В Україні масово викрадають автівки на єврономерах

 Крадії практично нічим не ризикують, а шанси відшукати та повернути такі машини мізерні. Здебільшого викрадені й незареєстровані автівки просто перепродають на запчастини, йдеться в сюжеті ТСН. “Вона така була гарна, як новенька”, — каже Наталія Семенова, котра встигла поїздити на машині всього тиждень. Тепер у неї на згадку про автомобіль залишилося тільки фото.

“Поліція сказала, що таких крадіжок багато, що вони кожен день виїжджають на такі виклики, але нічим зарадити не можуть, бо власник — іноземець”, — розповіла вона. Машину з єврономерами Наталія придбала за трішки більше 3,5 тисяч доларів — зекономила на розмитненні, а тепер готова заплатити половину суми, якщо авто повернуть. Бо на поліцію, каже, надії немає — там жінці дали дивну відписку.

“Було встановлено, що автомобіль взяв у користування її співмешканець та про це не сповістив, претензій заявник ні до кого не має. Ми були в дикому шоці. Мій співмешканець не забирав автівку, він також втратив документ, свій паспорт, який лежав в тій автівці”, — розповіла жінка.

 А це Іван Борищук. На роботу чоловік тепер ходить пішки, бо машину з єврономерами вкрали і в нього, а поліція відверто неохоче допомагає власникам авто, які сподівалися перехитрити закон. “На мене виписана була довіреність на право користування цим автомобілем. Дійсно, менше прав, ніж на українській реєстрації , але, на жаль, що так не справляється поліція”, — каже чоловік.

Цього року лише в Києві вкрали майже тисячу автівок. 15% із них — це автомобілі на єврономерах. В українському кримінально-процесуальному кодексі чітко прописано, що потерпілим є тільки та особа, яка є справжнім власником, а це означає, що викрадачам євроблях фактично ніщо не загрожує — такі авто зареєстровані за кородоном і справжнього власника годі знайти. “Є викрадач, є викрадений автомобіль, фактично є людина, яка стверджує, що ним володіє, але жодного документу немає. І ці нюанси кримінального законодавства: є склад злочину і відсутність будь-якого складу злочину не може нам дати підстав оголосити підозру саме за цим фактом”, — пояснив керівник київської поліції Андрій Крищенко.

В Україні діють групи крадіїв, які спеціалізуються саме на машинах з іноземною реєстрацією. Викрадені євробляхи відправляють на розбирання — такий бізнес активно процвітає. “Порятунок потопаючого — справа рук самого потопаючого. Забезпечити пасивну охорону свого транспортного засобу — протиугонні системи, хороша сигналізація”, — вважає співзасновник ВГО “Авто Євро сила” Андрій Щербина. У поліції ж запевняють, що з ухваленням нового закону про Розмитнення євроблях авто на єврономерах стануть легальними, а отже, і шукати їх буде простіше.

Кореспондент ТСН Маріам ОГАННИСЯН

Опубликовано: http://ukrvedomosti.com.ua

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.