Чому прокурори не передають арештоване майно Агентству з розшуку та менеджменту

Жодний бізнес не застрахований від арешту свого майна. Але до 2017 року це був радше вирок, аніж неприємна новина: прокуратура передавала на відповідальне зберігання тим, кому бажала, в тому числі, й самим власникам. На власний розсуд. Історій таких передач — більше, ніж потрібно.

Але 2 роки тому в Україні розпочало свою роботу Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА), яке, по суті, допомагає слідчим, детективам, прокурорам й слідчим суддям у збереженні речових доказів, які знаходяться під арештом у кримінальному провадженні.

Це був революційний крок, який, як і у 28 країнах-членах Європейського союзу, задекларував: держава бере на себе відповідальність за збереження майна, на яке накладений арешт.

Як зберігається арештоване майно, поясню дуже простою мовою.

По-перше, прокурор звертається із цим клопотанням до слідчого судді, суду.

По-друге, слідчий суддя (суд) задовольняє це клопотання і передає майно в управління АРМА.

По-третє, відповідно до ч. 7 ст. 100 КПК України, прокурор не пізніше наступного робочого дня з моменту постановлення ухвали слідчого судді (суду) надсилає копію цієї ухвали АРМА і просить Агентство прийняти ці активи й робить все, щоб їх де-факто передати.

Як відбувається саботаж

А тепер розповім, як це відбувається на практиці. В Єдиному державному реєстрі судових рішень можна відшукати ухвали, наприклад:

1) Печерського районного суду м. Києва від 01.03.2018 у справі № 757/11051/18-к: передано в управління АРМА частку ТОВ “Глорія Юкрейн” в частині 100% частки, яка належить іноземній компанії. Їй належить 20 елітних квартир у центрі м. Києва, а у кримінальному провадженні розслідуються обставини створення злочинної організації Віктором Януковичем. Активи прокурором не передаються вже 18 місяців.

2) Голосіївського районного суду м. Києва від 05.04.2019 у справі № 752/16869/18: арештовано та передано в управління АРМА земельні ділянки площею 2,0722 га та нерухоме майно КВК “Парковий”, власником якого є українська компанія ТОВ “Амадеус Ко”. Активи прокурором не передаються вже 5 місяців.

3) Печерського районного суду м. Києва від 09.08.2019 у справі № 757/42018/19-к: передано в управління АРМА майно ТОВ “Кіровоградська нафтова компанія”. Активи прокурором не передаються вже  місяць.

Що об’єднує ці три історії? Те, що прокурори і досі не надіслали копії цих ухвал АРМА і кроку навіть не зробили, аби де-факто передати згадані вище активи до Агентства.

Я постійно ставлю собі питання: в чиїх це все інтересах? Відповідь, на жаль, очевидна: у інтересах власників цих арештованих активів, які отримували багатомільйонні незаконні доходи від використання цих активів до арешту і продовжують це робити й після арешту.

По суті, під прикриттям своїх прокурорських звань і посад посадовці прокуратур вчиняють неприховані злочини. Службова недбалість прокурорів та їхня бездіяльність має цілком осяжні наслідки:

  1. Завдання арешту не виконуються, власники продовжують незаконно заробляти на майні.
  2. Ігноруються ухвали слідчих суддів про арешт, якими власників згаданих активів тимчасово обмежують у правах на відчуження, розпорядження та користування відповідним майном.
  3. Де-юре, за збереження арештованого майна відповідальна держава, а де-факто, виходить, воно безхазяйне.

Яка реакція АРМА? Ми вже звернулись до Державного бюро розслідувань з заявою про виявлення в діях прокурорів ознак кримінальних правопорушень відповідальність за статтями “Службова недбалість”, “Незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт…” та “Невиконання судового рішення”. Бо йдеться не лише про юридичні тонкощі, а й про інтереси бізнесу і загалом — про інвестиційний клімат України.

Андрій ПОТЬОМКІН, начальник юридичного управління АРМА

https://biz.censor.net.ua/columns/3147814/yak_perevertn_v_prokurorskih_pogonah_spriyayut_bezzakonnyu

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.