«Він неспроможний керувати». Запорожский нардеп требует уволить губернатора Брыля

Народный депутат Украины от Запорожской области Вадим Кривохатько обратился к премьер-министру Владимиру Гройсману, в котором перечисляет ряд негодных фактов в деятельности председателя Запорожской областной госадминистрации Константина Брыля, включая  открытые уголовные производства,  недопустимые для государственного служащего — креатуры Президента.

Вадим Кривохатько считает такую ситуацию с действующим губернатором  немыслимой  и порочащей авторитет власти, в связи с чем, просит Гройсмана внести представление Президенту Украины Петру Порошенко о прекращении полномочий главы Запорожской ОГА, сообщает пресс-служба народного депутата.

ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ.  

Прем’єр-міністру України Гройсману В. Б.

Шановний Володимире Борисовичу!                                                                                   

Вимушений повторно звернутися до Вас щодо невідповідності займаній посаді голови Запорізької обласної державної адміністрації Бриля Костянтина Івановича.

Незважаючи на чисельні звернення народних депутатів України, правозахисних організацій, громадськості, у зв’язку зі шкодою, яку завдає Запорізькій області перебування вищезазначеної особи на посаді голови Запорізької ОДА, про зняття його з посади та притягнення до відповідальності, центральні органи державної влади не реагують на них, що викликає справедливе обурення.

Адже затягування цього рішення компрометує цю посаду і підриває авторитет державної влади в такому непростому регіоні, який межує із зоною проведення АТО.

На сьогоднішній день Бриль К.І. був і залишається символом корупції в Україні.

Лише використанням службового становища у власних інтересах можна пояснити наявність у нього та рідні майна на мільйони доларів США, а також їх розкішний спосіб життя, який явно не відповідає офіційним доходам.

Згідно довідок про заробітну плату, які додано до листа голови СБУ №9/5857 від 06.06.2017, у відповідь на звернення №1485 від 18.05.2017, упродовж 2015 року він заробив 200 383 гривні (16 698 грн. за місяць), в 2016 році 269 978 грн. ( 22 498 грн. за місяць).

Проте, Бриль та сім’я офіційно володіють нерухомим і рухомим майном вартістю в декілька мільйонів доларів.

А його офіційні доходи не відповідають навіть витратам на утримання задекларованого майна, не говорячи вже про законність його походження.

Це дві квартири в Києві, площею 151 кв. м. і 77 кв. м.,  гаражі в Києві 19 кв. м. та 16 кв.м., житловий будинок площею 318 кв.м. у Переяслав-Хмельницькому районі Київської області, два житлові будинки площею 629 кв.м. і 282 кв.м., садовий (дачний) будинок площею 45,8 кв.м. у Києві. А ще необхідно додати податки за земельні ділянки, рухоме майно та інше на які необхідно витратити теж немалі кошти.

Незрозуміло, звідки ж взялись готівкові кошти у Бриля К.І. та його дружини на суму в сотні тисяч доларів США та близько мільйона гривень, які вони все ж зважились задекларувати, або задекларовані предмети розкоші.

На сьогоднішній день Костянтин Іванович є фігурантом декількох кримінальних проваджень.

Це кримінальне провадження №42017000000000299 за ознаками злочину, передбаченого ст. 366-1 КК України, за фактом неподання електронної декларації за 2015 рік та відображення у декларації завідомо неправдивих даних, що розслідується Національним антикорупційним бюро України.

Провадження №42016081350000023 від 22.11.2016 за ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 364 КК України за фактом протиправного надання в користування ТОВ «Із забезпечення інвалідів» земель державної власності на території Трудової сільської ради, які на законних підставах належали державному підприємству «Запорізький кінний завод №86» ДП «Конярство України».

Перебування Бриля К.І. на посаді голови Запорізької ОДА негативно впливає на економічний  розвиток області і прикладів цьому безліч.

Ось один із них. Весною поточного року ТОВ «Юрокейп Юкрейн І» зі структури всесвітньо відомої «EuroCape New Energy Limited» декілька разів зверталось до Запорізького окружного адміністративного суду з позовом до голови Запорізької ОДА з вимогами усунути перешкоди у веденні підприємницької діяльності, щодо інвестицій в енергетику області на суму майже мільярд євро.

Про те, що Бриль К.І. особисто створив штучні перешкоди для інвестора свідчить добровільне скасування виданих ним самим розпоряджень та задоволення усіх вимог позивача.

Через вимагання у підрядників відкатів за кожен перерахунок бюджетних коштів зупинилось будівництво десятків соціальних об’єктів області. Серед яких водогони, газопроводи, дороги місцевого значення, мости, об’єкти охорони здоров’я, що викликає значну соціальну напругу в області та обурення громадян (На сьогоднішній день не освоєно понад 110 млн. гривень).

Я особисто готовий засвідчити факти розкрадання державних коштів під керівництвом та за участі голови Запорізької ОДА.

Значне соціальне напруження в області викликала започаткована та проведена ним операція «Врожай 2016» у ході якої захоплювалися величезні масиви землі, обкладалися даниною фермери та творилися інші безчинства.

Про причетність голови ОДА та його найближчого оточення до зловживань із землею свідчать обшуки, проведені детективами НАБУ в середині березня поточного року у кабінетах голови Запорізької ОДА, його заступника та начальника ГУ Держгеокадастру в Запорізькій області.

Має місце зловживання з бюджетними коштами під час ліквідації екологічної катастрофи, яка спіткала область внаслідок пересихання промоїни між Азовським морем і Молочним лиманом та екоциду (масового мору риби).

На розчищення промоїни з бюджету області ще навесні 2017 року виділено 2,9 млн. грн. Проте з’ясувалося, що підрядник ТОВ «Техморгідрострой-Миколаїв»  (код ЄДРПОУ 36383806) та субпідрядник ДП «ПМК №238» ЗАТ «Мелітопольводобуд» (код ЄДРПОУ 011036572)  не мають у власності необхідної для проведення цих робіт техніки, що свідчить про фальсифікацію тендерної документації та протиправне сприяння Запорізької ОДА переможцю.

Внаслідок такого підходу до ліквідації наслідків екологічної катастрофи риба в лимані задихнулась, чим державі спричинено збитки в розмірі близько сотні мільйонів гривень.

Вже зараз з упевненістю можна сказати, що майже за півтора роки перебування Бриля К.І. на посаді голови ОДА дива не сталось.

З роками він не втратив своєї «майстерності» виводити з бюджету захмарні, навіть для потужної Запорізької області суми, чим і надалі не перестає надихати корупціонерів усіх мастей своїм прикладом та винахідливістю.

Так, згідно проекту рішення, підготовленого одним із департаментів Запорізької ОДА «Про Програму оздоровлення території Запорізької області від сказу на 2017-2021 роки» на «оральну вакцинацію лисиць» передбачено понад 154 млн. грн.

При цьому, за даними самої Програми, на вакцинацію однієї лисиці виділено понад 154 тис. грн.

І це відбувається у той час, коли за нестачі бюджетних коштів населення області вже десятки років не отримує якісну медичну допомогу. Щорічно не вистачає вакцини на безкоштовну вакцинацію населення від грипу, а від неякісних вакцин помирають діти.

Як наслідок, Костянтин Іванович став єдиним керівником області в Україні, який вчасно не подав декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2015 та 2016 роки.

Нещодавно ми всі стали свідками розгляду подань Генеральної прокуратури у Парламенті щодо надання дозволу на притягнення народних депутатів України до кримінальної відповідальності.

Лише завдяки запалу та енергії Генерального прокурора Юрія Луценка Верховна Рада України дала згоду на притягнення депутатів, частина з яких вчинила злочини за якими вже минув строк давності, а вина інших обґрунтовувалась лише  припущеннями за відсутності належних та допустимих доказів.

Тому суспільство дивує позиція Генерального прокурора та прокурора Запорізької області, які закривають очі на розкрадання сотень мільйонів бюджетних коштів та тотальну корупцію в області, очолювані головою Запорізької ОДА Брилем К.І. Адже щоб притягнути Костянтина Івановича до кримінальної відповідальності не треба брати дозвіл парламенту на зняття недоторканості, потрібно лише розпочати кримінальне провадження.

Фактично своїми діями Бриль К.І. та його підлеглі руйнують область, адже кожний день перебування на посаді голови Запорізької державної адміністрації нівелює реальну можливість області вийти з економічної, політичної і соціальної кризи через ефективне управління та ліквідацію корупції, створення умов для розвитку бізнесу.

З огляду на те, що коїться у Запорізькій області упродовж останніх двох років, можна зробити висновок, що Костянтин Бриль або неспроможний керувати таким потужним регіоном, внаслідок власної некомпетентності, або злочинець. Ні перше, ні друге не дає йому право займати цю високу посаду.

Тому, прошу Вас, шановний Володимире Борисовичу, від імені своїх виборців, розглянути питання щодо невідповідності займаній посаді голови Запорізької ОДА Бриля К.І. внаслідок порушення Присяги державного службовця, використання повноважень в особистих (приватних) інтересах або в неправомірних особистих інтересах інших осіб та внести відповідне подання Президенту України про припинення повноважень голови Запорізької ОДА.

Про результати розгляду запиту прошу поінформувати в термін, встановлений чинним законодавством України.

З повагою

народний депутат України   В. В. Кривохатько

Опубликовано: http://ukrvedomosti.com.ua

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.