Від 5 до 11 років. Верховна Рада погрожує митникам кримінальною відповідальністю за контрабанду

За контрабанду товарів в Україні пропонують ввести кримінальну відповідальність — покарання становитиме сотні, а то й мільйони гривень. Порушнику законодавства світитиме реальний термін ув’язнення.

В Україну без сплати мит і ПДВ громадянин може ввести товарів на 1000 євро, якщо він подорожує літаком і на 500 євро — якщо він в’їжджає на митну територію країни автомобілем чи потягом.

Вартість товарів, яка перевищує ці ліміти, оподатковується 10% мита та 20% ПДВ.

Водночас неоподатковувана вартість міжнародних посилок для фізосіб становить 100 євро. Тобто, якщо громадянин замовить одяг на іноземному інтернет магазині на 150 євро, то йому доведеться сплатити ПДВ 20% та 10% мита з суми перевищення ліміту — тобто з 50 євро. (В Раді планується розглянути законопроект про збільшення неоподатковуваного ліміту до 150 євро).

У разі несплати митних платежів за товари, вартість яких перевищує вказані ліміти, настає адміністративна відповідальність — штраф в розмірі 100% вартості товару з конфіскацією.

Однак зовсім скоро за контрабанду товарів в Україну можуть ввести кримінальну відповідальність — покарання становитиме сотні, а то й мільйони гривень, і також порушнику загрожуватиме  реальний термін ув’язнення.

Наприклад, за ввезення в Україні контрабандних товарів вартістю від 1700 грн каратимуть штрафом від 102 тис грн до 425 тис грн. А якщо вартість контрабанди перевищить 10,2 тис грн, то розмір штрафу зросте до 850 тис-1,19 млн грн, або позбавленням волі від п’яти до десяти років, з конфіскацією майна.

Таке покарання можна отримати за ввезення в Україну літаком другого телефону марки IPhone 12 без сплати митних платежів, або за ввезення лише однієї одиниці аналогічного товару автомобілем.

13 липня Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроєкт №5420, яким пропонується внести зміни до Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу в частині криміналізації контрабанди товарів, в тому числі підакцизних, а також ввести кримінальну відповідальність за недостовірне декларування ввезених в Україну товарів.

Зокрема пропонується доповнити Кримінальний кодекс новими статтями: №201-2 “Контрабанда товарів”, №201-3 “Контрабанда підакцизних товарів” та №201-4 “Недостовірне декларування товарів”. 

Ініціатор законопроєкту президент Володимир Зеленський. 

Наразі незаконне перевезення товарів через кордон не вважається в Україні контрабандою, окрім конкретного переліку. Справа в тому, що в листопаді 2011 року було прийнято закон про декриміналізацію контрабанди. Відповідно з 2012 року переміщення поза митного кордону України товарів не вважається злочином.

Кримінальна відповідальність за нелегальне перевезення наступає лише за переміщення культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї або боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї або бойових припасів до неї), частин вогнепальної нарізної зброї, а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, наркотиків, лісоматеріалів цінних та рідкісних порід дерев і необробленого лісу.

В інших випадках імпорт/експорт товарів поза митницею, або недостовірне декларування (заниження вартості, підміна кодів) вважається адміністративним правопорушенням і регулюється Митним кодексом, в якому встановлене покарання у вигляді штрафу в розмірі 100% вартості товару з конфіскацією.

У зв’язку з цим, як випливає з пояснювальної записки ЗП, щороку в Україні збільшується кількість контрабандних товарів та імпортних товарів з недостовірним декларуванням.

Водночас в низці країн ЄС, наприклад в Італії, Литві, Польщі, Румунії, Словаччині, Швеції, Німеччині та Угорщині, встановлена кримінальна відповідальність за контрабанду.

Яку відповідальність за контрабанду, або недостовірне декларування передбачає президентський законопроект?

Стаття 201-2. Контрабанда товарів

Контрабанда товарів (а це дії, спрямовані на переміщення через митний кордон поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів) вчинена у значному розмірі, — карається від 6 тис до 25 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або від 102 тис грн до 425 тис грн.

Важливо встановити, що мається на увазі під “значним розміром”. В законопроекті контрабанда у значному розмірі — це вартість контрабанди, яка у сто і більше разів перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Один неоподаткований мінімум — 17 гривень.

Тобто у разі ввезення в Україні контрабандних товарів на суму від 1700 грн, громадянин може бути оштрафований на саму від 102 тис грн до 425 тис грн.

Штраф від 850 тис грн до 1,19 млн грн, або позбавленням волі від п’яти до десяти років, з конфіскацією майна, передбачено за контрабанду, яку було ввезено особою, яку раніше було засуджено за контрабанду товарів, підакцизних товарів, або за недостовірне декларування. Аналогічне покарання за контрабанду, організовану за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням влади чи службового становища, або у великому розмірі.

В цьому випадку великим розміром вважається контрабанда товарів вартістю від 10,2 тис грн (у 600 і більше разів перевищує неоподаткований мінімум) .

За контрабанду товарів, вчиненою організованою групою, загрожує ув’язнення від семи до одинадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Стаття 201-3. Контрабанда підакцизних товарів

За контрабанду підакцизних товарів (алкоголю, тютюнової продукції) через митний кордом України у значному розмірі, вартістю від 850 грн, — штраф від 340 тис грн (від 20 тис неоподаткованих мінімумів) до 680 тис грн (40 тис неоподаткованих мінімумів), або позбавленням волі на строк від трьох до шести років.

Ті самі дії, вчинені особою, раніше судимою за контрабанду, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням влади чи службового становища, або у великому розмірі (вартість товарів від 6800 грн), — караються штрафом від 1,19 млн грн (70 тис неоподаткованих мінімумів) до 2,04 млн грн (120 тис неоподаткованих мінімумів) або позбавленням волі на строк від шести до одинадцяти років, з конфіскацією майна.

Контрабанда підакцизних товарів організованою групою карається ув’язненням від 10 до 20 років з конфіскацією.

Стаття 201-4. Недостовірне декларування товарів

Недостовірне декларування товарів — це внесення до митної декларації недостовірних відомостей або ненадання при митному оформленні точних і достовірних відомостей про товари (в тому числі транспортні засоби), що підлягають обов’язковому декларуванню.

Якщо в результаті недостовірного декларування товарів під час їх переміщення через митний кордом України, це призвело неправомірного до зменшення чи звільнення від сплати митних платежів у значних розмірах (вартість товарів від 2,210 ти грн або 130 неоподаткованих мінімумів) — штрафом від 170 тис грн до 289 тис грн (від 10 тис до 17 тис неоподаткованих мінімумів).

Недостовірне декларування особою, раніше судимою за один із злочинів, передбачених статтями 201-4, 212 та 212-1 Кримінального кодексу, або за попередньою змовою групою осіб, або якщо воно призвели або могли призвести до неправомірного зменшення чи звільнення від сплати митних платежів у великих розмірах (вартість товарів від 11,05 тис грн або 650 неоподаткованих мінімумів), — від 765 тис грн до 1,02 млн грн (від 45 тис до 60 тис неоподаткованих мінімумів), або ув’язненням від 3 до 6 років.

За недостовірне декларування товарів при перевезені через митний кордон в особливо великих розмірах (вартістю від 23,8 тис грн, або 1400 неоподаткованих мінімумів) — штраф від 1,61 млн грн до 2,04 млн грн (від 95 тис до 120 тис неоподаткованих мінімумів) або позбавленням волі від 5 до 8 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

За дії в усіх трьох випадках, вчинені за попередньою змовою зі службовою особою митного органу, або за її сприяння — ув’язнення від 5 до 11 років з позбавленням права обіймати певні посади протягом трьох років і з конфіскацією майна.

Однак особа може бути звільнена від кримінальної відповідальності за недостовірне декларування в усіх вище перелічених випадках, у разі сплати подвійного розміру несплаченого митного платежу. Але зробити це потрібно буде до моменту притягнення до кримінальної відповідальності.
Бизнес Цензор, 15 июля 2021

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.