ПОРУЧКАЛИСЯ, ПОЦІЛУВАЛИСЬ, ПОХОДИЛИ ПО ЗАЛУ. Як голосують народні обранці

Я з великою зацікавленістю спостерігав, як у Верховній Раді України 10 грудня йшло голосування за Закон №3613 про проведення позачергових виборів Криворізького міського голови. Чому я на це звертаю увагу читачів? Бо щось подібне я постійно бачу на майже усіх виборах, які проходять у Запоріжжі.

Наприклад, щоб гарантовано потрапити у Верховну Раду, потрібно отримати підтримку на виборах або керівництва «Запоріжсталі» або керівництва «Мотор-Січі». Керівництво обох цих промислових велетнів дає команду своїм робітникам голосувати за тих, хто їм потрібен і все. І тоді з`являються у Верховній Раді і Ярослав Сухий («Мотор-Січ») і Євген Карташов («Запоріжсталь»).

І таких депутатів по Україні багато. Особливо на півдні і сході України, де зосереджена майже уся промисловість держави. Так само, як в Кривому Розі, було і в нас, коли вибирали мера міста і вибрали Буряка, головного інженера «Запоріжсталі».

Я нічого не маю проти Буряка, але коли усі працівники «Запоріжсталі» із своїми сім`ями під тиском голосують за ту людину, яку їм вказало начальство, — вибачайте! Це не вибори! А профанація виборів! І тому я звертаю увагу всіх, що треба нарешті наводити лад у цій важливій ділянці нашого життя.

Не може бути на важливих посадах випадкових людей, які чесно не вибиралися громадянами. Я думаю, що кожний із читачів може навести свої приклади. Тому я з такою увагою дивився на те, що відбувалося у Раді при проходженні цього важливого закону.

Почнеться, думаю, спочатку в Кривому Розі а потім дійде і до нас у Запоріжжя. Так надіявся я. Але після кількох спроб, які зробив Гройсман, закон так і не набрав необхідних 226 голосів.

Останнє голосування дало такий результат: 209 депутатів «за» (не вистачило 17 голосів, подивимось трошки згодом, куди вони поділися), проти – 18, утрималися – 2, і не голосували (увага!) 61 депутат. Смачно вранці поїли, а потім одні потинялися по залу, інші порозмовляли із сусідами, поручкалися із знайомими, навіть з деякими, найближчими, поцілувалися, а коли дали сигнал голосувати, — забули для чого вони зібралися у цій залі.

Давайте тепер подивимось, як, в першу чергу, голосувала коаліція.

БПП – за 82, проти – 0 (слава Богу, хоч за це!), утримався – 1, не голосувало – 20, відсутні (увага!) – 36! Це щось нове у законодавчій практиці! Депутат сидить у залі, а робить вигляд, що тут його немає.

Назву тільки кілька прізвищ депутатів, яких я бачив у залі. С.М. Каплін, А.С. Матвієнко, В.І.Ар`єв, О.В.Богомолець, Р.П. Князевич, Ю.В.Луценко, Ю.В.Мамчур.

Наперед вибачаюсь, якщо з кимось помилився, бо, наприклад, Юрій Віталійович активно носився по залу, а потім виявляється, що він відсутній, то можна з кимось і помилитися.

Тепер «Народний фронт». «За» — 56, проти – 0, утрималися – 0, не голосували – 10, відсутні – 15.

Серед тих, хто був відсутній і не голосував, знову всі знайомі обличчя: П.М. Ванат, Ю.М. Береза (до речі, виступав із трибуни), А.В.Іванчук і М.В. Мартиненко (хоч він і написав заяву про складання обов`язків депутата, але поки що це і все, подальшої конструктивної дії ніякої).

Тепер подивимось, як голосували позафракційні: «за» — 21, проти – 1, утрималися – 0, не голосували – 6, відсутні – 22.

Серед тих, хто не голосував С.О. Тарута, ну, як же він піде проти свого товариша по класу! А серед відсутніх зафіксовані С.В.Ківалов (зрозуміло, що він «за» голосувати не буде за визначенням!) і О.С. Мусій, хоча я його бачив у залі.

Далі йде «Самопоміч», вони всі, хто був у залі, дали тільки «за» — 23, і троє відсутні.

Далі йде група «Відродження». «За» — 10, «проти» — 0, «утримався» — 0, не голосували – 4, відсутні -9.

Серед тих, хто не голосував і був відсутній – В.В.Бондар, А.І.Кіссе, Є.Б.Гєллєр і І.М.Шкіря. Здивував тут В.В. Бондар, який постійно бідкається за Україною, а коли треба було хоч щось зробити для свого народу – зась!

Партія Олега Ляшка дала всього 2 голоси «за», утримався – 1, не голосували – 2, а відсутніх цілих 16! Це якесь ноу хау в законодавчій практиці Верховної Ради України: всі сидять на своїх робочих місцях а удають, що їх немає!

Тепер група «Воля народу». Не голосували – 2, відсутні (увага!) – 18. А їх усього 20! А подивіться, хто відсутній, сидячи на своїх робочих місцях! О.С. Довгий, В.М. Литвин, М.М. Поплавський, Є.Ю. Рибчинський.

Ну, можливо, не було В.О. Богуслаєва, бо він вже поставив рекорд у цій Раді. Більше нього ніхто не пропускає засідання Ради. Питається, треба було заставляти робітників «Мотор – Січі» вибирати себе, щоб потім прогулювати засідання? А назвали себе як файно – «Воля Народу»!

Ну, і залишається партія «Батьківщина». За – 15, проти і утрималися – 0, не голосували – 0, відсутні – 4. Серед відсутніх Н.В.Савченко, Б.І.Тарасюк і Ю.В. Тимошенко. Тут зрозуміло, що так і є. Якби вони були у залі, — обов`язково проголосували б за Закон.

Залишається тільки згадати «Опозиційний блок». Вони всі – проти. Ну, а якже, вони всі до одного такі самі, як Вілкул.

Який можна зробити висновок? Що всі ті, хто не підтримав Закон і знаходяться у коаліції, могли двічі по 17 додати своїх голосів і прийняти Закон, а не зробили цього.

Чому? Бо торгуються. Іншого висновку, дивлячись на ці прізвища, зробити не можна. Тому треба нарешті прийняти такий виборчий закон, щоб подібні наші «представники» не потрапляли у вищий законодавчий орган нашої держави.

Віталій ШЕВЧЕНКО,

(для «Украинских ведомостей»)

 

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.