Радник Президента Юрій Косюк: “Зона вільної торгівлі з Європою — це обман України. Європа грає з нами в нечесну гру”

 “Це все одно що ви до мене ходите в гості в будь-який зручний для вас час, а я до вас можу прийти лише у певний день, і лише на півгодини, і тільки за попередньою згодою”, — так описує бізнесмен торгівлю України з ЄС у рамках ЗВТ. 

***

Власник національного бренду “Наша Ряба” та агрохолдингу “Миронівський хлібопродукт” — Герой України, мільярдер, радник Президента  Юрій Косюк — завжди був найпалкішим прихильником вільної торгівлі з Європою.  Але сьогодні, коли зона вільної торгівлі з ЄС нарешті запрацювала, висловлює розчарування.  Найбільший виробник курячого м’яса в Україні, який експортує на світові ринки чверть мільйона тонн курятини, називає катастрофічно малими квоти, встановлені Європою для України. “Це все одно що ви до мене ходите в гості в будь-який зручний для вас час, а я до вас можу прийти лише у певний день, і лише на півгодини, і тільки за попередньою згодою”, — так описує бізнесмен торгівлю України з ЄС у рамках ЗВТ.

— З 1 січня 2016 року почала діяти Угода про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом. Як позначилось відкриття європейських ринків на вашому бізнесі?

— Ніякого відкриття ринків не відбулося. Знаєте, у колесах є такий механізм, називається ніпель. В один бік пропускає, в інший бік — ні. Отака приблизно ситуація зараз у нас з європейськими ринками. Європа каже про Зону вільної торгівлі з Україною, і водночас підписано купу виключень та обмежень для експорту українських товарів. Тому це така собі Зона вільної торгівлі тільки в одну сторону, тільки в сторону України.

— Але ж раніше холдинг не мав змоги постачати продукцію до країн Євросоюзу, довгі роки “Наша Ряба” проривалася на ринки ЄС.  Нарешті у 2015 році ви почали експортувати курятину в Європу. І ви кажете, що для вас нічого не змінилося?

— Нічого. Я думаю, що ми обмануті.  Для експорту продовольчих товарів з України встановлені катастрофічно великі обмеження або квотування. Щоб ви розуміли: Україна виробляє 1 мільйон 200 тисяч тонн курячого м’яса на рік. При цьому Європа дала Україні безмитну квоту — 16 тисяч тонн.  Ну, плюс до того ще можна ввезти без мита 20 тисяч тонн цілої замороженої курки (яка абсолютно нікому не потрібна). На все, що понад цю квоту — мито більше 1000 євро за тонну.

— Чому квоти виявились такими мізерними?

— Бо Європа захищає свій ринок! Вони чітко захистили власні інтереси, а Україна програла. Тому я вважаю, що та зона вільної торгівлі, яку дуже сильно пропагують сьогодні, це обман України. Ви уявіть: один тільки наш агрохолдинг “Миронівський хлібопродукт”  виробляє 700 тисяч тонн м’яса на рік, експортує 250 тисяч тонн, а Європа дала для всієї України безмитну квоту на 16 тисяч тонн. Яка вільна торгівля, про що ми говоримо?!

— Можливо, ці квоти переглядатимуться?

— Ні. Як заявила керівник комітету з питань торгівлі ЄС, у найближчі 5 років навіть питання про не буде порушуватись.

— А російський ринок, наскільки він для вас привабливий?

— Російського ринку в нас уже давно немає. Ще 5-7 років тому стало зрозуміло, що російський ринок буде не наш і буде нам нецікавий. Адже Росія досить довго субсидувала своїх виробників, здійснюючи капітальні вкладення через державні субсидії. Вони практично інвестували все виробництво за державний кошт. Сьогодні в них на ринку курятини перевиробництво. За таких умов конкурувати неможливо, і ми пішли з російського ринку ще років зо три тому.

— Якщо не Росія і не Європа, то які ринки для вас цікаві?

— Весь світ. Світова торгівля курячим м’ясом — це 12 мільйонів тонн. “Миронівський хлібопродукт” сьогодні експортує 250 тисяч тонн, а буде експортувати півмільйона. Що таке півмільйона в рамках 12 мільйонів тонн світової торгівлі? Це доволі солідна цифра. Відповідно і Європа для нас — аж ніяк не найбільший ринок.

— Ви збудували у Вінницькій області новий комплекс з виробництва курячого м’яса. Коли він зводився, казали, що ця найбільша в Україні птахофабрика буде повністю зорієнтована на європейський експорт. Чи вінницькі потужності зараз завантажені повністю?

— Так, у нас усі потужності завантажені повністю. І хоч з Європою не склалося, ми просто відкриваємо для себе інші країни.

— Чи ви відчуваєте пожвавлення на українському ринку? Кажуть, що є зростання економіки.

— Ніякого зростання економіки не буде, це обман. Я думаю, що економіка цього року йтиме вниз. Ми бачимо настрої бізнесу — з чого бути зростанню? Існує декілька драйверів економіки. Внутрішній споживач, коли споживає, може рухати економіку вгору. Але внутрішній споживач стає бідніший, у нього все менше грошей. Другий рушій — зовнішні ринки, але вони які були, такі і є. Третім двигуном можуть бути зарубіжні інвестиції. Але інвестиції в Україну найближчим часом не прийдуть.

— Ви налаштовані песимістично…

— Відносно песимістично. Це перший рік, коли ми не будемо інвестувати в нове будівництво.

— А чи є у вас плани, як далі налагоджувати співпрацю з Європою?

— Є, і досить великі. Ми повністю вибрали квоту, яку нам дали — 16 тисяч тонн, але ми не збираємось на цьому зупинятися. Я вважаю, що Європа грає з нами в нечесну гру, але це гра, і ми будемо шукати у цій грі свої підходи. Незважаючи на їхні загороджувальні заходи, тарифи та квотування, ми будемо експортувати в Європу, вони не заховаються за своїм парканом. Ми розуміємо, як це зробити, як туди прийти. І ми будемо це робити, ми вже це робимо.

— Якщо не секрет — як?

— Ми не хочемо озвучувати конкретні кроки. Адже наші європейські друзі дуже бояться приходу України —  українського аграрного сектору, особливо продовольчого блоку.  І вигадують, як цього не допустити. Я переконаний, що той референдум, який зараз придумала Голландія стосовно ратифікаії Угоди про асоціацію України з ЄС, є одним із способів, яким голландські виробники — як мінімум, аграрні — стараються закритися від України. І ми знаємо, хто це робить.

Європа досить сильно захищається. Європа дуже великий протекціоніст. У них є декілька країн, які надто сильно протекціонують своїх виробників. Але прогрес іде, життя іде, і ми свою нішу знайдемо — навіть незважаючи на ті надвисокі мита, які Європа поставила для українських товарів у режимі зони вільної торгівлі. Попри бар’єри, які виставляє Євросоюз, захищаючи своїх виробників, ми все одно прийдемо, тому що ми ефективніші.

Голос Америки

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.