Тайны роскошных авто для чиновников

Хіт-парад найдорожчих авто для чиновників-2012. Як державні клерки ухиляються від інформування громадськості про придбання шикарних автомобілів.  В 2012 році в «Віснику державних закупівель» були опубліковані оголошення про придбання легкових автомобілів державними та комунальними установами щонайменше на 544 млн грн.

З цієї суми 387 млн грн. припало на автомобілі «швидкої допомоги» та санітарні авто. Ще 71 млн грн. коштувало оновлення автопарку міліцейських підрозділів. При чому серед міліціянтів найбільшими щасливчиками виглядають підрозділи Державної служби охорони, яким за рік випало нових авто на 18 млн грн., і цей процес не зупиняється.

У листопаді ДСО почало масово закупати автомобілі «Міцубіші» для своїх регіональних підрозділів і вже після Нового року стало відомо ще про 2 млн грн., витрачені на ці іномарки для Одеського, Сумського та Чернігівського управлінь ДСО.

За винятком медичних та міліцейських авто залишається щонайменше 83 млн грн., які пройшли  в 2012 році по автомобільним тендерам інших установ.

Ми повторюємо «щонайменше» не випадково. І це перший тренд, який вдалось виявити, аналізуючи тендери на придбання легкових авто державними закладами: державні мужі приховують дані про свою тягу до розкошів. Ми виявили щонайменше три способи: назвати придбаний автомобіль «вантажним», не опублікувати належним чином дані про закупівлю і зробити вигляд, що нічого не купували.

Перший варіант з «вантажівкою». Державна авіаційна служба повідомила в «ВДЗ», що придбала «вантажний автомобіль» за 666 тис грн. І хоч ціна відповідала якійсь вантажівці середнього класу, однак відразу виникла підозра – авто було придбано у «Атлант-М Дніпровська набережна», яке спеціалізується на автівках «Volkswagen». В технічному завданні Державіаслужба теж не стала вказувати, яку конкретну марку авто вона хотіла.

Однак було дуже докладно розписано технічні вимоги до транспортного засобу. І ці вимоги виключали можливість придбання вантажівки, оскільки не те що бачити, а навіть чути не доводилось про вантажівку кольору «чорний перламутр» з шістьма подушками безпеки, кондиціонером та задніми датчиками паркування. Але під вимоги авіаслужбовців чудово підходив пікап Volkswagen Amarok 2.0D (180 h.p.) AT Trendline 4Motion (порівняльна таблиця вимог до авто та даних самого авто тут). Який на нашу думку все-таки слід було купувати як легковий, а не вантажний автомобіль.

Це важливо тому, що ми вибирали з «ВДЗ» лише ті тендери, в яких чесно було вказано код закупівлі: «34.10.2 – автомобілі легкові». І невідомо скільки таких «вантажно-легкових» випадків залишились на совісті чиновників. Бо як вже говорилось, таємницю «вантажівки» Державіслужби було розкрито випадково – через відому назву фірми-продавця.

Другий варіант з «недомовками». Приклад приховування подарували ті, хто сам має стояти на стражі законів (в тому числі і тендерного» – Генеральна прокуратура Україна.

Законники, які доблесно риють землю під Тимошенко, дозволили собі оновити автопарк на 7 млн грн. Знову ж таки, ми не впевнені, що це всі дані про автомобільні обновки ГПУ. Однак не через «вантажне» мухлювання.

Річ у тім, що Генпрокуратура дуже сором’язливо повідомляла про свої забаганки. У лютому на сайті «ВДЗ» було розміщено оголошення про придбання автомобілів на 3,6 млн грн. Однак всупереч всім вимогам тендерного закону ГПУ не опублікувала конкурсну документацію. Таким чином було приховано дані про найменування, комплектацію, ціну та навіть кількість придбаних авто.

І мабуть все-так і залишилося у мороці недомовок. Але у справу втрутився «Центр протидії корупції», який за допомогою депутатського звернення Віктора Матчука, домігся аби Генпрокуратура таки опублікувала дані. Лише після цього стало відомо, що ГПУ купила вісім седанів «Toyota Camry» у найрозкішнішій комплектації «premium» по 446 тис грн. за штуку і одну «Toyota Hiace» за 331 тис грн.

А скільки ще таємниць тендерів ГПУ поховано в нетрях «ВДЗ» ніхто не знає. Залишається лише здогадуватись, скільки ж насправді коштує будівництво нового офісу для від(ь)омства Віктора Пшонки на вул. Різницькій, 13/15 в центрі Києва: 147 мільйонів, як ГПУ зволило офіційно повідомити в «ВДЗ», чи на 312 мільйонів більше? Бо саме на таку суму Генпрокуратура провела ще один будівельний тендер по цьому офісу, однак не опублікувала кінцеву угоду.

Третій варіант – «ці руки нічого не купували». За наявними даними, це магістральний варіант поповнення чиновницьких гаражів розкішними автомобілями. У повний зріст його використала Державне управління справами президента.

Журналістам потрапив до рук текст урядового розпорядження, яким Кабмін безкоштовно передав ДУСі чотири броньованих Mercedes-Benz S-600 Guard. Безкоштовно, тому що ці броньовики 2008 року випуску були конфісковані митниками. Звісно, що хтось за ці авто все-таки платив. І мабуть дуже грубі гроші, оскільки навіть вживані авто цієї марки можуть коштувати від $350 тисяч за штуку. Якби уряд продав їх на нормальному аукціоні, то можна було б отримати хоча б мільйон доларів на щось справді потрібне для українців, наприклад тисячу комп’ютерів для шкіл. Але не з нашим щастям.

Хто і скільки платив насправді невідомо, бо такі розпорядження уряду не містять в собі такої інформації. І взагалі документи про перерозподіл благ на користь чиновників є одними з найтаємніших. Якби не доброзичливці, що злили документ журналістам, то суспільство не дізналось би про ці броньовики. І журналісти б навряд чи почали б відслідковувати їх подальшу долю.

А вона вкрай «жирна». Для цих мерседесів було придбано зимову броньовану резину по 28 тис грн. за колесо. Відтак вартість комплекту з запаскою для одного авто склала 140 тисяч гривень. А стільки коштує новеньке авто на кшталт «Suzuki Splash», або два «ланоси». А мова йде про «перобування» лише одного «меріна» ДУСі. І є думка, що наступної зими будуть знову перевзувати у все нове…

Немає жодних сумнівів у тому, що описаний випадок з броньованими «мерседесами» – є лише верхівкою айсбергу, про яку стало відомо досить випадково.

«Наші Гроші» після цього з більшою ретельністю поставились до переліків авто, які автобаза ДУС страхує кожного року (ось на 2013 і 2012 роки) та замовлення на технічне обслуговування.

Вивчення цих тендерів показало, що за останній рік в гаражі Держуправління справами президента з’явилось щонайменше чотири недешевих автівки – три Mercedes-Benz GL-500 та один «Chevrolet GMC». При цьому в «Віснику держзакупівель» не було зафіксовано жодних повідомлень про придбання цих автомобілів будь-якою державною установою України. Мабуть, путі контрабандні несповідимі…

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»

http://nashigroshi.org

 

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий