Мешканці понад 19 тисяч сіл України не мають централізованого водопостачання

Питна вода в колодязях, якою користується сільське населення України, не відповідає санітарним показникам якості. Водопостачанням забезпечені  з 26 000 сіл  тільки 6500

Майже півмільйона осіб з 19 тисяч сіл не мають централізованого водопостачання, не забезпечені питною водою належної якості та у достатній кількості. Про це свідчать результати аудиту ефективності виконання заходів Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року,  повідомляють Українські відомості з посиланням на  Рахункову палату.

В рамках Програми впродовж 2013-2020 років реалізовувалися заходи щодо першочергового забезпечення централізованим водопостачанням сільських населених пунктів, що користуються привізною водою, які мали виправити ситуацію. Водночас на цей напрям з державного бюджету спрямовувались кошти лише на II етапі (2017-2020 роки) в обсязі 2,3% загального обсягу видатків на виконання Програми. Таким чином, заплановані заходи загалом були профінансовані лише на 44,4% (майже 632 млн грн).

За рахунок усіх джерел фінансування протягом 2013-2020 років збудували та реконструювали 20,5% групових водопроводів (очисних споруд, магістральних водоводів, розвідних мереж); розробили 2,2% паспортів джерел та об’єктів водопостачання і водовідведення, здійснили пошук джерел підземних вод і штучного поповнення їх запасів потужністю 4,3%.

Незадовільна реалізація заходів призвела до того, що із понад 26 тис. сільських населених пунктів забезпечено водопостачанням 26,9%, водовідведенням 1,8%. Лише в 713 сільських населених пунктах (3,7% незабезпечених централізованим водопостачанням) 6 областей використовувалась привізна вода для забезпечення потреб майже 149 тис. осіб. А якісні показники питної підземної води в колодязях, якою в переважній більшості користується сільське населення, не відповідають вимогам за санітарними показниками якості.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.