Влада Запоріжжя перелякалась і ввела додатковий пропуск до адмінбудівель – для журналістів також

Для входу в приміщення адміністративних будівель Запоріжжя, зокрема обласної держадміністрації (ОДА) та обласної ради, журналісти, як і інші громадяни, повинні мати при собі перепустку, затверджену в рамках «Паспорту антитерористичної захищеності» — комплексу заходів щодо посилення безпеки в прикордонних з АТО областях. Про це «Телекритиці» повідомили в прес-службі Запорізької обласної ради.

«Телекритика» звернулася з запитанням щодо перепусток після публікації інтернет-видання «Индустриалка», у якому журналістка Ірина Єгорова заявила, що охорона Запорізької ОДА не дозволяла їй пройти на прес-конференцію голови облдержадміністрації Григорія Самардака на підставі редакційного посвідчення, вимагаючи спеціальну перепустку.

«Тобто журналістів, виходить, автоматично записали в потенційних терористів, якщо для того,  щоб зайти в будівлю у службових справах — на прес-конференцію, сесію обласної ради чи інший якийсь захід, крім посвідчення потрібно ще обзавестися і спеціальною перепусткою. Далі співробітники СБУ зажадають взяти відбитки пальців…», — припустила журналістка.

У прес-службі Запорізької обласної ради підтвердили, що додатковий документ журналістам потрібен.

«Тимчасові перепустки для входу в адмінбудівлю Запорізької облради та Запорізької ОДА, в тому числі і для журналістів, прописані в «Інструкції з питань внутрішнього розпорядку та режиму в адміністративній будівлі Запорізької облради», погодженої на засіданні Ради оборони Запорізької області 22 квітня».  В цю Раду  входить облдержадміністація, облрада, СБУ, МВС, прокуратура та інші правоохоронні органи, які й прийняли таке колегіальне рішення», — зазначили у прес-службі.

У облраді зазначили, що з того часу редакції ЗМІ активно звертаються до них за цими перепустками. На цей момент їх отримали близько 2 тисяч осіб. Термін дії документу — до кінця поточного року.

«Йдеться не про те, що чиновники відгороджуються від людей, а про охорону адмінбудівель у прифронтовій області — тут знаходиться певна інформація і цінності. Цей пропуск підтверджує те, що ви прийшли з добрими намірами. Він потрібен на час проведення АТО», — повідомили в прес-службі.

 Документ є паперовою карткою без фотографії.

«Якщо журналіст завчасно не зробив собі цей документ, перед подією, яку він планує відвідати, йому потрібно прийти в бюро перепусток і отримати звичайний тимчасовий пропуск на вхід. Він може це зробити за наявності редакційного посвідчення», — уточнили в прес-службі Запорізької облради.

Нагадаємо, у лютому в Полтаві журналіста «Громадського ТБ. Полтава» Анатолія Мележика не пропустили на апаратну нараду, яку проводив голова Полтавської облдержадміністрації (ОДА) Валерій Головко. Спочатку працівники Департаменту інформації ОДА і правоохоронці заявили журналісту, що для того, щоб потрапити на апаратну нараду, потрібна акредитація. Співробітники адміністрації посилалися на усне розпорядження свого керівництва. Потім визнати, що вона не є обов’язковою і пропустили журналіста в приміщення.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.