Запоріжжя: фірма рік безплатно користувалася 1300 гектарами держпідприємства

Господарський суд Запорізької області зобов’язав ТОВ «Еракіс» звільнити земельну ділянку площею 1292,12 га і повернути її держпідприємству «Дослідне господарство «Елітне» Інституту олійних культур Національної академії аграрних наук України. Про це свідчить рішення суду від 18 червня.

Суд розірвав договір підряду, який фірма уклала із держструктурою на початку липня 2012 року. За цим договором держпідприємство зобов’язалось у сезоні 2012-2013 рр. виростити на своїй території з насіння фірми озимі та ярові сільгоспкультури для «Еракіса». У свою чергу фірма зобов’язалася прийняти врожай, оплатити виконані роботи, а також виплатити 450 грн. винагороди при виконанні умов договору.

На початку серпня господарство «Елітне» уклало із фірмою додатковий договір, за яким усі роботи зі збору врожаю здійснило ТОВ «Еракіс» у зв’язку з відсутністю збиральної та очисної техніки у держпідприємства. Таким чином фірма сама виконала роботи, за які мала заплатити держпідприємству.

Ці домовленості в суді оскаржив прокурор Запорізького району. Фірма і держпідприємство визнали позов в повному обсязі. При цьому «Дослідне господарство «Елітне» пояснило, що уклало цей договір через скрутне матеріальне становище.

Суд вказав, що «Дослідне господарство «Елітне» не будучи власником ділянки вартістю 30,25 млн грн. передало її у користування ТОВ «Еракіс». Ця ділянка є державною власністю, тому розпоряджатися нею має право лише Головне управління Держземагенства у Запорізькій області.

Крім того, суд зазначив, що фірма фактично отримала ділянку в оренду, однак жодної орендної плати за користування нею не сплачувала.

Як сказано у судовому рішенні, «оскільки неможливо повернути усе одержане за договором підряду (фактично оренди), тому суд констатує, що зобов’язання за цим договором припиняються лише на майбутнє». При цьому суд стягнув із держпідприємства та з фірми «Еракіс» по 573 грн. судового збору. Власником ТОВ «Еракіс» є мешканець Запоріжжя Кирило Сиромятников.

http://nashigroshi.org

 

Вы можете оставить комментарий, или ссылку на Ваш сайт.

Оставить комментарий