В Запорожье суд арестовал здание ЗЦНТИ , которое пытались стырить у государства

Здание ЗЦНТИ на главном проспекте Запорожья. Фото ВВП

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя наклав  арешт на будівлю Центру науково-технічної інформації (ЗЦНТИ) з метою збереження речових доказів, що мають значення для проведення досудового розслідування та судового розгляду, повідомляють «Украинские ведомости» з посиланням на ЕДРСР.

Як встановлено досудовим слідством, Міністерству освіти і науки України належить на праві власності будівля центру науково-технічної інформації в Запоріжжі.  Вищевказаний об`єкт нерухомого майна було передано Запорізькому національному університету на праві господарського відання.

18.04.2019 року право господарського відання було зареєстровано Запорізьким національним університетом в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, номер запису про інше речове право в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно: 31234153.

Проте, з даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно 15.08.2019 року державним реєстратором Татариновою Ю.В. на підставі рішення про держану реєстрацію прав та їх обтяжень від 15.08.2019 року №48262825 (рішення приймалось на підставі підроблених документів: Договір про задоволення вимог Іпотекодержателя №3155 від 22.08.2011 року, Іпотечний договір №1945 від 09.04.2010 року, Лист про відсутність заперечень з боку Міністерства освіти та науки України до укладання договору Іпотеки №1/9-272 від 07.04.2010 року) було проведено державну реєстрацію права власності на будівлю центру науково-технічної інформації, що знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, проспект Соборний, буд. 77 за ТОВ «Спец Групп» на підставі договору про задоволення вимог іпотекодержателя в порядку статті 38 Закону України «Про іпотеку».

Крім того, 16.08.2019 року державним реєстратором Татариновою Ю ОСОБА_1 В. було проведено держану реєстрацію переходу права власності на будівлю центру науково-технічної інформації від ТОВ «Спец Групп» до ТОВ «Старт Групп 2019» шляхом внесення майна до статутного капіталу ТОВ «Старт Групп 2019».

Однак, встановлено, що лише власник, а саме Міністерство освіти і науки України має право на передачу в іпотеку будівлі центру науково-технічної інформації та на укладання відповідних договорів Іпотеки. Натомість договір про задоволення вимог іпотекодержателя в порядку ст. 38 Закону України «Про іпотеку» нібито було укладено між ТОВ «Спец Групп» та ДП Запорізькій державний центр науково-технічної і економічної інформації, яке не являлось власником майна.

З даних Державного реєстру речових прав вбачається, що з 07.11.2007 року по теперішній час будь-яких записів про обтяження будівлі іпотекою відсутні.

У зв`язку із викладеним, державний реєстратор Татаринова Ю.В., будучи державним реєстратором комунального підприємства «Центр державної реєстрації» Кирилівської селищної ради Якимівського району Запорізької області, зловживаючи своїми повноваженнями, з метою отримання неправомірної вигоди, незаконно зареєструвала нерухоме майно, чим спричинила тяжкі наслідки Міністерству освіти і науки України.

До СУ ГУНП в Запорізькій області від Запорізького національного університету надійшла заява про накладення арешту на будівлю центру науково-технічної інформації. В даній заяві зазначається, що існують ризики повторного рейдерського відчуження вказаної будівлі.

Слідчий посилаючись на те, що майно, яке на праві державної власності належить Міністерству освіти і науки України, має значення речового доказу по кримінальному провадженню та повністю відповідає критеріям визначеним ст. 98 КПК України, та з метою запобігання незаконному заволодінню, відчуженню та розпорядженню вказаним майном, просив суд клопотання задовольнити, накласти арешт на будівлю центру науково-технічної інформації, що й було зроблено судом.

Згідно з ч. 1 ст. 131 КПК України захід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна (ч. 2 ст. 131 КПК України), повідомляють  http://ukrvedomosti.com.ua/

Фото ВВП

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.