На полигоне в Закарпатье миномет выстрелил по своим. Подробности ЧП

Число жертв взрыва миномета на военном полигоне в Ровенской области выросло с трех до четырех человек. Все они были бойцами 15-го отдельного горно-пехотного батальона из Ужгорода, который входит в состав 128-й отдельной горно-пехотной бригады, сообщил на своем сайте глава Закарпатской ОГА Геннадий Москаль.

При этом чиновник сообщает о четырех, а не о 9 раненых, как сообщало Минобороны. «По предварительной информации, во время учений взорвался миномет «Молот». Двое бойцов погибли на месте, двое по дороге в больницу, еще четверо ранены. Двое из погибших – жители Ужгорода, один – Перечина», – рассказал Москаль.

7 июля на Закарпатье объявлено Днем траура: будут приспущены государственные флаги на официальных зданиях по всей области. Также всем организациям и учреждениям независимо от формы собственности рекомендуется отменить любые развлекательно-концертные мероприятия.

В свою очередь президент Петр Порошенко в связи с этой трагедией приказал запретить минометы «Молот» на учениях до конца расследования.  На место происшествия отправилась оперативная группа и лица, ответственные за проведение расследования. Минобороны назвало основную версию взрыва на военном полигоне на Ровенщине. По данным ведомства, основной версией причины случившегося является нарушение мер безопасности.

ГОД НАЗАД

Триває розслідування справи про загибель  військових в результаті вибуху міномета «Молот». Раніше у бійців було багато нарікань на зброю, нібито зібрану «на коліні» з прицілом середини минулого століття. Але розробники кажуть: всі недоліки усунули. Чому ж між таким «Молотом» і ковадлом війни гинуть бійці, розбиралися журналісти проекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії».

Це четвертий  відомий випадок загибелі українських військових під час використання міномета «Молот». Перший стався 25 липня 2016-го в Миколаївській області на полігоні «Широкий Лан». Тоді загинули двоє бійців 57-ї бригади. Наступний вибух прогримів в селищі Новомиколаївка Донецької області – знову дві жертви. Того разу в батальйоні «Айдар». Треття трагедія – в Авдіївці Донецької області – ще троє загиблих.

Проблеми є, але «Молот» не винен – «Маяк»

Тож, може, щось не так з «Молотом»? Аби з’ясувати, вирушаємо на підприємство, де виробляють міномет. Півстоліття київський завод «Маяк» випускав магнітофони. Яскравий приклад цього виробництва – однокасетний «Маяк-240». Тепер вже раритет.

Раніше «Маяк» випускав магнітофони
Раніше «Маяк» випускав магнітофони

 Але з 2008 року підприємство кардинально змінює спеціалізацію. Завод починає робити зброю. Спочатку стрілецьку, а потім і більш великі калібри. Одна з останніх розробок – 120-міліметровий міномет «Молот».

Від початку розробки в травні 2015-го до перших випробувань зброї минуло всього чотири місяці. Рекордну оперативність на заводі пояснюють просто – так того вимагає «воєнний час». Зараз у військах – вже 280 таких мінометів.

 На «Маяку» не приховують, навіть після того, як «Молот» потрапив на передову, в конструкцію продовжували вносити зміни. В мінометі довелося вдосконалювати компоненти колісного ходу, запобіжника подвійного заряджання, опорної плити, підйомного механізму, а це основна деталь, від якої залежить точність стрільби та коригування ударно-спускового механізму зброї.

Помилок не вдалося уникнути, кажуть на заводі, через стислі терміни і брак досвіду. Але куди діватися – якщо на передовій серйозна нестача такої зброї.

 «Ми застосовували матеріали, які ми знали, в деяких, як, зокрема, в запобіжнику, ми помилилися. Сьогодні, звичайно, ми пішли б іншим шляхом. Але, на жаль, нікого залучати. Нема сьогодні фундаментальної науки, яка б допомогла в розробці нових виробів», – зауважує головний інженер заводу «Маяк» Валерій Синіцин.

Разом з тим, стверджують на заводі, провини їхнього дітища в загибелі сімох українських бійців немає. Кожен з випадків розслідує військова прокуратура і «Маяк» зараз поза підозрою.

Валерій Синіцин, головний інженер заводу «Маяк»
Валерій Синіцин, головний інженер заводу «Маяк»

 «Перший випадок – це в результаті старого підривача 1964 року, який мимоволі спрацював і призвів до летального наслідку. А другий – це подвійне заряджання. Чи не встежили за тим, що не відбувся постріл. Міна не вийшла з каналу ствола і зарядили повторно другу міну», – пояснює Валерій Синіцин.

Чому міномет не пройшов випробувань перед відправленням на передову?

На відміну від військової прокуратури, питання до безпеки міномета виникли у Ольги Решетилової. Журналістка розслідує інциденти з «Молотом» ще з минулого літа. Показує копії рапортів від командирів підрозділів, де ті описують десятки поломок. Також вказує на ще одну істотну ваду, про яку ми не почули на заводі.

 

 

 

 

 

«З чотирьох підрозділів у мене була інформація про деформацію ствола. Десь з’являлись раковини, десь ствол йшов ребром. Але деформації ствола таки були. Плюс, при адекватних умовах зберігання, ствол покривається корозією дуже швидко», – зауважує Решетилова.
 

 

 

 

 

Поранений боєць Дмитро Макєєв також згадував про проблеми зі стволом.

«Дивимося в стовбур, світимо ліхтариком, засунули руку і на стовбурі була трохи деформація. Він був всередині наче хвилями», – каже боєць.

Військові неодноразово знаходили недоліки в «Молоті»
Військові неодноразово знаходили недоліки в «Молоті»

 Водночас військовий визнає: бракований ствол їм оперативно замінили і більше нарікань на зброю не було аж до дня вибуху.

До «Молоту» великі претензії – начальник озброєння Сухопутних військ

У підрозділах «Молот» використовують уже рік, але міномет досі не пройшов усіх необхідних випробувань і не стоїть на озброєнні у ЗСУ. А все тому, що з’явилася постанова Кабміну під номером 345, де зазначено, що на період проведення АТО терміни приймання озброєння можна скорочувати.

«Ми призупинили ці державні випробовування. Міномет повернутий на доробку в «Маяк» для того, щоб всі недоліки, які були виявлені в підконтрольній експлуатації, в цьому зразку були усунуті», – зазначає заступник міністра оборони України Ігор Павловський.

Ігор Павловський, заступник міністра оборони України
Ігор Павловський, заступник міністра оборони України

 Через недопрацювання в конструкції на деякий час Генштаб навіть заборонив стріляти з міномета, не перебуваючи при цьому в укритті. І незважаючи на всі запевнення розробників, що вади за час експлуатації виправлені, в Міноборони досі жорстко критикують виріб. Ось що про «Молоті» під час виступу на оборонному форумі в Києві наприкінці квітня сказав начальник озброєння Сухопутних військ Іван Волох.

«Є виробники мінометів? Немає. Претензії є і до «Молота», і до КБА-48. Великі претензії. У нас люди гинуть, тому що до кінця вони не доведені», – наголосив Волох.

 В «Укроборонпромі», куди входить і виробник «Молота» – завод «Маяк», списують нещасні випадки на помилки бійців. Мовляв, людський фактор і банальна неуважність. А виріб насправді навіть кращий, ніж іноземні аналоги.

«Використання показало, що міномет відповідає всім заявленим технічним характеристикам. Проблема тільки в експлуатації», – заявив 29 серпня 2016 року генеральний директор державного концерну «Укроборонпром» Роман Романов.

2 сентября 2015 года

 2 сентября, украинские ученые и инженеры разработали миномет 120-го калибра. «Миномет создан по аналогу советского образца, однако имеет несколько усовершенствований. Оружие легче и с более выносливым стволом», — сообщает УНН со ссылкой на телеканал 24.

В Украине разработали собственный миномет

Отмечается, что работали над минометом 2 месяца. Боевые возможности уже проверили на военном полигоне вблизи Чернигова. По предварительным результатам испытаний, «стальной малыш» имеет все шансы вскоре стать на вооружение украинской армии. Это позволит заменить советские образцы, которым уже по полсотни лет.

«В этом году планируем 50 штук поставить этих минометов. В следующем году — около 300−400 штук. Мы использовали все украинские материалы, здесь нет импортных материалов, в том числе и российских. Названия у него пока нет, разрабатывается в государственной конструкторской разработке под названием «Молот», — сказал технический директор завода «Маяк» Валерий Синицын.

Опубликовано: http://ukrvedomosti.com.ua

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.