Кого покарати за провали президентської партії на виборах

У “БПП — Солідарність” обіцяють серйозні кадрові чистки через, м’яко кажучи, погані результати на місцевих виборах. “Деловая столица” вирішила допомогти президентським “чистильникам” і визначила людей, через яких “БПП” має те, що має.

Арсеній Яценюк

Відставка очільника уряду — альфа і омега для порятунку партії влади. Як і зауважували деякі експерти, відмовою від участі у місцевих виборах “Народний Фронт” підклав велику свиню президентській партії, оскільки весь негатив, який накопичився у суспільстві до уряду і Яценюка зокрема, вилився на “БПП — Солідарність”. Та й учасники виборів в один голос казали: Яценюк і Порошенко — одне ціле.

Зрозуміло, що отак взяти і відставити Арсенія Петровича буде важко. Не в тому сенсі, що не вистачить голосів, а в тому, що після цього розвалиться коаліція. Зібрати нову буде практично неможливо. Саме це, а не “рука Вашингтона”, і рятує Яценюка. Другий момент — а кого ставити в прем’єри замість нього. Саакашвілі? На це Порошенко не піде, адже своїми руками виростить собі конкурента.

Яресько? Її б сприйняв Захід, але у глави Мінфіну відразу загострилися б конфлікти з жінками з президентського оточення — главою Нацбанку Валерією Гонтарєвою та очільницей парламентського комітету з питань податкової і митної політики Ніною Южаніною. Та й за крісло Яресько б не трималася, так як Яценюк. Тому що у неї немає масштабних політичних амбіцій. А це означає, що у ручному управлінні керувати нею не вдасться. Є ще варіант Ігоря Кононенка. Проте це поганий варіант, адже він — близький соратник Порошенка і всі економічні проблеми ще сильніше битимуть по Президентові.

Також не варто забувати, що не Яценюком єдиним живе Кабмін. І що мінусів президентській команді додали її квотні міністри в уряді. Відсутність медичної реформи, обіцяної Квіташвілі, скандал з постачання електрики до Криму, до якого чітко прив’язували Демчишина і так далі. То ж перед тим, як знімати Яценюка, у “БПП” мають чітко зрозуміти: кого вони хочуть бачити міністрами в уряді без Арсенія. І які іміджеві збитки партії дадуть ці люди.

Віктор Шокін

Повільність, а інколи й бездіяльність Генпрокуратури стали одними з ключових підстав для критики президентської сили з боку опонентів. Якщо на парламентських виборах минулого року “БПП” втрачав через Гонтарєву та попередника Шокіна Віталія Ярему, то на цих — саме через керівника ГПУ. Порошенко вперто не віддає свого Генерального на розтерзання депутатам. Чому? Питання без відповіді. Але доти, доки Шокін сидітиме на Різницькій, рейтинг президентської партії падатиме.

З відставкою Віктора Миколайовича та ж проблема, що і з відставкою Яценюка — коротка лавка запасних. Або Шокіна змінює прокуратор а-ля Сакварелідзе чи Касько, або на зміну приходить новий Ярема. І рейтинг “БПП” і Президента падає й далі.

Лев Парцхаладзе

Як писала “Деловая столица”, саме цей заступник голови Київської ОДА вів команду “БПП” на вибори до облради. І тут не питання в процентах, які отримає президентська партія у підсумку народного волевиявлення, а в самих підходах до формування списків на Київщині. Звісно, не в усьому винен Парцхаладзе, були куратори й вище. Але якщо у керівництві партії вже вирішили когось карати, то Київщина, на думку багатьох експертів, має бути у цьому плані показовою. Хоча б як приклад того, що не потрібно висувати одіозних кандидатів та перегинати палку із зовнішньою рекламою. 

Ігор Райнін

Голова Харківської ОДА — креатура очільника президентської Адміністрації Бориса Ложкіна. Шалений успіх Геннадія Кернеса та партії “Відродження” в Харкові — це провал керівника області, а, отже, і глави АП. Можна довго говорити про “ватників”, але основна причина перемоги Кернеса в його безальтернативності. Якби до виборів на Харківщині допустили “Опоблок”, мало хто сумнівається, що ця партія була б першою. Знову ж таки, через відсутність потужних кандидатів від партії влади.

Друге місце Тараса Ситенка із “Самопомочі” виглядає як ляпас усім тим, хто крутив шури-мури з Кернесом. Узгоджений кандидат від проєвропейських сил, не обов’язково від “БПП”, мав би шанси не дати діючому мерові тріумфувати у першому турі. Як показує сумарний результат Ситенка, Балути і Давтяна, харків’яни готові були голосувати не за Кернеса. Але, нажаль, підкилимні ігри влади помножили цих людей на нуль. Що обов’язково відгукнеться президентській партії в майбутньому. Її ж результат на виборах до міської та обласної рад — це повна ганьба. За яку обов’язково хтось має відповісти.

Валентин Резніченко

Ще одна креатура Ложкіна. Дніпропетровськ та Дніпропетровська область на місцевих виборах висловили вотум недовіри президентським кандидатам. Що і не дивно. У ЗМІ неодноразово писали, що обласна влада крутить і з “приватівцями”, і з “вілкулівцями”. Дніпропетровщину дуже змінила війна, а в Києві цього вперто не хотіли помічати.

Ігор Коломойський втримав вплив у регіоні і тепер Банковій доведеться або ж змиритися з цим впливом і не конфліктувати з “приватівцями”, або йти з ними на конфлікт. При цьому посилюватиметься “Опоблок”. Наскільки у провалі “БПП” винен конкретно Резніченко? Мабуть, коли його призначали на місце Коломойського, йшлося про певну роботу на рейтинг Президента та його партії. Проходження до міськради на межі похибки і демонструє ефективність такої роботи.

Володимир Гунчик

На Волині у президентської партії все дуже погано. В цьому регіоні зненацька для багатьох першість тримає УКРОП. Навіть дані екзит-полів свідчать про те, що “БПП” і в Луцькій міській, і в обласній раді опиняється в меншості. Та й перемога кандидата в мери від “БПП” Миколи Романюка у другому турі уявляється не такою вже й переконливою. Екзит-поли демонструють, що “укропівець” Олександр Товстенюк йде дуже близько.

Окрім того, варто нагадати, що по виборчому округу, який звільнився після смерті Ігоря Єремєєва, планує балотуватися колишній очільник Одещини, близький до “приватівців” Ігор Палиця. Після просто шикарного результату УКРОПу в місті та області навряд чи у Палиці знайдуться серйозні конкуренти за мандат. А це ще один штик в новій парламентській опозиції.

Сергій Кузьменко

Кіровоградщина стала однією з тих областей, де “БПП — Солідарність” ніби й вирішила свої проблеми, скоріш за все без проблем матиме свого мера в обласному центрі, але в перспективі в радах регіону для президентської сили складається не все так райдужно. Зокрема, за даними екзит-полу, у міськраді разом із сателітом “Нашим краєм” “БПП” матиме гарний кістяк, але не матиме стійкої більшості. “Опоблок”, “Батьківщина”, УКРОП, “радикали”, “Самопоміч” не даватимуть міському голові спокою. А в обласній раді значне представництво отримують представники “Опозиційного блоку”, куратором якого в регіоні був особисто Сергій Ларін, колишній його очільник.

Через зіткнення інтересів партії влади та старої і нової опозиції Кіровоградщина може стати територією постійного конфлікту. Або ж прикладом “ширки” висуванців “БПП” з екс-”регіоналами”. Утім і той, й інший варіанти для Президента і його партії невигідні. То ж в Кіровоградській області, схоже, ця партія саме себе переграла.

Юрій Ткаченко

Подібна ситуація і на Черкащині. Особливо в самому обласному центрі. Висуванець “БПП” в мери Черкас не вийшов у другий тур, а міським головою має найкращі шанси стати “вільний демократ” Сергій Одарич. На виборах до міськради лідирує і його партія. Одарича, нагадаємо, намагалися не пустити на вибори. Звідси припущення, що у міській раді ця образа на президентську партію залишить її в меншості, адже консолідуватися “Вільним демократам” є з ким.

Деловая столица

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.