СМЕРТЬ ПЕРЕД ВИБОРАМИ

«Ви розумієте, що Партія регіонів, коли це побачить, мене просто замочить!» — розповідав минулого літа Руслан Багмут кореспонденту каналу Інтер. Тоді професійний мітингувальник скаржився журналістам на регіонала Калашнікова. Останній начебто не заплатив людям Багмута гроші за акцію проти Тимошенко під Печерським судом.ФОТО. Руслан Багмут (в центрі) працював на багатьох українських політиків

Минув рік і 28-го серпня цього року Руслана Багмута знайшли мертвим перед власним будинком. Міліція повідомила: загиблий був схильний до суїциду, тому й стрибнув з 16-го поверху.

«Слідство.Інфо» опитало чимало людей з кола спілкування Багмута: родичів, колег, сусідів, і навіть тих, з ким він мав конфлікти. Всі співрозмовники зійшлися в одному: жодних нахилів до самогубства, Багмут не мав.

Хоча проблем в Руслана, кажуть близькі, останнім часом не бракувало: дружина подала на розлучення. Всю весну сидів без роботи. Почав пиячити. Через це навіть потрапив до наркодиспансеру. Але, попри все це, за словами родичів, не впадав у відчай і ніяких намірів накласти на себе руки не висловлював.

— Руслан не міг себе вбити, йому допомогли – це однозначно – каже його вдова Наталя — Розумієте, не та він людина, він ніколи на такий вчинок не зважився б. Тим більше, він так чекав цих виборів, нових заробітків. Напередодні навіть старий комп’ютер з ремонту приніс для роботи.

Як повідомила знайома загиблого Катерина Самойлик, за день до смерті Руслан обдзвонював своїх людей: вони домовлялися незабаром почати працювати на акціях кандидата Олександра Ліщенка.

В цьому будинку на Троєщині жив Руслан Багмут із сім’єю

Натомість, міліція стверджує, що у Багмута був розлад психіки. Про це йдеться у поясненні правоохоронців: «Загиблий напередодні відвідав лікаря-невропатолога та скаржився на погане самопочуття».

Наталя підтвердила, що чоловік справді був в лікарні. Тільки, каже, був у невропатолога зовсім не через проблеми із психікою.

— 23-го серпня, за п’ять днів до загибелі Руслана сильно побили. Хто побив – не знає. Вся постіль була в крові, подушка. Гематоми сильні були на голові. Струс мозку був напевно, бо блював дуже сильно. Три дні він не вставав. На четвертий день йому полегшало – пішов до лікарні. Там терапевт його насварив, що з такими побоями не звертався до лікаря і відправив до невропатолога на обстеження.

Батько загиблого додає: «Руслан не міг себе вбити. Все придумує міліція. Змусили нас ховати сина в закритому гробу. Експерта, що робив розтин — Варфоломєєва від нас сховали, відправили його на курси».

З лікарем відділення судово-медичних експертиз моргу №2 Євгеном Варфоломєєвим нам також не вдалося поспілкуватися. Керівництво суворо заборонило підлеглому давати коментарі щодо цієї події.

В день загибелі, за словами друзів, Руслан мав зустрітися з двома знайомими, про яких докладно нікому не розповідав. Хто ці люди? Достовірних даних немає. Сусіди кажуть, що хтось бачив двох хлопців міцної статури в спортивних костюмах, які зайшли з Русланом в під’їзд. Після чого і сталася трагедія. Міліція стверджує, що підозрілих осіб не виявила.

То ж кому і навіщо потрібно було б вбивати чи доводити до самогубства Руслана Багмута?

Останні роки Руслан заробляв тим, що, як він вважав, у нього виходило найкраще: знаходити й організовувати людей. Основними заробітками, за словами друзів, у нього були навіть не проплачені мітинги. А комерційні замовлення на ниві маркетингу і реклами: презентації, роздача рекламної та сувенірної продукції в супермаркетах, біля метро тощо. Але саме робота на мітингах зробила Багмута відомим.

Руслан Багмут (в центрі) працював на багатьох українських політиків

 Щирий цинізм та звинувачення регіонала Калашнікова в невиплаті грошей скандально прославили Руслана на весь український Інтернет.

Дізнатися позицію самого Олега Калашнікова не вдалося — він не відповідає на дзвінки. Натомість, його помічниця Ольга Солов’йова погодилася прокоментувати підозри у причетності до загибелі Багмута:

— Вас чи Олега Калашнікова опитувала міліція щодо смерті Багмута?

— Ні, а чому?

 — Ну він же вас звинувачував на відео в ютюбі.

— Хто там нас в чому звинувачував – я не знаю. Ще якийсь, даруйте на слові, бомж вийде і скаже, що Калашніков його побив… І що будемо казати? Вірити тому чоловіку, який каже щось на ютюбі? Чи будемо вірити, вибачте, людині державній?

— Так пан Калашніков розрахувався з Багмутом за мітинги чи ні?

— За які мітинги? Олег Іванович з Багмутом ніколи не працював, нічого в нього не замовляв! Олег Іванович не проводить мітинги за гроші!

В останнє твердження, здається, вірить тільки оточення Олега Калашнікова. «Українська Правда», вже писала про конвеєр «майданарбайтерів» скандального регіонала. Спростував сказане Ольгою Солов’йовою і колега загиблого Руслана Багмута – Дмитро Шевченко, який підтвердив, що замовлення від Калашнікова справді було. І гроші групі Багмута таки не заплатили.

Але, чи міг стати конфлікт з Калашніковим причиною загибелі Багмута, наразі стверджувати важко. Бо у загиблого було й чимало інших проблем. Свою мережу платних мітингувальників Руслан часто використовував в інших цілях. Наприклад, в оборудках по оформленню земельних ділянок або в реєстрації нових фірм на підставних осіб. Можливо, через це Багмутом цікавились правоохоронці.

Дружина загиблого каже, що бачила, як додому неодноразово приходили працівники СБУ: «Вони приходили разів п’ять. Заходили на кухню, закривались і там розмовляли з Русланом. Він якісь документи їм вдома показував. А якісь документи він підвозив на Володимирську в центральний офіс СБУ».

У відповідь на запит Служба Безпеки повідомила, що Багмутом не займалася, кримінальних справ не порушувала і перевірок по ньому не проводила.

Батько загиблого каже, в лютому-березні їх навідували і податківці: Руслан надавав зразок свого підпису, бо хтось, його підробивши, зареєстрував на паспорт Багмута-молодшого підприємство. Тоді ж Руслан попередив рідних, що у нього проблеми, щоб нікому не відчиняли дверей і не підходили до телефону, а коли хто питатиме за нього, то щоб відповідали, що його немає. Чогось боявся. На питання «Що сталося?», відповідав: «Та трохи там «начудили», все буде гаразд!»

Приятель Багмута Віталій Черняховський вважає, що Руслана могли вбити через те, що він реєстрував на себе фіктивні компанії — конвертаційні центри, і набирав охочих підзаробити таким чином.

Але крім цього, є ще одна версія: побутова. Дехто зі знайомих розповідає, що у Багмута були конфлікти з раніше засудженим за вбивство Едуардом Л. Хоча сам Едуард в розмові з нами все це спростовував, пояснивши, що підстав вбивати Руслана у нього не було.

В будь-якому разі, в цій ситуації дивує позиція міліції, яка знаючи про кількість недоброзичливців Багмута, замість ретельної перевірки, швидко і однозначно вирішила, що чоловік сам собі вкоротив віку. Можливо це так. Але навіть при цьому, статтю 120 ККУ «Доведення до самогубства» ніхто не скасовував.

Міліція вже все вирішила з приводу смерті Багмута До того ж, огляд місця події не переконує в суїциді.

На фото нижче: вікно сходової клітини у під’їзді Багмута, з якого він начебто і стрибнув вниз.

Воно розташовано високо, і влізти на нього зовсім не просто, навіть для людини яка твердо вирішила накласти на себе руки. Більше того, міліція стверджує, що саме падіння могло статися з 16-го поверху. А сусіди-очевидці розповідають, що документи Багмута були знайдені на підлозі біля ліфту 14-го поверху. Як вони туди потрапили?

Батько Руслана, Микола Юрійович, гірко підсумовує:

— Я свого часу працював інженером з техніки безпеки тридцять п’ятої механізованої колони. У нас на будівництві щороку мінімум дві смерті ставалися, особливо через падіння з висоти. І я не пам’ятаю, жодного випадку, щоб у загиблого не виділилося хоч трохи крові внаслідок внутрішніх ушкоджень. А у Руслана крові ні краплі після падіння не було. Це значить, що на момент падіння артеріального тиску не було і серце вже не билося.

Саме на це, за словами вдови загиблого, Наталі, звернули увагу і санітари, які забирали тіло до моргу. Спитали, чи її чоловіку часом не допомогли викинутися, адже немає ні краплі крові.

На питання Наталі, чи може це свідчити, що тіло скинули з висоти вже мертвим, відповіли, що все вирішить експертиза. Можливо, прокуратуру, яка ще має право оскаржити рішення міліції, зацікавлять наведені вище факти.

P.S. Коли цей матеріал було вже підготовлено, ми отримали коментар слідчого Деснянського райуправління міліції Києва — Дмитра Самохвала. Слідчий повідомив, що днями міліція обов’язково опитає Олега Калашнікова у зв’язку із загибеллю Руслана Багмута.

Сергій Одарич, Дмитро Гнап, «Слідство.Інфо»

Розслідування підготовано агенцією «Слідство.Інфо» для інтернет-видання «Українська правда»

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий