КОНСТАНТИН ГРИГОРИШИН – особа, приближенная к императору

Останнім часом стали помітними нові фаворити, які стрімко нарощують свою частку в найбільш прибуткових і стратегічних ринках країни завдяки впливу у вищих ешелонах влади. Йдеться про групу волинського олігарха Ігоря Єремеєва, якого вважають основним конкурентом Коломойського на ринку нафтопродуктів. Проте значно більше на увагу заслуговує постать нинішнього фаворита — російського олігарха Костянтина Григоришина. Саме його креатурою вважається призначений за квотою БПП міністр енергетики Володимир Демчишин, повідомляє Тиждень.

 Нещодавно депутат Верховної Ради від партії “Самопоміч” Лев Підлісецький звинуватив Григоришина в тому, що він установив тотальний контроль над оператором об’єднаної енергосистеми України держкомпанією “Укренерго” і здійснює там повну заміну кадрів “аж до начальників відділів”.

 Із підступами Григоришина ЗМІ пов’язували також зрив контрактів на постачання південноафриканського вугілля для потреб українських державних ТЕС торік восени.Є підстави остерігатися, що постать Григоришина може стати для президента Порошенка тим самим, що й фігура Фірташа свого часу для Віктора Ющенка. Григоришин і Порошенко — давні бізнес-партнери. Колись вони навіть разом намагалися викупити контрольний пакет акцій телеканалу “Інтер” у Ігоря Плужникова, а від 2007 року спільно контролювали Севастопольський морський завод.

Тобто саме через Григоришина Кремль може здійснювати м’який вплив на Порошенка, як колись через Фірташа на Ющенка, ангажуючи його привабливими бізнес-схемами, які прив’язуватимуть Україну до Росії. Першими такими прикладами можна вважати контракти на постачання з РФ вугілля та електроенергії, укладені цієї зими, вважає Тиждень

І нікого не мають вводити в оману ті факти, що свого часу Костянтина Григоришина називали серед основних спонсорів Помаранчевої революції, що він є вихідцем із Запоріжжя, а левова частка його активів міститься в Україні (“Енергетичний стандарт”, в управлінні якого перебувають низка обленерго, Укррічфлот, Запорізький завод надпотужних трансформаторів “Супер”, Запоріжтрансформатор, Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання ім. М.В. Фрунзе та ін.).

Попри своє українське походження, Григоришин є типовим російським олігархом, перспективи якого залежать насамперед від його зручності й корисності для Кремля. Сам він не лише громадянин РФ за паспортом, а й проживає в Москві, його бізнес тісно пов’язаний із російськими державними компаніями, де він має розгалужені зв’язки (Газпром, електроенергетична компанія “Интер РАО ЕЭС” та ін.), резюмує Тиждень

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.