Про що Ляшко домовився з Шокіним

Звільнення з-під варти підозрюваного в корупції депутата Мосійчука може на деякий час зупинити атаки “радикалів” на Банкову, але зруйнує вітчизняну силову вертикаль. Схоже, корупційна епопея з “радикалом” Ігорем Мосійчуком невдовзі закінчиться так, як закінчувалась досі більшість подібних справ, тобто нічим. 

Адже сьогодні, позбавлений депутатської недоторканності та арештований два місяці тому політик де-факто опинився на волі. Учора Печерський суд Києва так і не продовжив Мосійчуку термін утримання під вартою, а наступне засідання служителів Феміди відбудеться лише у вівторок.

Тобто справу соратника Олегя Ляшка свідомо спускають на гальмах, що може свідчити про досягнення якихось домовленостей між лідером “радикалів” та Генпрокуратурою. Політичні дивіденди від такої угоди може отримати Банкова, якщо Олег Ляшко перестане критикувати команду президента в обмін на свободу свого депутата. Однак, такі домовленості унеможливлять проведення гучних і не дуже антикорупційних процесів в майбутньому.

Щоб звільнити з-під варти свого соратника, “Радикальна партія” розіграла класичну комедію, в якій арештований Ігор Мосійчук “відчув” різке погіршення здоров’я та “потребує” термінової хірургічної допомоги. Можливо, так воно і є, але ніде в Кримінальному чи Кримінально-процесуальному кодексі не написано, що така причина є достатньою підставою для звільнення підозрюваного.

Тим більше, якщо це депутат, який, за версією ГПУ, відкрито вимагав хабарі і використовував своє службове становище для особистого збагачення. Але в Печерському суді Києва вирішили інакше. Тобто, даруйте за каламбур, там вирішили нічого не вирішувати у питанні про продовження утримання під вартою Ігоря Мосійчука, термін арешту якого закінчився учора.

Судді порадились і прийшли до висновку, що їм потрібен ще час на роздуми — до 17 листопада. Відтак, сьогодні і завтра підозрюваний депутат буде на волі. Чи ляже він в цей час під ніж хірурга, а чи станеться диво і він раптово одужає і чкурне кудись за кордон — залишається на його особистий вибір. Адже де-юре держава не має права приставляти до нього вартових.

Зрештою, такий сценарій боротьби з корупціонерами вже став поганою традицією в післяреволюційній Україні. І якщо справа Мосійчука донедавна залишалась бодай одним номінальним прикладом імітації такої боротьби, то його звільнення може мати для влади доволі фатальні наслідки.

По-перше, це реакція вітчизняної силової вертикалі на те, як Мосійчук преспокійно опинився на волі. Після цього ніякий прокурор, слідчий чи суддя не візьмуться за подібні справи взагалі. Вони будуть хворіти, брати самовідвід, зволікати з прийняттям рішень, тобто робити все можливе, щоб уникнути будь-якої відповідальності за відповідну справу.

Адже всі силовики чудово розуміють, що бурхлива антикорупційна кампанія влади, це вже навіть не імітація, а повна профанація. І такий підхід завдає серйозного удару по правоохоронній вертикалі в цілому. Про якусь нормальну співпрацю між різними підрозділами різних правоохоронних органів тепер не може бути й мови, оскільки всі чудово знають, чим закінчиться будь-яка антикорупційна і  інші справи — нічим.

По-друге, політична лояльність Олега Ляшка, яку, вочевидь, він виміняв на свободу свого соратника, навряд чи триватиме довго. Вся кар’єра цього політичного хамелеона свідчить про те, що він готовий співпрацювати чи виконувати завдання будь-кого, не зважаючи суть питань, які йому доводиться вирішувати та табір, який представляє його замовник. Так, ще в епоху правління Януковича Ляшко активно співпрацював з керівником його адміністрації Сергієм Льовочкіним.

Пізніше, після зміни влади в країні, головний “радикал” країни поступив на службу до команди Ріната Ахметова, для якого, серед іншого, вів активну інформаційну війну проти Ігоря Коломойського. А зараз, судячи з останньої риторики Ляшка, він пішов на зближення з Банковою. І, звільнення Мосійчука може бути опосередкованим підтвердженням такої співпраці. Але це лише ситуативний союз і як тільки лідер “Радикальної партії” отримає вигіднішу пропозицію, він не вагаючись розпочне нову війну проти президентської команди.

І, що найцікавіше, Банкова вже не зможе відіграти історію з тим таки Ігорем Мосійчуком назад, мовляв, якщо Ляшко перестає з нами співпрацювати, ми знову арештовуємо Мосійчука. Адже за таких умов вступить в дію пункт перший — неготовність силовиків брати на себе відповідальність за ведення резонансних справ і на цьому нова антикорупційна атака влади захлинеться.

Дмитрий БУКОВСКИЙ

Деловая столица

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.