Кузьмін: В Україні потрібно ввести кримінальну відповідальність за політичні репресії

Про найгучніші політичні справи країни в ексклюзивному інтерв’ю радіостанції «Голос Столиці» розповів перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін. Він розслідує лише ті справи, які йому доручає генеральний прокурор. У своїй монографії він детально аналізує найгучніші кримінальні справи Юлії Тимошенко, Павла Лазаренка і Юрія Луценка. У студії радіостанції «Голос Столиці» на питання журналістів відповів перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін.

«Голос Столиці»: Ваша посада зобов’язує відповідати на незручні, часто провокаційні питання. І що б ви не сказали буде процитовано, в різних інтерпретаціях знову ж таки. Як ви ставитеся до цього, як сприймаєте критику?

Ренат Кузьмін: Людина до всього звикає, тому критикуйте, будь ласка.

«Голос Столиці»: В одному зі своїх інтерв’ю Ви кажете наступне: «Я розслідую лише ті справи, які мені доручає генеральний прокурор. Ніяких справ самостійно я не порушую і не розслідую. І жодна справа не була прийнята мною у провадження самостійно. Усі мої дії санкціонував особисто генеральний прокурор України». Чому саме Вам доручають розслідування справ проти опозиціонерів?

Ренат Кузьмін: Я працюю в прокуратурі вже майже 25 років, і працював у прокуратурі при всіх українських президентах. За президента Кучми мене призначили прокурором міста Києва, за президента Ющенка я став заступником генерального прокурора, і при президенті Януковичі я став першим заступником генерального прокурора. І завжди розслідував найбільш актуальні кримінальні справи. Команда, яка зі мною працює, — це слідчі Головного управління з розслідування особливо важливих справ, вони працюють дуже професійно, ефективно і якісно. Ця команда у своїй роботі збоїв не давала. І найскладніші і резонансні справи завжди доручали розслідувати команді, яку я очолюю.

«Голос Столиці»: Давайте поговоримо про справу Юлії Тимошенко. Ви дуже часто говорили про те, що громадськість не знає всієї правди про справу Юлії Тимошенко. Що ви мали на увазі?

Ренат Кузьмін: На слуху тільки те, що видно. Говорячи про Тимошенко, ви згадаєте відомі кримінальні справи, пов’язані з підписанням газових контрактів, назвете справу про вбивство Євгена Щербаня і усе, ваші знання на цьому закінчуються. Насправді, починаючи з 1995-го року і по сьогоднішній день, щодо Юлії Тимошенко було порушено 24 кримінальні справи.

У 1995 році Юлія Тимошенко звинувачувалася у контрабанді валюти, вона намагалася перевозити валюту з України до Росії. Другу справу в цьому ж році було порушено російською митницею, коли Юлія Тимошенко намагалася перевезти з Росії в Україну 100 тисяч доларів.

І справи, які порушувалися щодо Юлії Тимошенко, — це справи, пов’язані з контрабандою валюти, контрабандою газу, розкрадання в особливо великих розмірах, заподіяння тілесних ушкоджень працівникові пенітенціарної служби. До речі, соратник Юлії Тимошенко та її покровитель – Павло Лазаренко – за цей же період потрапляв під слідство безліч разів.

Відносно Павла Лазаренка порушено 32 кримінальні справи, і слідство має намір представити в суді докази, що частина цих злочинів вони здійснювали разом. Тому коли я кажу, що громадськість не знає усієї правди, я маю на увазі саме це. А також деякі інші факти, пов’язані з подіями навколо цих кримінальних справ.

«Голос Столиці»: А на якій стадії зараз знаходяться усі 24 справи стосовно Юлії Тимошенко?

Ренат Кузьмін: Частину цих справ було припинено у зв’язку з декриміналізацією. Справи, з яких я почав, пов’язані з контрабандою валюти, були припинені у зв’язку з тим, що парламент ухвалив рішення і декриміналізувати ці діяння, тепер вони злочином не є.

«Голос Столиці»: По суті, зараз проти Юлії Тимошенко – справа Щербаня і справа газових контрактів?

Ренат Кузьмін: Ні, всі справи, які я перерахував, і інші знаходяться у провадженні. І ці справи розслідувалися такий тривалий час, частина з них вже закінчена, готова до направлення до суду, частина справ направлена до суду і чекає розгляду в судах, а частину справ припинено.

«Голос Столиці»: Можливості відправки Юлії Тимошенко в Берлін, наскільки це відповідатиме українському законодавству? Якщо Віктор Янукович справді дасть вказівку про те, щоб відправити екс-прем’єра до Німеччини на лікування, наскільки швидко правоохоронні органи зможуть організувати цю поїздку?

Ренат Кузьмін: Ви маєте зрозуміти те, що в прокуратурі я займаюся розслідуванням злочинів. Питаннями лікування, відправки на лікування, діагнозів і правильності обраного алгоритму лікування, — це вже не мої питання. І відправлять Юлію Володимирівну лікуватися або не відправлять, і в яку клініку, — це питання не до мене.

«Голос Столиці»: А у разі, якщо все-таки Віктор Янукович дасть вказівку, погодиться відправити Юлію Тимошенко на лікування до Німеччини, ці справи, які порушені, розслідуються проти екс-прем’єра, вони будуть закриті?

Ренат Кузьмін: Справи і донині розслідуються. А що буде якщо – давайте не будемо фантазувати.

«Голос Столиці»: Ви не вірите в те, що Юлія Тимошенко може відправитися до Німеччини?

Ренат Кузьмін: Я про це не думаю. Якщо буде прийнято таке рішення і для цього рішення будуть створені певні політико-правові умови, так і буде.

«Голос Столиці»: Тепер до вас запитання від радіослухача: Якщо Тимошенко випустять, чи не вийде так, що у нас в країні суди просто «прогинаються» під владу?

Ренат Кузьмін: Юриспруденція, як і історія, не знає умовного способу: якщо випустять, якщо не випустять. Сьогодні Юлія Тимошенко відбуває покарання в місцях позбавлення волі, і для її звільнення сьогодні є кілька можливостей. Одна з них – помилування указом президента. І якщо таке рішення буде прийнято, то суд на нього вплинути не зможе. Це виключне право президента, надане йому Конституцією, і якщо він своїм правом скористається, то Юлія Тимошенко опиниться на волі.

«Голос Столиці»: Поговоримо про поправки до Конституції, які схвалив Конституційний суд. Скажіть, будь ласка, навіщо Генпрокурору безстрокове призначення? Це дає якусь свободу?

Ренат Кузьмін: А навіщо суддям безстрокове? Напевно, у безстроковому призначенні є сенс. І, напевно, безстрокове призначення дає якусь гарантію незалежності. Якщо суддя незалежний і не озирається на необхідність бути перепризначеним через рік, він більш самостійний у прийнятті рішень. Напевно, мова йде і про генпрокурора. Але давайте дочекаємося самих змін. Не проекту змін, а самих змін. Якщо такі зміни будуть прийняті, тоді поговоримо про це.

«Голос Столиці»: Тобто, є передумови до того, що ці зміни можуть не прийняти?

Ренат Кузьмін: Це ж проект.

«Голос Столиці»: Який прецедент має відбутися, щоб прокурора зняли?

Ренат Кузьмін: З точки зору закону, тут все просто. Якщо ВР проголосує за недовіру генпрокурору, це автоматично тягне за собою його відставку. Генеральний прокурор України звільняється указом президента і крім недовіри, висловленої ВР, таких підстав може бути декілька. Наприклад, вчинення злочину генпрокурором, або близькими членами його сім’ї. Дискредитація органів прокуратури, загалом – традиційні для звільнення державного чиновника підстави.

«Голос Столиці»: А особисто ви як вважаєте, чи потрібно генпрокурора призначати безстроково? Ви підтримуєте ці зміни в законодавстві?

Ренат Кузьмін: Ну, якщо мова йде про Конституцію, то потрібно виходити з норм, нею встановлених. Конституція і закон України про прокуратуру визначають терміни повноважень Генпрокурора та періодичність призначення, це – п’ять років. Напевно, така норма виправдана з точки зору можливості впливати на процеси, але з цього приводу є різні думки. І є логіка у прихильників прийняття змін, що стосуються безстрокового призначення, є логіка і у тих, хто говорить про необхідність збереження п’ятирічного, або встановлення десятирічного терміну.

«Голос Столиці»: За однією з освіт ви журналіст, чому ви вирішили піти вчитися на журналіста?

Ренат Кузьмін: Це сімейна традиція. У мене мама була тележурналістом, і я з дитинства виховувався в середовищі тележурналістів. Я захопився цією професією і здобув журналістську освіту, але на жаль… а можливо, на щастя для журналістики, журналістом я не став.

«Голос Столиці»: У вашій монографії «Маніпуляція суспільною думкою як засіб уникнути кримінальної відповідальності» ви написали, що Юлія Тимошенко та Юрій Луценко не піддавалися політрепресссіям, оскільки вони притягувалися за рядові кримінальні справи.

Ренат Кузьмін: Україну традиційно звинувачують у тому, що тут відбуваються політичні репресії, вибіркове застосування кримінального закону. Але я вважаю, що на українську владу вішають певні ярлики, і все це робиться з однією метою – дискредитувати її. Політичні репресії – це завідомо незаконне притягнення особи до кримінальної відповідальності за її політичну діяльність, чи за прийняття політичних рішень.

Очевидно, що політичні рішення – це рішення, які приймає політик у зв’язку із здійсненням своєї політичної діяльності. Але рішення, за які були засуджені Тимошенко, Луценко, та інші високопоставлені українські чиновники, вже ніяк не були політичними. Тимошенко була засуджена за шахрайство, пов’язане з підписанням газових контрактів, що заподіяло мільйонні збитки країні. А Юрій Луценко, разом з водієм, просто вкрали державні кошти. Яка тут політика? З цієї причини, звинувачувати українську владу в політичних репресіях немає підстав.

Інший аргумент, яким апелюють опоненти влади, що в Україні застосовується вибіркове правосуддя. У випадку з Юлією Тимошенко, на мою думку, все ясно. Якби чинний прем’єр-міністр України Азаров здійснив такі ж дії і не був би притягнутий до кримінальної відповідальності за це, напевно, можна було б дорікнути чинній владі у вибірковості. Або, якщо разом з Юрієм Луценком цей злочин здійснював би чинний міністр, і він не був би притягнутий до відповідальності, і тоді можна було б дорікнути владі у вибірковості. Але в цих справах такої вибірковості немає, як немає і політичних репресій.

«Голос Столиці»: Ви ініціюєте введення кримінальної відповідальності за політичні репресії. Яке покарання має бути за це?

Ренат Кузьмін: Так. В Україні має бути введено кримінальну відповідальність за політичні репресії, а також кримінальну відповідальність за вибіркове застосування кримінального закону. При цьому немає значення, якими міркуваннями керувалися особи, які здійснювали ці злочини. Сам факт організації, або участі в політичних репресіях, має кримінально каратися. Таке ж кримінальне покарання має застосовуватися і до осіб, які вибірково застосовують кримінальний закон. А яке покарання… воно має бути таким, щоб ні в кого навіть думки не виникло застосовувати політичні репресії та вибіркове правосуддя у боротьбі з політичними опонентами.

«Голос Столиці»: Юрій Луценко в одному зі своїх нещодавніх інтерв’ю сказав про те, що ви – ставленик Кремля. Як ви прокоментуєте цю заяву Юрія Луценка?

Ренат Кузьмін: Знаєте, коментувати Юрія Луценка мають професійні психіатри. Я не фахівець у цих науках і коментувати його не буду.

«Голос Столиці»: Давайте повернемося до справ, які розслідуються. Справа Петра Мельника. Які є новини у цій справі? Правоохоронці говорили про те, що він нібито перебуває у США і зараз триває процес екстрадиції… чи так це насправді?

Ренат Кузьмін: Справа Петра Мельника знаходиться у провадженні прокуратури міста Києва – якщо мені пам’ять не зраджує – і я до цієї справи не маю жодного відношення.

«Голос Столиці»: Запитання від слухача: чому в Києві три місяці нелегітимна влада, чому Генпрокуратура не реагує на це?

Ренат Кузьмін: Я нагадаю, що в Генпрокуратурі я займаюся розслідуванням особливо важливих і актуальних злочинів. Причому ми почали з того, що тільки тих злочинів, які мені доручає розслідувати мій безпосередній начальник – генпрокурор. Доручить розслідувати обставини, які ви назвали, буду розслідувати . Поки, на жаль, я до цього відношення не маю.

«Голос Столиці»: Історія з вашим листом до Конгресу США – їх було два і з проміжком у кілька місяців… як зараз у вас справи з американською візою? Вам дають американську візу?

Ренат Кузьмін: У Конгрес я писав звернення – це правда – але воно було одне. Друге звернення було до президента США Обами і обидва ці документи адресатам доставлені – і члени Конгресу, і президент США з цими документами ознайомлені, а віза… щоб отримати візу, потрібно для початку звернутися в посольство. Я в посольство не звертався.

Нагадаємо, під керівництвом Рената Кузьміна направлені до суду справи щодо колишнього Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, колишнього заступника Міністра охорони навколишнього природного середовища України Георгія Філіпчука, колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Ренатом Кузьміним порушено кримінальну справу стосовно колишнього президента України Леоніда Кучми за фактом перевищення службових повноважень, що мало тяжкі наслідки для охоронюваних законом прав та інтересів громадян Георгія Гонгадзе та Олексія Подольського.

http://newsradio.com.ua

 

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий