Скандал дня: нардеп Розенблат, НАБУ, хабар, бурштинова мафія

Детективи НАБУ затримали охоронця народного депутата БПП Борислава Розенблата під час отримання хабара. Хабар у розмірі 200 тисяч чоловік нібито отримав за вирішення питання з ліцензування видобутку бурштину. Водночас сам нардеп Розенблат заявив, що затримання його водія — це провокація.

«Хочу сам зрозуміти, що відбувається. Все відбувалося за моєю спиною. Звинувачують у тому, що мій охоронець отримав 200 тисяч доларів. Йому всунули якусь сумку і сказали, що це передається мені. Потім було НАБУ», — сказав він в коментарі Житомир.info.

«Моя позиція така – це провокація, причому планувалася вона давно. Будемо чекати, коли розберуться, і діяти в рамках законодавства. Всім злостивцям хочу повідомити, що за депутатський мандат не тримаюся і вірю в те, що справедливість восторжествує. До речі, мене НАБУ не допитувало», — прокоментував народний депутат.

Водночас як повідомили Українським новинам джерела в НАБУ, передані охоронцю народного депутата фракціїї БПП Борислава Розенблата 200 тисяч доларів, призначалися ще одному депутату Верховної Ради.

За даними агентства, охоронця Розенблата затримали в момент отримання готівкових грошових коштів у столичному ресторані «Три виделки».

Гроші призначалися Розенблату, а також ще одному депутату Ради Максиму Полякову (фракція «Народний фронт»).

У вівторок керівники НАБУ та САП провели прес-конференцію, де повідомили про подробиці справи.

За словами Назара Холодницького,  у рамках кримінального провадження про незаконний видобуток бурштину, встановлено, що двоє названих нардепів “протягували” законодавчі зміни на користь однієї з компаній у сфері видобутку бурштину.

“Детективами НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП уже протягом тривалого часу здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, пов’язаному з незаконним видобутком бурштину. Під час цього слідства було встановлено те, що два народних депутати з метою отримання неправомірної вигоди від представника компанії-нерезидента, яка зацікавлена у видобутку бурштину в Україні, скористалися правом законодавчої ініціативи з метою «протягти» через парламент низку змін до законопроектів, які мають покращити умови господарювання для підприємства замовника при видобутку бурштину та його реалізації”, — сказав Холодницький, якого цитує Укрінформ.

Ці народні депутати також “запропонували сприяти шляхом впливу на осіб, уповноважених на виконання функцій держави, це є Держлісагентство, “Укрбурштин” та інші, на прийняття ними необхідних рішень для реалізації підприємницької мети”.

“Зокрема, представник підприємства-нерезидента в Україні звернулася до знайомих з метою налагодження видобутку бурштину у правовому полі. При цьому, запропонувавши внести відповідні зміни у Податковий та Митний кодекси. Останні влаштували зустріч  представника з головою секретаріату міжфракційного депутатського об’єднання “Депутатський контроль», який, у свою чергу, вихваляючись численними надійними відносинами з народними обранцями, звернувся до члена вказаного депутатського міжфракційного об’єднання, народного депутата Полякова для сприяння у реалізації вказаних інтересів шляхом використання передбаченої законом законодавчої ініціативи. Поляков у свою чергу залучив до вказаної діяльності народного депутата Розенблата, оскільки останній є автором законопроекту, що регламентує видобуток та експорт бурштину, і тому без його активної участі досягти задуманого не було б можливим”, — повідомив глава САП.

За його словами, за отримання неправомірної вигоди  Поляков та Розенблат “внесли відповідні правки до законопроектів, зокрема, це були правки щодо, якщо прослідкуєте на сайті Верховної Ради, зменшення рентної плати за видобуток бурштину з 25 до 5%, звільнення від оподаткування до 2020 року підприємств, які завозять техніку для видобутку бурштину”. Також були деякі зміни щодо оплати праці та інші.

“За ці зміни було отримано неправомірну вигоду у розмірі 15 тис. доларів”, — зазначив Холодницький.

Разом з тим, додав керівник САП, вказаний керівник секретаріату міжфракційного об’єднання “з метою впливу на вказаних осіб, на народних депутатів, із залученням ще однієї людини, яка є помічником народного депутата від “Радикальної партії” та юриста громадської організації “Системні рішення” запропонував представнику іноземної компанії відповідні послуги та отримав 11 тис. доларів на підготовку документів, необхідних для подання, просування та прийняття необхідних законодавчих змін”.

За словами Холодницького, це був лише перший етап цієї діяльності, а другий тривав паралельно. За словами прокурора, на другому етапі сума хабара склала 285 тис. доларів.

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура затримали 3 помічників депутатів Верховної Ради, охоронця і двох представників громадської організації.

 видобуток бурштину на Житомирщині. Фото «4 влади»

«Розенблат, на думку слідства, захотів взяти участь у видобутку та експорті бурштину. Через це він сам вирішив звернутися до представника фірми нерезидента України з проханням про організацію спільного бізнесу, в якому взяв на себе зобов’язання вирішувати питання з державними органами», — зазначив Холодницький.

«Згідно схеми, під виглядом рекультивації земель на певних ділянках Рівненської і Житомирської областей планувався практично видобуток бурштину з подальшим його продажем через офшорну фірму, засновником якої була сестра народного депутата Розенблата», — розповів журналістам Артем Ситник.

Він зазначив, що детективи НАБУ під прикриттям у співпраці з ФБР США близько року працювали над розслідуванням цієї кримінальної справи. Правоохоронці вдавали себе за представників компанії-нерезидента «Фуджейра» з Об’єднаних  Арабських Еміратів, яка хотіла зайнятися видобутком бурштину на території України.

«Це була агентурна операція без прив’язки до якоїсь конкретної особи. Просто було поставлено завдання знайти спосіб видобутку бурштину. Через деякий час народні депутати самі з’явилися в полі зору і запропонували свої послуги щодо реалізації схеми незаконного видобутку бурштину шляхом внесення законопроектів», — зазначив Ситник.

Втім ще вчора журналістам в НАБУ казали, що не чекали, що вдасться зловити одразу обох депутатів. На слід вийшли за допомогою негласних слідчих дій — прослуховування і наружки. «ФБР дійсно допомагало. Зокрема, допомагали як працювати під прикриттям. саме вони контролювали цей процес і давали вказівки, допомогу», — розповіли співрозмовники INSIDER.

Слід зауважити, що це не вперше прізвище Розенблата виринає в прив’язці до видобутку бурштину.

25 травня травня Житомирська облрада надала спеціальний дозвіл на користування надрами для ТОВ «Екологічні технології та будівництво» для видобутку бурштину.

Підставою для цього стало звернення Держгеонадр від 31 березня 2017 року N7426/13/12-17. Компанія отримує три ділянки розміром 430 га на розробку і видобуток бурштину в Коростенському районі Житомирської області, написав менеджер Антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ Олександр Леменов.

Він звернув увагу, що у  державному реєстрі засновниками ТОВ «Екоголічні технології та будівництво» зазначені: Амосов Олег Євгенович – засвітився, як засновник кількох підприємств; Капустюк Анатолій Анатолійович – помічник лідера Радикальної партії Олега Ляшка на громадських засадах; Іванова Марина Євгенівна – не ідентифікував навіть Google-пошук; Хомин Ігор Ярославович – відомий лише тим, що був співзасновником чи директором окремих юридичних осіб.

Леменов також відзначив, що у Житомирській облраді існує певна «коаліція» – Блок Петра Порошенка, Радикальна партія Ляшка, ВО Свобода та Самопоміч. Представник БПП Володимир Ширма очолює облраду, «ляшківець» Сергій Крамаренко є його першим заступником. При цьому, Крамаренко зазначений є помічником «радикального» нардепа Василя Амельченка.

«Як наслідок, окрім явно виражених інтересів «ляшківців», наші джерела стверджують про неабияку зацікавленість до згаданих 430 га в оточенні нардепа від БПП Борислава Розенблата», — написав місяць тому представник РПР.

Сам Розенблат зараз стверджує, що це помста тих, кого він позбавив заробітку.

За словами депутата, протягом останнього місяця він отримував погрози фізичної розправи на свою адресу.

«Я звернувся до СБУ, щоб надали захист, СБУ не надала мені ніякого захисту. Мій охоронець просто прикрив мені спину. Така людина має бути поруч», — повідомив Розенблат в ефірі телеканалу «112 Україна».

Крім того, він вважає, що підкинуті гроші — це помста за його діяльність.

«Те, що там відбувалося, мені важко коментувати, але те, що я потім прочитав у ЗМІ, що моя сім’я пов’язана з незаконним видобутком бурштину і… — я просто не хочу давати жодних коментарів, тому що для мене це питання, ви не уявляєте, це помста. Це звичайна помста людей, з якими ми два з половиною роки боремося за легальний видобуток бурштину», — сказав Розенблат.

Хто саме міг мститися, депутат не повідомив.

Водночас крім Розенблата в цій же справі фігурує депутат «Народного фронту» Максим Поляков. Вчора в ізоляторі тимчасового тримання опинилася його помічниця, яка начебто брала хабар за закон про бурштин. Скоріше за все, йдеться про Любонько Тетяну Володимирівну.

«Сьогодні вже другий день «пресують» мою помічницю Тетяну. Вона вчора вийшла легко одягнена. Дівчинка. Вона займається економічною діяльністю. Пише дисертацію. Вони напали на неї. Забрали. Тягають, як якогось злочинця. Вона купувала квіти її затримали на місці злочину. Якого злочину — не ясно. Її вчора повезли в квартиру. Провели обшук. Знайшли 112 грн, що можна доводити? Я почитав цю постанову, що начебто вона брала хабар восени минулого року за сприяння в питанні законопроекту щодо бурштину. Начебто вона брала 7,5 тис. дол. за те, що повинна була лобіювати закон про бурштин. Я не маю ніякого стосунку до бурштину, ніколи не був у цих областях, не перебуваю в профільних комітетах. Яким чином це може стосуватися мене і моїх помічників?», — розповів нардеп сьогодні на брифінгу в Раді.

Хоча, коли INSIDER кілька місяців тому готував матеріали про закони по бурштину, депутати НФ радили про це говорити якраз з Поляковим.

«З Розенблатом востаннє я спілкувався 6 або 7 місяців тому. І то це стосувалося зовсім інших речей. Все», — уточнив нардеп.

«Є звинувачення, що хтось віз комусь кошти. Так я можу сказати, що це кошти Ситнику. Ну яка логіка? Які документи? Це чистий фейк. Немає доказової бази, але є політичне залякування і переслідування», — заявив Поляков.

Також нардеп запевняє, що правоохоронці напали на його дружину, яка їхала в гості до сестри. Мотивуючи, що в підїзді стався якийсь злочин, представники НАБУ забрали у неї телефон, стверджує депутат.

«Так само, як на злочинця, напали на мою дружину. Вона півтора року сидить удома. Вагітна і займається дитиною. Яким чином вона пов’язана? Навіщо у неї красти, нападати і бити її? НАБУ сьогодні очолюють гопники Ситник і Углава, які займаються беззаконням і політичним переслідуванням. Вони сьогодні знищують «Народний фронт», — заявив Поляков.

Аналогічної думки дотримуються і в групі Мартиненка. На їх думку, це продовження переслідування Мартиненка, наблженим до якого вважають Полякова.

«По Мартиненку в них нічого не виходить, його навіть на допити не кличуть. Розгляд справи вже перенесли з червня на серпень, то тепер шукають нову жертву. Але вони перейшли межу, коли лізуть до дружин і родин», — обурюється депутат.

Втім не всі депутати фракції підтримали колегу. Один з депутатів, наближених до Арсенія Яценюка, просто розвів руками і сказав: «Ну що скажеш, не треба брати хабарі».

Зараз спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро просять генерального прокурора Юрія Луценка направити до Верховної Ради подання про зняття з депутатів Борислава Розенблата («Блок Петра Порошенко») і Максима Полякова («Народний фронт») недоторканності.

Станом на 16 годину в ГПУ ще не було матеріалів справи, повідомили INSIDER у відомстві. Втім, до того як в Раді з’явиться подання на двох депутатів там почнуть розглядати питання аудитора для НАБУ. І в НФ не приховують, що зараз їх головна мета, щоб очільник НАБУ Артем Ситник втратив свою посаду.

http://antikor.zp.ua

Опубликовано: http://ukrvedomosti.com.ua

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.