“Батоги і пряники” Україні від “доброго поліцейського” Байдена

 “В України є ще один шанс. Важливо викорінити ракову пухлину корупції” — віце-президент Сполучених Штатів Із чим і ким тільки не порівнювали віце-президента США Джозефа Байдена напередодні візиту в Україну. Намагаючись передбачити перебіг та наслідки його зустрічі з Петром Порошенком та Арсенієм Яценюком, експерти говорили і про “холодний душ” для української політичної верхівки і про Байдена як “вихователя у дитсадочку”, який приїде когось поставити у кут, а комусь “надає по м’якому місці”.

Своєрідним мемом, яким відреагували соцмережі на звістку про цей візит, також стала фраза “Байден прийде — порядок наведе!”. Натомість на публіці американський високопосадовець активно грає роль “доброго поліцейського” і наголошує: все в руках українців.

“Інспектор Байден”, як його вже встигли охрестити українські політологи, в Україну приїхав і з “батогом”, і з “пряником”. Під час спільної прес-конференції з українським президентом американський віце-президент зробив очікувану заяву про надання Україні додаткової фінансової підтримки у сумі майже 190 мільйонів доларів.

“Ми надали значні фінансові кошти і стали вашими союзниками для того, щоб побачити Україну як країну, яка має право на новий день. Сьогодні я хочу оголосити про нову допомогу на суму майже 190 мільйонів доларів для підтримки прогресу. Ми вже надали 760 мільйонів у формі прямої підтримки відтоді, як відбулись зміни в уряді у 2014 році.

Ці фінанси допоможуть боротися з корупцією в правоохоронному секторі та впровадженні реформи в судовій системі, залучати більше інвестицій від приватизації в прозорий спосіб, збільшувати потенціал в галузі торгівлі, робити поступ у конституційній реформі та підтримці громадянського суспільства і незалежних ЗМІ”, — оголосив віце-президент США Джозеф Байден і навіть пожартував, що останнім часом спілкується з Петром Порошенком з українського питання частіше, ніж зі своєю дружиною.

Що ж до зауважень, то найбільший наголос Байден, як і передбачалось, зробив на боротьбі з корупцією та єдності демократичних сил.

“Я закликаю пана президента співпрацювати з демократичними силами. Саме цього очікують і заслуговують українці… В України є ще один шанс, і дуже важливо для того, щоб забезпечити процвітання і бути частиною безпечної Європи, викорінити ракову пухлину корупції. Допоки ви продовжуватимете поступ у боротьбі з корупцією, доти США будуть разом з вами”, — сказав він.

У відповідь президент Петро Порошенко заявив, що Україна старається і вже зробила багато реформ. Серед них він назвав децентралізацію, зміни до Конституції у справі судоустрою, зміни законодавства щодо адміністративної і податкової реформ, держуправління, “наші досягнення в диверсифікації енергозабезпечення, реструктуризацію суверенного боргу, очищення банківської системи від проблемних активів і уникнення дефолту”.

“За короткий проміжок часу, в умовах агресії і війни, окупації частини нашої законної території, ми зробили більше, ніж за всі роки незалежності. І не треба цього соромитись”, — запевняв американця український гарант.

“Байден чітко зазначив, що і він, і Обама добре знають, що має бути зроблено” — Айвазовська

Натомість дещо іншу картину щодо стану справ в Україні Джо Байдену вранці намалювали “депутати-єврооптимісти” та громадські активісти (“Круглий стіл з реформаторами” став першим пунктом перебування Байдена у столиці 7 грудня).

“Окрім представників посольства там було 12 учасників. Переважно це були або народні депутати, або представники громадськості і Адміністрації президента. Тобто така міксована команда, і кожен говорив відверто, зокрема про реалістичність реалізації Мінських угод або щодо того, що коли доноситься позиція про те, що в Україні не відбулись системні реформи, то як мають діяти в цій ситуації Штати. У відповідь Байден чітко зазначив, що і він, і Обама добре знають, що має бути зроблене і що повинно бути зроблене на цей момент. Я ж говорила про виборчу реформу, що вона не відбулася і що не можна говорити, що вибори були позитивно оцінені тільки тому, що вони були проведені краще, ніж у Росії. І також я озвучила два прізвища членів ЦВК, які, на мою думку, повинні бути в новому складі. Це Володимир Ковтунець і Євген Радченко. Віце-президент попросив записати їх”, — поділилась враженнями у коментарі Радіо Свобода координатор виборчих ініціатив громадянської мережі “Опора” Ольга Айвазовська.

Конкретні прізвища Джо Байдену “надиктовувала” і голова парламентського комітету у закордонних справах Ганна Гопко.

“Я підняла питання олігархів. Що, можливо, варто запровадити санкції і зробити їх нев’їзними у цивілізовані країни, оскільки Україна вже не джунглі, і тут бізнес, до якого всі звикли, має бути в минулому. Наприклад, Коломойський і Григоришин… Коломойський, який взагалі не сплатив 11 мільярдів гривень у бюджет”, — перелічувала вона, підглядаючи у записи.

У графіку віце-президента США ще зустріч з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком та виступ у Верховній Раді. Ця промова з трибуни українського парламенту вже апріорі історична, кажуть експерти, адже востаннє з американських високопосадовців у Раді виступав Джордж Буш. (У 1991 році, за лічені тижні до московського путчу президент Джордж Буш-старший застеріг український народ від “самовбивчого націоналізму”, по суті, виступивши на захист збереження Радянського Союзу).

“Поганий поліцейський” Нуланд

Втім, окрім Байдена, у Києві перебуває і помічник державного секретаря США у справах Європи та Євразії Вікторія Нуланд, нагадує політолог Тарас Загородній. І саме їй у цьому візиті відведена роль “поганого поліцейського”, вважає він.

“У них є стратегія, якій вони слідують. Їхні ролі узгоджені. Те, що у Байдена на умі, у Нуланд буде на язиці… Байден створюватиме загальну картинку, говоритиме красиві речі, а Нуланд буде запитувати про те, що виконано”, — припускає Загородній.

Коментуючи зустріч Нуланд із главою СБУ Грицаком, експерт зауважив, що Нуланд хотіла отримати максимальну інформацію про те, що відбувається в країні, тому й пішла туди, де інформація є найбільш сконцентрована.

“Треба розуміти, що в американців немає потреби когось карати. Вони можуть просто переглянути свою позицію, зацікавленість, інтерес до України, і це буде найбільшим покаранням для української влади… Ігнорувати американців — справа невдячна і, я сказав би, небезпечна”, — доповнює колегу колишній дипломат, а нині керівник фонду “Майдан закордонних справ” Богдан Яременко.

Ірина СТЕЛЬМАХ

Радіо Свобода

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.