Суд не дав Суркісу землю під вертолітним майданчиком Януковича

Суд відмовився задовольнити позов ТОВ «Футбольний клуб «Динамо» Київ», яке вимагало визнати за ним право власності на земельну ділянку на Парковій дорозі у Києві, де розташований дата-центр «Парковий». Про це свідчить рішення Господарського суду м. Києва від 21 листопада.

Ще у 1981 році виконком Київради передав у тимчасове користування «Динамо» 1,5 га на Парковій дорозі для влаштування навчально-тренувального поля для стрільби з лука. У 1996 році БТІ видало клубу реєстраційне посвідчення на домоволодіння (майданчик для стрільби з лука, гараж). Та у 2001 році Київрада прийняла рішення, відповідно до якого рішення виконкому 1981 року втратило чинність.

Клуб «Динамо» заявив, що це завадило йому отримати документи, які б посвідчували право власності чи право користування ділянкою. У подальшому, за твердженням «Динамо», клуб неодноразово звертався до Київради з проханням оформити документи і передати ділянку йому в оренду. У 2008 році Печерський райсуд столиці навіть визнав протиправною бездіяльність чиновників і зобов’язав Головне управління земельних ресурсів КМДА вжити заходи для підготовки та оформлення документів з передачі ділянки в оренду «Динамо». Однак, відведення землі клубу так і не відбулося.

Між тим 23 грудня 2010 року ділянка була внесена в автоматизовану систему ПК «Кадастр» як «землі, не надані у власність чи користування». А 28 грудня того ж року Київрада ухвалила рішення про передачу двох ділянок (2,07 га і 0,11 га) в оренду ТОВ «Амадеус Ко» для будівництва та обслуговування об’єктів інженерної і транспортної інфраструктури на Парковій дорозі, 16-А. У 2012 році вони уклали договір оренди.

Клуб «Динамо» просив суд визнати за ним право власності на ділянку площею 1,49 га за набувальною давністю. Клуб заявив, що користувався нею безперервно з 2001 по 2012 рр і сплачував земельний податок, на підтвердження чого надав суду платіжні доручення за 2006-2008 рр.

Суд у задоволенні позову клубу «Динамо» відмовив. Суд критично оцінив доводи про сплату земельного податку, посилаючись на те, що з наданих платіжних доручень не вбачається, за яку саме ділянку йшла сплата. Крім того, суд зауважив, що клуб не підтвердив сплату земельного податку протягом всього вказаного ним строку користування ділянкою. Також суд  вказав, що клуб не надав належних доказів, що підтверджують його намір укласти договір оренди до 2010 року.

Таким чином, суд не побачив підтвердження того, що клуб «Динамо» є добросовісним володільцем ділянки і спростував твердження про безперервне володіння ним цією землею.

Нагадаємо, на ділянці, яку орендує «Амадеус Ко», у 2010-2012 рр був побудований і у 2013 році введений в експлуатацію дата-центр «Парковий». З 2011 року засновниками ТОВ «Амадеус Ко» є Олександр Хом’як (1,3%) і британська компанія «Fineroad Business LLP» (98,7%).

«Fineroad Business LLP» була пов’язана з оточенням біглого екс-президента Віктора Януковича. Так, її засновниками були фшори «Ireland & Overseas Acquisitions» і «Milltown Corporate Services», які також заснували компанію «Highway Investment Processing», яка у 2011 році продала «Чорноморнафтогазу» першу бурову установку.

Після зміни влади в 2014 році з документів, що були знайдені в «Межигір’ї», стало відомо, що будівництво «Паркового» курувала і, ймовірно, фінансувала компанія «Танталіт». На цю ж фірму було записано і саме «Межигір’я», де жив президент Віктор Янукович.

Раніше компанією «Fineroad business LLP» володів Яшар Ходжаєв. Він є фігурантом кримінальної справи про легалізацією коштів сім’ї Януковича.

А в грудні 2017 року новим власником «Fineroad Business LLP» став Сергій Московський. За даними «Бігус.інфо», він є людиною наближеною до народного депутата Максима Єфімова з «Блоку Петра Порошенка».

Зауважимо, що з 2016 року прокуратура м. Києва розслідує порушення при проведенні будівництва на ділянці на Парковій дорозі, 16-А, яку орендує «Амадеус Ко». У серпні 2017 року суд наклав арешт і заборонив користуватися і відчужувати ділянки 2,07 га і 0,11 га та дата-центр «Парковий», власником якого є «Амадеус Ко».

Президент ФК «Динамо (Київ)» Ігор Суркіс, зокрема, був допитаний у цій справі як свідок. Він якраз розповів, що «протягом значного періоду часу перебувала у власності ФК «Динамо (Київ)» земельна ділянка 1,4-1,5 га в районі Паркової дороги (м. Київ) на якому розміщувалось тренувальне поле лучників спортивної бази футбольного клубу «Динамо (Київ)» до 2010 року, коли там почалося будівництво.

Засновниками ТОВ «ФК «Динамо «Київ» є екс-президент Леонід Кравчук (0,7%), дочка тренера «Динамо» Світлана Лобановська (0,7%), президент клубу Ігор Суркіс (63,7%), ГО фізкультурно-спортивне товариство «Динамо» України (0,7%), ТОВ «КУА «Мтір Ессет Менеджмент» (23%) і кіпрська компанія «Алутсіана Комершл Лтд» (11,2%).

Кінцевим власником компанії «Алутсіана Комерш Лтд» є Ольга Романова.

Засновниками ТОВ «КУА «Мтір Ессет Менеджмент» є кіпрські компанії «Кірелма Ентерпрайсиз Лтд», «Лістоно Менеджмент Лтд», «Норесіа Констракшн Лтд», «Вінсентіо Холдінгз Лтд», «Мерсено Холдінгз Лтд» і «Отренія Інвестментс Лтд».

Кінцевими власниками «Kirelma Enterrprises Ltd» значиться Володимир Дерикіт, Вадим Олійник і Олександр Тарасенко; «Listono Management Ltd» – Андрій Зюзя, Павло Коваленко і Юрій Ромазанов; «Noresia Contruction Ltd» – Аліна Сергієнко, Володимир Ямнич і Олена Мірошник; «Vinsentio Holdings Ltd» – Олександр Красницький; «Merceno Holdings Ltd» – Лариса Яременко; «Otrenia Investments Ltd» – Олена Жигадло.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.