити все, аби громадяни почали фінансувати виборчі кампанії кандидатів і політсил. 

Виборці ще не відчувають взаємозв’язку між діяльністю політиків та обстоюванням їхніх інтересів. І це не останньою чергою пов’язане з відсутністю достовірної інформації про те, хто ж насправді фінансує партії та виборчі кампанії. “Нові” перетворюються на “старих” упродовж одного виборчого циклу. А від програшу на виборах не рятує навіть підтримка олігархічних ЗМІ. 

У Раді 9-го скликання є лише 2 партії з попереднього скликання, а у 8-му скликанні була тільки одна партія із 7-го скликання. Як наслідок кожен наступний виборчий цикл потребує значних фінансових і медійних вливань у розкручування нових брендів, й інвестори таких партій навряд вкладаються в кампанії без наміру впливати на зміст законів і на призначення міністрів та інших чиновників.

Частина проблеми полягає в тому, що державні органи не здатні виявляти зловживання під час фінансування партій та карати за них. Однак, навіть якщо в цій сфері відбудуться якісь зміни (після перезапуску НАЗК на це є великі сподівання), санкції дуже часто призводять не до зміни поведінки, а до вигадування більш вишуканих схем.

Важливо, щоб ініціаторами змін правил і практик були самі ж партії. Значно ефективнішою могла б бути саморегуляція та створення партіями альтернативних моделей поведінки. Альтернативою власним грошам політиків і коштам від великого бізнесу може стати тільки публічна фандрейзингова кампанія.

Ми не думаємо, що виборці масово кинуться фінансувати партії та що з першої ж спроби фандрейзити політсила зможе назбирати дрібними внесками хоча б 10% потрібного бюджету. Найближчі виборчі кампанії все ще фінансуватиме бізнес, проте його надмірний вплив на політиків є надто згубним не лише для партій, а й для самого бізнес-клімату в країні. 

Альтернативи публічному фандрейзингу та фінансовій відкритості немає. Саме тому Рух ЧЕСНО закликає партії та кандидатів наважитися на фандрейзинг саме перед місцевими виборами. Набутий досвід можна буде масштабувати вже на найближчих загальнонаціональних виборах. І йдеться не тільки про здобуття фінансової незалежності та зменшення впливу олігархів. Мова йде також про зміну відносин між політиками та виборцями. 

Виборець, залучений до фінансування партії, значно пильніше спостерігатиме за її діяльністю й матиме більше мотивації вимагати від політиків обстоювання саме його інтересів. Партію це теж зобов’язуватиме до більш системної діяльності, орієнтованої на ширше коло людей, сфер, структур. Така взаємозалежність спричинить близьку комунікацію між виборцями та політиками, яка зараз обмежується одностороннім бомбардуванням рекламою напередодні виборів.

Оскільки такі зміни неможливі без участі самих виборців, Рух ЧЕСНО закликає громадян відгукнутися на заклики партій та кандидатів і розглянути можливість підтримати їх не лише позначкою в бюлетені, а й фінансово.

Наразі політсили фактично не фандрейзять. У звітах найактивніших партій шанс знайти внесок на 1 мільйон гривень є в десятки разів вищим, ніж на 500 гривень. Із цього можна зробити висновок, що партії здебільшого покладаються на фінансування від бізнесу. Наслідки такої залежності переоцінити досить складно.

Також Рух ЧЕСНО закликає партії публікувати на своїх сайтах банківські рахунки для переказу коштів та робити процес збирання грошей зручним для внескодавців.

На місцевих виборах це особливо важливо, адже ми обиратимемо на наступні 5 років десятки тисяч волонтерів, які розпоряджатимуться мільярдними бюджетами місцевих рад. Без підтримки виборців гідні кандидати та партії можуть навіть не наважитися балотуватися, адже лише грошова застава на виборах в облцентрі становитиме від сотень тисяч до мільйонів гривень. 

https://www.chesno.org

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.