Півмільярда гривень Януковичу і Ахметову за повітря. Докази

Розповідають, минулого тижня Арсеній Яценюк на засіданні Кабміну звинувачував мене в спробі організувати політичну атаку на нього через проплати, зроблені України за електроенергію, вироблену та спожиту на окупованих територіях.

Трохи передісторії. 13 лютого компанія Олександра Януковича “Донбасенерго” отримала на руки ухвалу Печерського суду, яким Україна мала перевести гроші на цю компанію. Документом суду для “Донбасенерго” робилося виключення — для неї зупинялася дія постанови Нацкомісії регулювання електроенергетики, якою заборонялися розрахунки за електроенергію, вироблену на потужностях ЛНР-ДНР.

І в той же день, 13 лютого, не дочекавшись апеляції, державне підприємство “Енергоринок”, підконтрольне Кабміну, перерахувало 200 мільйонів гривень “Донбасенерго”. Враховуючи також, що 200 мільйонів для цього платежу треба було акумулювати, є всі підстави вважати, що існувала змова між позивачем — “Донбасенерго” Януковича — і державним підприємством “Енергоринок” в особі Юрія Гнатюка.

14 лютого аналогічне рішення про зупинку дії постанови НКРЕ отримала компанія Ахметова “Східенерго”. Держпідприємство “Енергоринок” оперативно перерахувало Ахметову 380 млн грн (!) за електроенергію, вироблену на підконтрольних терористам з ЛНР-ДНР територіях. Підставою стала ухвала Донецького суду, що засідає тепер в Слов’янську, якою Ахметов також зупинив дію постанови Нацкомісії регулювання енергетики.

Зрештою, зчинився галас, обидві суми були заморожені фінансовою розвідкою — Держфінмоніторингом, а на підставі публікації в блогах “Української правди” Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею 364 пункт 2 — “зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки”.

А тепер найцікавіше — мною отримано докази відсутності перетоку електроенергії з зони ЛНР-ДНР на територію, контрольовану українською владою. Це доповідна в.о. директора “Укренерго” Касіча на міністра енергетики Демчишина про те, що “від’єднання від Об’єднаної Енергетичної Системи України Старобешівської ТЕС (Донбасенерго, Янукович) та Зуївської ТЕС (Східенерго, Ахметов) суттєво не вплине на режим роботи Об’єднаної Енергетичної Системи України, оскільки весь виробіток ТЕС був спожитий в зоні АТО”.

Знаю, що тепер керівництво “Енергоринку” ходить на допити до Генпрокуратури. Сподіваюся, воно розповість, хто дав команду перевести понад півмільярда гривень за продукцію, яка так і не дійшла до підконтрольних Києву територій.

Сергій ЛЕЩЕНКО, Українська правда

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.