«Золоті вагони» станції Запоріжжя: чому обласна влада 2 місяці тримає у тупіку 50400 кг масла з Польщі

Гуманітарний вантаж з Польщі. Фото ЗОВА

В Запоріжжі Орджонікідзевський районний  суд  міста в рамках кримінального провадження надав дозвіл слідчим Нацполіції на проведення огляду гуманітарного вантажу з Польщі, який знаходиться у вагонах на  станції «Запоріжжя-Ліве», повідомляють «Украинские ведомости» з присланням на ЕДРСР

Як встановлено досудовим розслідуванням, розпорядженням голови Запорізької обласної військової адміністрації від 25.03.2022 створено штаб Запорізької області з питань координації надання населенню гуманітарної допомоги.

02.04.2022 розпорядженням голови Запорізької обласної військової адміністрації № 150 «Про створення штабу Запорізької області з питань координації надання населенню гуманітарної допомоги» змінено склад членів штабу та головою вказаного штабу затверджено Злату Некрасову.

Фото ЗОВА. Злата Некрасова

Гуманітарна допомога, отримувачем якої є Запорізька обласна військова адміністрація (далі — ЗОВА), надходить на територію м. Запоріжжя та Запорізької області здебільшого залізничним транспортом.

Перевезення вагонів з гуманітарною допомогою для обласних та міських військових адміністрацій здійснюється АТ «Укрзалізниця» на безоплатній основі за рахунок бюджетних коштів та на підставі укладених договорів про організацію залізничних перевезень і поданих заявок.

Доставка вагонів із гуманітарним вантажем, отримувачем яких значиться ЗОВА, здійснюється АТ «Укрзалізниця» до станцій «Запоріжжя-І», «Запоріжжя-Ліве», «Запоріжжя-Вантажне» та станції «Хортиця» Придніпровської залізниці.

В подальшому зазначений гуманітарний вантаж підлягає розвантаженню з вагонів в місцях загального користування вказаних станцій або підлягає доставці залізничним транспортом до складських приміщень ЗОВА

Відповідальною з питань приймання та передачі вагонів із гуманітарною допомогою на всіх залізничних станціях Придніпровської залізниці визначено начальника управління економіки будівництва Департаменту економічного розвитку і торгівлі ЗОВА, якій надано право прийому та передачі товарів, які отримуються або передаються за договорами, укладеними ЗОВА, а також право підпису актів приймання-передачі товарів тощо.

Досудовим слідством встановлено, що на станції «Запоріжжя-Ліве» структурного підрозділу Запорізької дирекції залізничних перевезень регіональної філії Придніпровська залізниця, станом на 22.06.2022, знаходяться вагони із гуманітарним вантажем №№ 58022070, 58016528, які доставлені до станції «Запоріжжя-Ліве» локомотивом АТ «Укрзалізниця» ще 05.05.2022 та досі не отримані Запорізькою обласною військовою адміністрацією під розвантаження.

Згідно даних залізничної накладної та відомості вагонів, які були надані працівниками станції, товар, що міститься у залізничних вагонах є гуманітарною допомогою, відправником якої є Варшава (Польща), отримувачем вантажу є ЗОВА.

Загальна маса вантажу (товару), що міститься у вагоні № 58016528 складає 50400 кг. Згідно даних відомості вагонів, наданих працівниками станції «Запоріжжя-Ліве», у вагоні знаходиться масло упаковками по 25 кг загальною кількістю 51 палета та загальною вагою 50400 кг, яке користується великим попитом на ринку продуктів харчування в Україні та є дороговартісним продуктом харчування.

Аналізуючи всю наявну інформацію, що міститься в матеріалах кримінального провадження, та аналізуючи дії працівників ЗОВА, які полягають у зволіканні в отриманні вказаного вантажу, тривалий час не розкредитації вагонів та не розвантаженні товару до офіційних складських приміщень, що використовуються обласною військовою адміністрацією для збереження гуманітарної допомоги, орган досудового слідства має підстави вважати, що товар, який міститься у вагоні № 58016528 міг стати об`єктом протиправного заволодіння особами, які причетні до вчинення вказаного злочину або вказані дії є підготовкою до вчинення злочину пов`язаного з подальшим його привласнення чи розтратою.

Встановлено, що СУ ГУНП в Запорізькій області проводиться досудове розслідування у об»єднаному кримінальному провадженні № 12022080000000370 від 23.06.2022, за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

ДОВІДКА

Стаття 191. Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

1. Привласнення чи розтрата чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні,

карається штрафом від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на строк до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

2. Привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем

карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, —

караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на строк від трьох до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

4. Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, якщо вони вчинені у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, —

караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

5. Дії, передбачені частинами першою, другою, третьою або четвертою цієї статті, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою, —

караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

http://ukrvedomosti.com.ua/

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.