С ШАПКОЙ ПО МИРУ. У Запорізькій області стрімко погіршується ситуація на ринку праці

 На підставі даних офіційної статистики проаналізуємо тенденції розвитку ринку праці в Запорізькій області за 2012-2014рр. Визначимо основні проблеми та запропонуємо шляхи їх подолання.

1. Кількість економічно активного населення в області. Економічно активним вважається населення віком 15-70 років, яке займається будь-якою економічною діяльністю, шукає роботу або готове до неї приступити. У структурі такого населення виділяють окремо працездатних осіб (хто офіційно не досяг пенсійного віку): жінки – 15-56 років, чоловіки – 15-59 років.

За останні три роки, кількість економічно активного населення в Запорізькій області скоротилася на 37,8 тис. чоловік. Працездатне населення скоротилося на 16,1 тис. чоловік. Негативна тенденція триває третій рік поспіль, а ми не бачимо від влади жодних антикризових заходів. Люди виїжджають до інших регіонів або навіть країн. З такими «успіхами» в області скоро взагалі нікому буде працювати.

2.  Рівень зайнятого населення. Зайнятим вважається населення, яке протягом тижня працювало хоча б одну годину платно чи безоплатно або було відсутнє на роботі за поважних причин.

Протягом останніх трьох років кількість зайнятого населення по Запорізькій області скоротилася на 47,7 тис. чоловік. Особливо це стало відчутно в 2014 році, коли скорочення склало 48,4 тис. чоловік. Кількість працездатного населення скоротилася на 26 тис. чоловік.

3. Рівень безробіття за міжнародними та національними стандартами. За міжнародними стандартами безробітними вважаються ті, хто не мав жодної роботи мінімум 4 тижні. Національні стандарти безробітним вважають того, хто офіційно став на облік до державної служби зайнятості.

Як бачимо, офіційний рівень безробіття значно (майже у 3 рази) поступається аналогічним показникам, що розраховуються за міжнародними стандартами. За останні роки кількість офіційних безробітних в області зросла на 4 тис. чоловік; а за міжнародними стандартами обліку – на 10 тис. чоловік.

Причиною тому є адміністративні маніпуляції чиновників у сфері визнання людини безробітною з подальшим призначенням відповідної грошової допомоги. Та попри це, все одно має місце тривале зростання навіть офіційного показника безробіття.

4. Борги по заробітній платі (станом на 01 січня кожного року).

Загальний рівень заборгованості збільшився на 15,1%. При цьому, загрозливими темпами зростає заборгованість на підприємствах-банкрутах (збільшення майже на 40%), позбавляючи їхніх працівників перспективи взагалі побачити свою зарплату. Левову частку боргів сформували збанкрутілі промислові підприємства, зокрема галузі ВПК. У розрізі територій – це підприємства Запоріжжя, Бердянська, Токмака та Токмацького району. Підприємства-банкрути в загальному показнику заборгованості по області займають 67%, гірше тільки на Сумщині та Кіровоградщині.

Для попередження катастрофи на регіональному ринку праці необхідно вжити комплекс заходів, зокрема наступних:

— запровадити постійний моніторинг ситуації на ринку праці (вільні вакансії, плани підприємств щодо скорочення штатів, випуск спеціалістів і фахівців навчальними закладами, тощо);

— розробити програму стимулювання самозайнятості населення, яке з різних причин не має постійного місця роботи;

— спростити процедуру відкриття власної справи, зокрема це стосується молодих випускників навчальних закладів;

— здійснювати цільову роботу щодо погашення боргів по заробітній платі, особливо на підприємствах-банкрутах;

— надавати всебічну підтримку місцевому бізнесу (але не шляхом корупційних тендерів) щодо виходу на нові ринки збуту;

— розробити програму підготовки фахівців і спеціалістів відповідно до потреб реального сектору економіки області (промисловість, енергетика, аграрна сфера);

— повністю оновити матеріально-технічну базу навчальних закладів для підготовки сучасних професійних випускників.

Костянтин Денисов, кандидат економічних наук

 

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.