Суд вдруге виправдав начальницю земвідділу по справі про маєток Григоришина

Апеляційний суд Запорізької області своєю ухвалою від 26 серпня лишив в силі виправдувальний вирок чиновниці, яка в в 2007-му році незаконно виділила 0,13 га землі у прибережній зоні села Нижня Хортиця. Ця земельна ділянка охоплює західний бік затоки у маєтку Костянтина Григоришина.

За матеріалами справи, яка розглядалась в Запорізькому районному суді, в червні 2007-го року жінка тимчасово виконувала обов’язки начальника Запорізького районного відділу земельних ресурсів. На цій посаді вона погодила технічну документацію для видачі державного акту на право власності на земельну ділянку площею в 0,1293 гектари, яка була розташована у селі Нижня Хортиця відстані 9 метрів від урізу ставка.

 Майже третина ділянки знаходилась в межах нормативної 25-метрової прибережно-захисної смуги, яка не може бути приватизована та перебувати у приватній власності фізичної особи.

На підставі погодженої чиновницею документації Розумівська сільська рада в липні 2007-го року прийняла рішення про затвердження технічного звіту із землеустрою. А в листопаді власник ділянки отримав державний акт на ділянку площею у 0,1293 га для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд.

 Згідно експертної оцінки, вартість землі складала на той час  108 тис. грн. Відтак, слідство кваліфікувало дії посадовця за ч.2.ст.364 КК – зловживання службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки й за ч.1 ст.366 КК – службове підроблення.

У свою чергу, на суді чиновниця не визнала своєї вини, адже вона на своїй посаді не робила  жодних дій, які б слугували підставою для відчуження земельної ділянки, оскільки таке рішення приймається колегіальним органом на засіданні сесії сільської ради. На її думку, висновок щодо обмежень земельної ділянки не є розпорядчим документом, а його складання та зміст не дають  підстави для виділення ділянки з державної власності. До того ж, їй надали довідку з управління водних ресурсів, що ділянка не відноситься до земель водного фонду, і технічна документація не містила даних щодо земель водного фонду, відстань до водного об’єкту не була відображена.

Землевпорядник Розумівської сільради засвідчив, що на засіданні сесії ради було встановлено факт не входження запроектованої ділянки до земель водного фонду, які не підлягають приватизації. В 2007-му ставок не був з’єднаний з Дніпром, і лише пізніше його з’єднали з річкою, через що він зараз вважається затокою. За свідченнями тодішнього голови сільради, ця водойма і зараз вважається ставком, а не затокою, тому що відповідні зміни до документації не вносилися.

На підставі свідчень цих та інших осіб суд дійшов до висновку, що висунуті прокуратурою обвинувачення не знайшли свого підтвердження.

На думку суду, прокуратура  не довела того факту, що посадовець здійснив дії щодо погодження документації на ділянку з чітким усвідомлення протиправності своїх дій та умисно зловживав наданими йому повноваженнями. Також прокуратура не надала доказів стосовно позитивного висновку  відділу земресурсів, який зобов’язував сільраду приймати подальші рішення щодо відведення ділянки у власність.

На думку суду, цей висновок не мав характеру рішення, а розпорядником земель в даному випадку була тільки Розумівська сільська рада. Також виміри, на підставі яких було висунуто звинувачення, проводились у вересні 2013-го року і не дають фактичних даних щодо розташування спірної земельної ділянки відносно водного об’єкту у 2007 році. Відтак, суд повністю виправдав посадовця.

Апеляційна інстанція залишила в силі рішення Запорізького районного суду. На думку суддівської колегії, суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про нездатність обвинувачення довести, що чиновниця є суб’єктом службового злочину, встановити мотив, за яким вона діяла в інтересах власника ділянки, та довести, що спірний висновок є неправомірним.

Спірна земельна ділянка площею в 0,1293 га входить до маєтку Костянтина Григоришина в Нижній Хортиці, який оформлений на його тестя Романа Якося

http://zp.nashigroshi.org

Запорожский пляж для российских миллиардеров?

18.10.2014

Уже около 5 лет продолжается борьба сельских жителей Нижней Хортицы с уроженцем Запорожья, российским бизнесменом и арендатором земли Константином Григоришиным у самого берега Днепра. Единственный проход к реке и немалому заливу, арендатор перегородил высоченным забором, на калитку повесил замок, установив на огромной территории круглосуточную охрану.

18 октября, вместе с местными жителями, представители СМИ подошли к уже незапертой калитке. Как выяснилось позже, калитку открыли три дня назад, узнав о намеченной субботней акции. Отметим, что именно сегодня сельская громада собралась открыть тот самый злополучный замок и сломать ту самую калитку.

За калиткой можно было увидеть раскинувшийся Днепр, левее роскошные дома, с противоположной стороны улицы установлен 5-метровый капитальный забор с камерами. По словам местных жителей, все в округе знают, что это владения бизнесмена Константина Григоришина.

По данным местных СМИ, отец гражданской жены российского миллиардера Константина Григоришина Роман Якось выкупил практически всю землю по ул. Стадионной, которая прилегает к заливу, а в 2007-м арендовал земельные участки, захватив проход к заливу и полуострову. Данный полуостров в длину около 200 м, он закрывает и защищает земельные участки Якося деревьями и кустарником.

 Как рассказала депутат Разумовского сельского совета Татьяна Капраль, конфликт с хозяевами усадьбы, которые перекрыли проход к Днепру, длится уже более десяти лет.

«Изначально нам обещали, что тут обустроят отдых для детей и их семей, установят лавочки, посадят экзотические деревья, построят спортивный комплекс, а в итоге для народа они ничего не сделали.  Они все это переделали под собственность Романа Францовича (отец гражданской жены российского миллиардера Константина Григоришина Роман Якось, прим. ред.). Теперь Роман находится в Николаевской области, а его представляет некий Александр Терещук», — говорит Татьяна.

Кроме этого, по информации местного депутата, хозяева земли принесли односельчанам новую карту, где указывается, что 0,26 гектаров земли – принадлежит арендатору.

Также на территории владений Григоришина, по словам Рабцун в аренду взяты две дороги, которые обозначены на картах, но на них с 2007 года уже никто не ездит, и туда никого не пускают.

 «Мы боролись с этим беззаконием, несколько раз обращались в прокуратуру, в  суд. Только один суд Запорожского района принял решение в пользу громады, все остальные принимали решение не в пользу жителей села. Около двух недель назад мы снова подали документы в прокуратуру и будем отстаивать нашу землю и наши права», — говорит Татьяна Капраль.

 По словам Александр Терещука, у него есть решение суда, что этот забор не противоречит договору аренды.

«Если вы сейчас сломаете забор, это будет незаконно, т.к. эта чужая собственность», — добавил он. Однако, в результате недолгих переговоров сельские жители демонтировали металлическую калитку и теперь надеются им удастся свободно ходить на рыбалку и гулять по берегу Днепра.

Кстати, трое сотрудников милиции, прибывших на место, не препятствовали разрушению забора. Добавив, что в дальнейшем будет проводиться проверка.

К слову, совладелец группы «Энергетический стандарт» Константин Григоришин родился в Запорожье, имеет российское гражданство. В рейтинге самых богатых людей Украины 2011 года журнала «Фокус» Константин Григоришин занял 8 место со $2,169 млрд.  Бизнесмен занял 492 место в Топ-500 российских миллионеров журнала «Финанс» (состояние оценивается в $160 млн). В 2013 году «Фокус» оценил состояние Константина Григоришина в $1,814 млрд (8 место рейтинга «200 самых богатых людей Украины»).

http://www.vv.com.ua

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.