Самогубство чи вбивство? Таємниця загибелі 23-річної контрактниці

      Історія загибелі 23-річної Надії Морозової, контрактниці 59-ї бригади, у червні 2017 року, викликала широкий резонанс в Україні. Молода, красива жінка, яка вступає тільки в життя, і – раптова смерть, обставини якої виявилися зовсім незрозумілими.

      Спочатку військові розповіли журналістам, що Надія загинула під час мінометного обстрілу. Потім у Києві один із спікерів АТО натякнув журналістам, що Морозова проходить по звітах як самогубця.

      А мати Надії отримала на руки сповіщення про смерть її дитини, в якій зазначено, що (цитуємо!) «Надія Морозова загинула, виконуючи бойове завдання». На ньому підписи двох майорів, командира батальйону В.П.Савчука та начштабу батальйону Р.М.Фальфушинського (Лошадиная фамилия!).

      Скоро обидва майори зрозуміли, що справи в них будуть кепські, якщо вони і далі відстоюватимуть брехню. І тому в них залишилося тільки одне пояснення – необережне поводження зі зброєю.

      І ось ми тут із вами підходимо до самого втаємниченого у всій цій історії.

      Я в свій час (1959-1962рр) проходив службу у Радянській Армії і нас там добре навчили, як поводитися із зброєю. Спочатку в нас були карабіни СКС, а потім нам видали автомати Калашникова АК. Головне правило було одне – ніколи не наводити зброю на людину! Якщо ти тримаєш зброю у руках, то її обов’язково треба тримати дулом уверх. Ніколи не натискати на спусковий гачок вбік солдата чи людини взагалі. Зрозуміло, що в умовах діючої війни ці правила діють із поправками, але тим не менше.

      І коли я прочитав звинувачення військової прокуратури по відношенню до військовослужбовця, який через необережне поводження із зброєю вбив Надію Морозову, то в мене були тільки одні питання.

      І я зовсім не розумію, чому сам міністр оборони не покинув усі свої невідкладні справи і не поїхав терміново до 59-ї бригади, щоб розібратися на місці і не вжити усіх необхідних заходів, щоб це більше ніде в українському війську не повторилося.

      Бо якщо в українському війську панують такі правила поведінки, то до перемоги нам усім ще дуже далеко!

      А тепер давайте уважно вчитаємося у документ військової прокуратури.

      « 26 червня 2017 року близько 21 години 00 хвилин солдат такий – то, перебуваючи при виконанні обов’язків військової служби, зайшов до місця тимчасової дислокації підрозділу, який дислокувався у будинку №13 по вулиці Сивухіна у селі Павлопіль Волновахського району Донецької області, взяв закріплений за командиром інженерно-саперного взводу молодшим сержантом таким-то, АКС-74, діючи зі злочинною недбалістю, тобто не передбачаючи, що в результаті його дій може бути завдано шкоду громадянам, направився до кімнати відпочинку, після чого, почувши позаду нього звуки, повернувся,направив автомат в бік солдата Надії Морозової та не перевіривши наявність патрона у патроннику, натиснув на спусковий гачок, що призвело до одиночного неконтрольованого пострілу, у результаті якого куля від пострілу спричинила  вогнепальне наскрізне поранення голови з багатоуламковим переломом основи та сплетіння черепу, розтрощенням головного мозку солдата Надії Морозової, від якого остання померла на місці».

      Як бачить читач, який розуміється на військовій справі, солдат,що вбив Надію Морозову, допустився кількох трагічних помилок.

      Це з одного боку, а з іншого – бойова підготовка солдат українського війська на дуже низькому рівні. І де швендяють по кабінетах та нарадах наші міністр оборони із Головнокомандуючим, незрозуміло!

      Давайте пройдемося по документу військової прокуратури!

      Солдат, який перебуває при виконанні обов’язків військової служби (яких? де саме? І де його особиста зброя?), заходить до місця тимчасової дислокації підрозділу, бере (??!!) закріплений за командиром інженерно-саперного взводу АКС – 74( зверніть увагу, підійшов і взяв чужий автомат (!!??). У нас на службі, де я служив, полк зв’язку, за три роки не було жодного випадку, щоб якійсь солдат взяв у піраміді чужу зброю!

      А тут взяв і направився до кімнати відпочинку! Завжди у нас було навпаки, прийшов у кімнату відпочинку, ставиш автомат чи карабін у піраміду і йдеш ТОДІ (!) відпочивати! А тут взяв чужий автомат і пішов із ним відпочивати! Скільки одночасно порушень уставу Українського війська! А наші генерали сплять!

      А дальше дивіться, що відбувається!

      Почувши позаду себе якісь звуки (військова прокуратура не уточнює, які саме, а може там була якась музична мелодія!!), повертається (а потрібно було дуло автомата підняти в бік стелі і поставити автомат на запобіжник! Це повинно робитися на автоматичному рівні!), побачив солдата Надію Морозову, яка стояла до нього спиною (!!), і натиснув на спусковий гачок, що призвело до вбивства молодої жінки.

    Про рану Надії Морозової я напишу трохи згодом. Як можна кваліфікувати дії солдата-вбивці? Як суцільні порушення правил поводження із зброєю і цілковите невиконання діючих Уставів Українського війська.

      А тепер подивимося на смертельну рану у потилиці Надії Морозової. Тут теж є питання. Якщо був розтрощений головний мозок Надії Морозової і одночасно було поранення голови з багатоуламковим переломом основи черепа, то тоді виникає питання – як йшла куля до Надії Морозової? Виходить, що зверху униз або знизу уверх. А тоді пояснення, що зафіксувала військова прокуратура, не відповідає дійсності. Виходить, що є дві версії, одна – солдата, що вбив Надію Морозову, і є інша, яка зафіксована у документі.

      Швидше за все, що так ніхто і не взнає, що тоді відбулося у кімнаті. Всі, причетні до цього, будуть ховати правду.

      Але ми повинні знати, що тільки правда визволить нас нарешті. Бо без правди, навіть такої гіркої, як смерть молодої жінки, нам життя не буде. Нікому, ні хвацькому міністру оборони із Головнокомандуючим, ні двом майорам, ні товаришам по службі Надії Морозової. Ні тим, хто хоче побудувати красиву, як Надія, і вільну нашу Україну. Бо іншого шляху немає.

Віталій Шевченко, журналіст

На знімку: Надія Морозова із сином.

Опубликовано: http://ukrvedomosti.com.ua

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.